Presse: Noodweer in de regio * Gespannen sfeer in Frankrijk * Israël-Hamas: Franse slachtoffers * Brief van de regio-president * Rugby: Frankrijk uitgeschakeld * ‘Genoteerde’ buitenlanders uitzetten? * Voetballer Benzema beschuldigd * Elektro-occasions goedkoper * Corruptie Spelen Parijs? 

vr 20 oktober 2023

Categorieën:

Noodweer in de regio Le Sud/PACA

Zoals door Météo France aangekondigd heeft het van donderdagavond tot vrijdagmiddag gespookt in de regio Le Sud/PACA. Hevige regen trof vooral het departement Alpes-Maritimes (er gold alamrcode rood) waar 243 mensen geëvacueerd moesten worden en duizenden huishoudens zonder stroom kwamen te zitten. Ook de Bouches-du-Rhône, de Var en Corse du Sud werden hevig getroffen. Er waren ook waarschuwingen van kracht voor de Alpes-de-Haute-Provence en de Ardèche.


Gespannen situatie in heel Frankrijk

In samenhang met de oorlog tussen Israël en Hamas en de gebeurtenissen in Arras (leraar doodgestoken) en in Brussel (2 Zweedse voetbalfans doodgeschoten) is er in Frankrijk sprake van een gespannen sfeer. Al dagen achtereen worden vliegvelden (waaronder dat in Nice) geteisterd door (tot nu toe valse) bommeldingen die veelal tot ontruiming van de aéroports leidden. Het Château de Versailles en het Louvre moesten vanwege een bomalarm tijdelijk dicht, ook op tal van scholen zijn telefoontjes binnengekomen waarin over een bom dan wel een aanslag werd gesproken. Een enquête zou aantonen dat 84% van de Fransen nu ongerust is over de veiligheid in het land.


Israël-Hamas: meer Franse doden

Volgens de jongste cijfers van de regering in Parijs zijn bij de oorlog tussen Israél en Hamas tot nu toe 28 Fransen om het leven gekomen. Er worden 7 mensen met de Franse nationaliteit in gijzeling gehouden. President Macrom heeft hun familieleden beloofd alles in het werk te stellen om hen vrij te krijgen.


Regio-president wil geruststellen

Renaud Muselier, president van de regio Le Sud/PACA heeft in een persoonlijk mailtje iedereen ervan verzekerd dat alle scholen, lycea en universiteiten met camera’s en videoverbindingen permanent bewaakt worden.


Rugby: weer geen wereldtitel

Frankrijk was na het voorbij weekeinde in shock na de uitschakeling op het WK van de nationale rugbyploeg door Zuid-Afrika. In een ongekend spannende wedstrijd werd het 29-28 voor de Zuid-Afrikanen. Heel Frankrijk had er vast op gerekend tijdens het toernooi in eigen land eindelijk een keer wereldkampioen te worden. Die droom vervloog al in de kwartfinale.


Fiche S-buitenlanders uitzetten?

Een enquête zou uitwijzen dat 87% van de Fransen vindt dat buitenlanders met een Fiche S-notering achter hun naam uitgezet moeten worden. Die S staat voor signalétique. Het gaat om mensen die door hun gedrag of opvattingen mogelijk een gevaar voor de veiligheid kunnen vormen. De Direction Générale de la Sécurité intérieure gaat erover. Volgens minister Darmanin (Binnenlandse Zaken) hebben meer dan 1.000 minderjarigen een Fiche S achter hun naam staan.


Karim Benzema een Moslim-broeder?

Voetballer Karim Benzema (1987, Lyon) is door minister Darmanin (Binnenlandse Zaken) in verband gebracht met de Moslim Broederschap. Nadat de Franse international had gezegd dat hij de bombardementen op de Gaza-strook niet gerechtvaardigd vindt. Zijn advocaat heeft inmiddels een klacht tegen de minister ingediend wegens een onterechte verdachtmaking.


Tweedehands elektro-auto goedkoper

Ook in Frankrijk stagneert de verkoop van elektrische auto’s die over het algemeen als te duur worden gezien. Ook elektro-occasions vinden geen gretige aftrek. Met als resultaat dat de gemiddelde prijs ervan ten opzichte van vorig jaar met 19% is gedaald.


Huiszoekingen bij de Spelen-organisatoren

Bij het Comité d’ Organisation en bij de agents des cérémonies d’ ouverture van de Olympische Spelen volgend jaar in Parijs heeft justitie huiszoekingen verricht. Er zou sprake zijn van verdenkingen van corruptie en belangenverstrengeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven