Méér anti-semitische incidenten * Israël-Hamas: tientallen Franse slachtoffers * Enorme schade door overstromingen * Rel om verpakkingsdoosjes * Werkloosheid loopt iets op * Aanhoudend aantal valse bommeldingen * Wat moet er om de menukaart staan? * Oud-wielrenner Virenque geklopt

vr 17 november 2023

Categorieën:

Anti-semitisme: gespannen situatie

Niet alleen de regering maakt zich grote zorgen over het toenemende aantal anti-semitische incidenten, variërend van het bekladden van woningen van joodse burgers tot het vernielen van een joodse begraafplaats in het departement Oise. Begin deze week stond de teller op bijna 1.600 van zulke gebeurtenissen. Er lopen meer dan 600 onderzoeken. Afgelopen zondag waren er in tal van steden betogingen tegen het anti-semitisme. Er waren volgens de politie 182.000 demonstranten op de been, van wie 105.000 in Parijs.  Zie ook de column van Peter Hooft.


Gaza-oorlog: ook veel Franse slachtoffers

Bij de oorlog tussen Israël en Hamas zijn volgens de regering tot nu 40 mensen met de Franse nationaliteit om het leven gekomen. Er worden 8 Fransen vermist, waarschijnlijk gegijzeld.


Pas-de-Calais: minstens € 1,3 miljard waterschade

De enorme overstromingen in met name het departement Pas-de-Calais heeft vooralsnog niemand het leven gekost. De verzekeraars hebben uitgerekend dat de materiële schade volgens een voorlopige schatting € 1,3 miljard bedraagt. President Macron is er geweest, met een chèque van € 50 miljoen. Voor 250 communes is de état catestrophe naturelle afgekondigd. Dat betekent onder meer dat verzekeraars minder kritisch naar schademeldingen zullen kijken. Overigens voorspelt Météo France nog meer regen in dat gebied.

De departementen Alpes-Maritimes en Var gaan vandaag (vrijdag) gebukt onder een storm die Frédérico is gedoopt.


Het doosje van je camembert verplicht recycelen?

Er komt Europese wetgeving waarin staat dat verpakkingsmateriaal recyclebaar moet zijn. In Frankrijk wordt alvast een uitzondering geëist voor bijvoorbeeld het doosje van de camembert, het bakje met aardbeien en het kistje met oesters.


Werkloosheid loopt iets op

In Frankrijk bedroeg de werkloosheid in het voorbije trimester 7,4%, een plus van 0,2% ten opzichte van het voorafgaande kwartaal. Maar de werkloosheid onder jongeren tussen 15-24 jaar was 17,6%. De regering is daar ongerust over.


Valse bommeldingen duren voort

Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas zijn er in Frankrijk (t/m woensdag) 996 valse bommeldingen geregistreerd, waarvan 788 op scholen. Afgelopen maandag werden scholen in onder meer Arras, Nîmes, Toulon, Lyon en La Seyne-sur-Mer ‘gebeld’. Op dezelfde dag ook 3 scholen in Nice. Vliegvelden zijn ook een favoriet doelwit.


Fait maison of préparé sur place?

In de restaurantwereld is er ruzie over de vraag hoe je straks ‘huisgemaakt’ op je menukaart vermeld. De regering wil dat fait maison verplicht aangegeven moet worden als dat zo is. Een aantal chefs is tegen, maar ze gaan eventueel wel akkoord met préparé sur place dat wat meer ‘speelruimte’ biedt. Er is nu besloten dat beide aanduidingen in elk geval tijdelijk gebruikt mogen worden.


Ex-coureur Virenque: handdoek in de ring

Oud-wielrenner Richard Virenque, zeven keer winnaar van de bolletjestrui in de Tour de France en deswege bijgenaamd Richard Leeuwenhart, wilde in Carqueiranne (Var) van een klassieke villa een sjiek hotel maken. Ondanks een doping-bekentenis is Virenque nog altijd ongewoon populair, met name in de Var. De buren van die villa zagen de verbouwplannen niet zitten en slaagden erin de bouwvergunning tegen te houden. Virenque heeft zijn plan nu laten varen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven