Presse: Storm Ciarán maakt slachtoffers * Israël-Hamas: gespannen situatie in Frankrijk * Druk op de wegen * Leven na de dood? ‘Islamisme een bedreiging’ * Winterbanden verplicht * Linkse leider staatsgevaarlijk? Prijsplafond stroom * Begroting zonder goedkeuring * Elke dag vers brood in de Hautes-Alpes

vr 3 november 2023

Categorieën:

Ciarán sloeg toe, Domingos komt eraan

Météo France waarschuwde twee dagen van tevoren dat de storm Ciarán eraan kwam. Vooral de Atlantische kust werd zwaar getroffen: 2 doden en 16 gewonden, een enorme materiële schade. Tot in Parijs was er schade en zelfs bij ons in het zuiden: straten in Sanary-sur-Mer (Var) kwamen onder water te staan. In het noord-westen kwamen 1,5 miljoen huishoudens zonder stroom te zitten, een dag later (vrijdag) nog 420.000. Météo France kondigt nu voor zaterdag een nieuwe storm aan die Domingos gedoopt is. Die zal minder heftig tekeer gaan dan zijn voorganger. Er wordt ernstig rekening gehouden met vervolgschade.


Israël-Hamas: talloze ‘incidenten’

Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober zijn er 850 anti-semitische ‘incidenten’ genoteerd, waaronder in Parijs het bekladden van woningen met de David-ster.  Zo’n 350 scholen werden getroffen door een (valse) bommelding, de vliegvelden kregen ruim 100 keer zo’n telefoontje. Op de ’socials’ ongeveer 6.000 anti-semitische teksten. Er zijn tot nog toe (vrijdag 3/11) 442 aanhoudingen verricht. In Parijs werd een gehoofddoekte vrouw die suggereerde een bom bij zich te dragen bij een metro-ingang door de politie doodgeschoten. Een pro-Palestina betoging in Parijs die door de prefect van de politie verboden was, mag van de rechter dit weekeinde toch doorgaan.


Vakantiedrukte op de wegen

Verkeersinformatiedienst Bison Futé waarschuwt voor files op de snelwegen dit weekeinde, richting zuid-noord. Het einde van de Toussaint-herfstvakantie en het aangekondigde slecht weer in een aantal delen van Frankrijk.


Is er leven na de dood?

Uit een onderzoek van I’Ifop ter gelegenheid van Toussaint (Allerheiligen) zou blijken dat een derde van de Fransen in een leven na de dood gelooft.


‘Islamisme bedreigend’

Een enquête zou uitgewezen hebben dat 78% van de Fransen het ‘islamisme’ als bedreigend ervaart.


Geen winterbanden? Niet op de bon

In 34 departementen met bergen en dus kans op sneeuw, ben je vanaf 1 november verplicht je auto met winterbanden uit te rusten, of sneeuwkettingen bij je te hebben. Volgens een wet uit 2021. Maar voor het derde achtereenvolgende jaar is besloten dat er niet bekeurd wordt als je auto niet aan die vereisten voldoet. De regering vindt een pedagogisch beleid in deze voldoende.


Linkse leider ’staatsgevaarlijk’

Jean-Luc Mélenchon, voorzitter van de ultra-linkse politieke partij LFI (La France Insoumise) die zich nadrukkelijk pro-Palestina en Hamas heeft uitgesproken, vormt naar het oordeel van 71% van de Fransen een gevaar voor de republiek.


Maximumprijs voor stroom

Agnès Pannier-Runacher, de minister van Transition Énergétique, heeft toegezegd dat stroom volgend jaar hooguit 10% duurder mag worden.


Staatsbegroting buiten het parlement om

Zoals ze al deed toen het over de omstreden pensioenhervorming ging, heeft première ministre Elisabeth Borne gedreigd ook de staatsbegroting voor volgend jaar desnoods door te drukken als het niet tot een positieve stemming in het parlement komt. Volgens artikel 49.3 in de grondwet heeft ze die mogelijkheid.


Hautes-Alpes: elke dag vers brood

In het departement Hautes-Alpes mogen boulangeries bij wijze van uitzondering in de wintermaanden zeven dagen per week hun brood verkopen. Elders geldt de regel dat bakkerswinkels minstens één dag per week hun deuren gesloten moeten houden.

1 gedachte over “Presse: Storm Ciarán maakt slachtoffers * Israël-Hamas: gespannen situatie in Frankrijk * Druk op de wegen * Leven na de dood? ‘Islamisme een bedreiging’ * Winterbanden verplicht * Linkse leider staatsgevaarlijk? Prijsplafond stroom * Begroting zonder goedkeuring * Elke dag vers brood in de Hautes-Alpes”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven