Recept van de week: Tarte tropézienne

do 19 oktober 2023

Categorieën: ,

Volgende week (27-29 oktober) de Grande Braderie de Saint-Tropez. Wordt gezien als het definitieve einde van de zomer. Er komen vele duizenden op af. Ik ga niet, al zijn de prijzen dan naar de normen van St. Trop schappelijk. Het is me te druk. En ik zou niet weten wat ik dringend nodig heb. Inspiratie allicht, maar dat zien we volgend jaar dan wel weer. Ik dacht: misschien gaan jullie ook niet. Maar ben je er toch een beetje als je zo’n fameuze tarte tropézienne als dessert op tafel zet.

Ingrediënten

Voor het deeg

 • 300 gram bloem
 • 125 ml melk (lauw)
 • 75 gram boter (op kamertemperatuur)
 • 50 gram suiker
 • 1 ei
 • 1eierdooier
 • 2 eetlepels oranjebloesemwater
 • 1 theelepel verse gist
 • 1 theelepel zout
 • witte kandijsuiker (fijngehakt)

Voor de vulling

 • 4 dl melk
 • 200 gram suiker
 • 2 eieren
 • 1 eierdooier
 • 60 gram maïzena
 • 200 gram boter
 • 2 eetlepels oranjebloesemwater
 • 13 cl slagroom

Bereiding

Laat de gist oplossen in een beetje lauwe melk (duurt ongeveer een kwartiertje, af en toe doorroeren). Roer de bloem, het zout en de suiker in een ruime kom door elkaar. Doe er de gist, de rest van de lauwe melk, de boter, het oranjebloesemwater en het ei bij en kneed alles tot een soepele deegbal. Leg een theedoek over de kom en laat 2 uur staan. Beboter een springvorm en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem. Laat nog 30 minuten narijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de losgeklopte eierdooier, bestrooi met de fijngehakte kandijsuiker en bak de taart in 20 minuten af. Controleer door er een prikker in te steken; komt die er schoon uit, dan is de taart gaar.

Maak intussen de vulling door in een ruime kom de eieren los te kloppen met de helft van de suiker en de maïzena. Verhit de melk (tegen de kook aan) samen met de rest van de suiker en het oranjebloesemwater. Meng het melkmengsel door de eiermassa, doe alles terug in de pan en laat op laag vuur warm worden (niet koken!). Meng er vervolgens de helft van de boter door. Laat de massa afkoelen en doe er dan de rest van de boter (op kamertemperatuur) bij. Meng alles met een vork goed door elkaar tot een mooie gladde crème.

Klop de slagroom met de mixer tot hij in punten blijft staan, meng hem daarna voorzichtig scheppend door de crème.

Snij de afgekoelde taart horizontaal doormidden, zodat je twee even dikke ronde schijven krijgt. Beleg de onderste helft met de crème. Leg de bovenste helft erop en laat de Tropézienne minstens een uur in de koelkast opstijven.

1 gedachte over “Recept van de week: Tarte tropézienne”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven