Hoera voor de witte!

wo 18 oktober 2023

Categorieën: , , ,

Door Patrick de Graaf

Nee, een wijnkenner ben ik niet, en al helemaal geen vinoloog, maar als wijnconsument sta ik mijn mannetje. Tijdens de hittegolf die nu voorbij is, zag ik dat iedereen weer aan de rosé zat. Want de Provence = rosé niet waar? Helemaal niet! Tijdens die uitbundig warme dagen van de afgelopen weken ging ik liever voor een glas witte wijn uit de oudste wijnprovincie van Frankrijk. Die is vaak van superieure kwaliteit. Wisten kenners vast al jaren, ik kwam erachter toen ik een keertje in Nice een gaasje witte wijn van het Château de Bellet aangeboden kreeg. Mijn gesprekspartner zag dat ik al na een paar voorzichtige nipjes heel tevreden ja knikte en hij begon iets te vertellen over de rolle-druif en het kleine wijnbouwgebied Bellet, nota bene in de gemeente Nice.

Die rolle, weet ik intussen, is heel anders dan de sauvignon blanc en de chardonnay. Een druif die het heerlijk naar zijn zin heeft in onze warme streek, net als in de Languedoc-Roussilon. En daar in Nice levert ie een heel lekker frisse wijn op. Verfrissend dankzij de hogere steile ligging van de vignobles, door de wind uit de Var-delta en de Tramontane uit de bergen.

Ik ben maar een gulzige consument, van al die druivensoorten weet ik maar weinig. Inmiddels wel een soort zelfbenoemde ambassadeur van witte wijn uit de Provence. Zodra ik de kans krijg laat ik visite proeven. Bijvoorbeeld die van het eiland Porquerolles, die uit de buurt van Grimaud, of beter nog die uit Cassis. Daar maken ze echt fantastische witte wijn, vaak hoofdzakelijk van de ugni blanc-druif. Weet ik niet, maakt me ook niet uit, maar dat schijnt dus in de wereld van de vin blanc een soort concurrent van de rolle te wezen. Of misschien een vriend.

Mijn mening is dat je jezelf tekort doet als je vasthoudt aan het ingesleten idee dat ze in de Provence alleen maar goed zijn in rosé. Daarmee is dan wel zo ongeveer de hele wereld veroverd, maar die witte is ook van internationale allure. Misschien is het een idee dat tot geheim te verklaren en die flessen lekker voor onszelf te houden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven