Een pleidooi voor rood uit de Provence

vr 3 november 2023

Categorieën: , , ,

Door Raoul Duchemin

Als het oudste wijngebied van Frankrijk is de Provence natuurlijk een lustoord voor de echte liefhebber. Oók voor wie een voorkeur heeft voor rode wijn. Want de Provençaalse rouge is – mede – met dank aan niet inheemse druivensoorten een eigen luxe leventje gaan leiden.

Als je even teruggaat in de tijd, toen waren er betrekkelijk weinig grote rode wijnen in de Provence, met uitzondering van die uit Bandol (de mourvèdre-druif) en Chateauneuf-du-Pape (Vaucluse). Door de letterlijk grenzenloze populariteit van de Provençaalse rosé begonnen de wijnboeren gewoon maar niet aan rouge, commercieel gezien best te snappen. Maar ondertussen weten ook zij dat je met onder meer ‘import’-druiven als de cabernet-sauvignon, de merlot en de syrah op de uiteenlopende grondsoorten in de Provence (klei- en leisteen, mergel, kwarts) prima uit de voeten kunt als je rode wijn wilt maken. Trouwens, in Chateauneuf-du-Pape waar ze voor 93% rouge maken, wisten ze dat al veel eerder. Hun AOC (Appélation d’ Origine Contrôlée) hadden ze er al in 1941.

Relatief duur 

Afgezien van de druiven en de grondsoorten speelt vanzelfsprekend het mediterrane klimaat een voorname rol. In de Provence is het warmer dan elders in Frankrijk en er is – in elk geval voor de zuidelijker gelegen vignobles – de invloed van de Middellandse Zee. En als het zomers te warm is, zorgt vaak genoeg een frisse wind voor verkoeling.

Met name cabernet sauvignon en de merlot vergen in het warme(re) zuiden zorgvuldige begeleiding. Zoals ook het lageren op eikenhouten vaten en fusten. De evenwichtigheid van de wijn staat op het spel.

Denkbaar is dat die extra zorg resulteert in relatief hoge(re) prijzen, al is er tegenwoordig volop keus uit Provençaalse rouge (nu 31% van de totale wijnproductie in de regio) met een overtuigende prijs/kwaliteit-verhouding.

Niet te oud en niet te jong

Er zijn ondertussen rode wijnen uit de Provence die je best behoorlijk lang kan bewaren.  Dat zijn de karaktervolle uitzonderingen op de regel dat die wijn voor een optimaal genot niet te oud gedronken moet worden. Maar vooral ook niet te jong! Tamelijk jonge, wat zwaardere rouge, zou je het best kunnen karafferen.

Enfin, proef zelf maar zo’n glas zondoorsdtoofd rood uit de Provence!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven