Presse: Storm, regen en sneeuw * Mars tegen anti-semitisme * Karig kerstbudget * Justitie-minister voor de rechter * Naturalisatie moeilijker? * Eco-beweging niet verboden * ‘Gezinshereniging’ betwist *  Subsidie voor huizenkopers * Geen papieren voor illegalen met een baan * Frankrijk weer wereldkampioen wijnproductie 

vr 10 november 2023

Categorieën:

Al dagen super slecht weer, vooral in het noord-westen

Na de stormen Ciarán en Domingos krijgt het noordwesten nu Elisa voor de kiezen. Vooral het departement Pas-de-Calais is zwaar getroffen. Er geldt daar al dagen de code rood voor hevige regen en overstromingen. Tweehonderd scholen al dagen dicht. Na Ciarán zitten op deze vrijdag in Bretagne nog steeds 25.000 huishoudens zonder stroom. In de Pyrénées wordt gewaarschuwd voor zware sneeuwval. Bij ons sneeuwt het ook in de Alpes-du-Sud, op 1.000 meter hoogte. In het mondaine ski-oord Isola 2000 zijn ze er blij mee. In de delen van Provence heeft het ook hard geregend, maar volgens Météo France blijft het tot begin volgende week droog.


Zondag Mars tegen het anti-semitisme

Tot nog toe zijn er in Frankrijk 1.040 anti-semitische ‘incidenten’  geregistreerd. Op initiatief voor de voorzitters van de Senaat en de Assemblée Nationale wordt er zondag in Parijs een Mars tegen het anti-semitisme georganiseerd. Er worden vele duizenden deelnemers verwacht, onder wie de oud-presidenten Hollande en Sarkozy. Première-ministre Elisabeth Borne loopt ook mee. Evenals Marine Le Pen van het zeer rechtse Rassemblement National, ex-Front National. Wat bij voorbaat tot partij-politieke opwinding heeft geleid. Een aantal politci wil niet naast of bij Mme Le Pen lopen en pleit voor een corridor Républicain binnen de mars. Dus een aparte plek voor haar en haar medestanders. De zeer linkse partij La France Insoumise (LFI) van Jean-Luc Mélenchon die zich pro-Palestina heeft uitgesproken, loopt niet mee. Vanwege de aanwezigheid van Le Pen. Die partij organiseert zaterdag in Parijs een anti-oorlogsdemonstratie. Overigens zullen er in een aantal andere steden ook marsen tegen het anti-semitisme worden gehouden.


Beknibbeling bij de feestdagen

Een onderzoek zou uitwijzen dat de Fransen dit jaar gemiddeld € 549 denken uit te geven aan feestelijkheden rond kerst en de jaarwisseling. Dat is 7% minder dan vorig jaar.


Justitie-minister in de beklaagdenbank

Eric Dupond-Moretti, minister van Justitie, is de eerste bewindspersoon die sinds het ontstaan van de 5e Republiek (1958) tijdens zijn ambtstermijn voor de Cour de la Justice de La République verantwoording moet afleggen. Dat Cour is een speciale rechtbank die over politieke ambtsmisdrijven gaat. De minister wordt van belangenverstrengeling beschuldigd. In een eerder leven was hij een vooraanstaande en populaire advocaat die vaak in botsing kwam met rechters. Toen hij minister was, zou hij zijn toenmalige tegenstanders alsnog op een vorm van degradatie hebben getrakteerd. Het proces zal dagen in beslag nemen. President Macron steunt zijn minister.


Frans paspoort? Niet zomaar!

Een enquête zou uitwijzen dat 76% van de Fransen vindt dat er strengere eisen moeten worden gesteld aan buitenlanders die de Franse nationaliteit begeren. Minimaal de taal beheersen minstens 5 jaar in het land verblijven, nooit op enigerlei wijze met justitie in aanraking zijn geweest.


Milieu-actiegroep wint

De eco-beweging Soulèvement de la Terre, betrokken bij acties die uit de hand liepen en waarbij ook politiemensen (zwaar) gewond raakten, moest volgens de regering ontbonden (lees: verboden) worden. Maar de Raad van State heeft nu besloten dat die organisatie wel degelijk bestaansrecht heeft.


Meerderheid tegen gezinshereniging

Mogen asielzoekers met een verblijfsstatus hun familieleden naar Frankrijk laten overkomen? Volgens een enquête is 61% van de Fransen daar tegen.


Redding van de binnenstad?

In een aantal steden en stadjes vormt leegstand van bestaande, oudere panden in het centrum een probleem. Er is de wet Fonds d’Accès à la Propriété dans l’ancien. Subsidie dus als je een bestaand, oud huis koopt. In de praktijk: lang niet alle gemeentes doen mee en het gaat erom hun centra te redden, ‘gezelliger’ te maken. Gemiddeld gaat het om € 100 per m2, tot een bepaald maximum. Meestal € 30.000.


‘Papieren’ voor wie een baan heeft?

In het wetsvoorstel van de regering over immigratie staat in artikel 3 dat illegalen met een baan in een métier en tension (personeelstekort) een verblijfsvergunning moeten krijgen. De Senaat heeft daar tegen gestemd.


Champion du monde als wijnproducent

Volgens berekeningen van de Organisation internationale de la vigne (OIV) is Frankrijk weer wereldkampioen qua wijnproductie. Vorig jaar nog Italië, maar dat leverde toen minder. Frankrijk hield de productie stabiel maar dat was genoeg om de titel te veroveren. Wereldwijd ging de productie van wijn met 12% onderuit. De OIV waarschuwt ondertussen dat 40% van de Franse domaines – letterlijk – in zwaar weer verkeert.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven