De magneetwerking van het Pays de Fayence

di 21 november 2023

Door Denise Baudet

Een van de meest ‘klassieke’ stukjes Provence is het Pays de Fayence in de Var. Negen typerende dorpjes bij elkaar om de hoek. Geen wonder dat dertig jaar of nog langer geleden al de eerste Nederlanders en Vlamingen het gebied ontdekten. Ze gingen er wonen, net als hun kinderen. Inmiddels is het Pays de Fayence uitgegroeid tot een echt toeristenoord.

De negen ‘beautés’ van het Pays-de-Fayence

Seillans

Het Pays de Fayence omvat negen gemeenten. Met voorsprong het beroemdst is Seillans, een van die ‘plus beaux villages de France’. Als je er rondloopt, weet je: dit klopt. Er is een groot Provençaals plein met een restaurant, maar je eet veel beter bij de Nederlander Chez Hugo, Rue de l’Hospice, +33 (04) 94 85 54 70.

Als je in de buurt bent, mag je Mons niet missen. Op 814 meter hoogte, schitterende route! Vanuit het dorp bij helder weer zelfs uitzicht op Corsica.

Les Gourmandises de Tourrettes

Tourrettes (dichtbij het Lac de Saint-Cassien) is fameus om zijn mimosa. De ‘route des mimosas’ in het voorjaar begint daar.

Op weg naar Montauroux kom je in de ‘plaine’ shoppingcentra tegen. Christian Dior woonde er vijftien jaar in het Château de la Colle Noire. Hij ligt begraven in Callian, vlakbij Fayence, onmiskenbaar Provençaals. Eventueel ‘en route’ naar de Côte (half uur, drie kwartier) doe je Saint-Paul-en-Forêt en Bagnols-en-Forêt aan. Topritje!

Callian

Als je toevallig zelf een tijdje in Fayence hebt gewoond en je komt er naar jaren weer eens een kijkje nemen, valt je op hoe het stadje veranderd is. Dat het ooit dorpse karakter niet onaangetast is gebleven. Niet dat het historisch centrumpje ingrijpend is verbouwd, maar je ziet nieuwe winkeltjes met een stadse uitstraling en nog meer café’s met terrasjes. Ik begreep dat het toerisme Fayence in zijn greep heeft gekregen.

Fayence (nu zo’n 5.500 inwoners) ligt zoals het een authentiek Provençaals stadje betaamt, tegen de heuvels op gebouwd. Maar voor autobrandstof, hotels en een aantal restaurants moet je in ‘downtown’ Fayence zijn.

Daarna begint de klim naar boven; een kronkelroute die min of meer eindigt onder de ‘mairie’ die als een soort viaduct boven de route hangt. Parkeren iets verderop, tenzij er markt (zaterdagochtend) of kermis is. De oude straatjes in het centrum zijn niet op automobilisme berekend: ‘pittoresk’ impliceert beperkingen.

Op 13 juli kun je parkeren trouwens vergeten, dan doet Fayence zijn roemruchte vuurwerk ter voorbereiding op de nationale feestdag Quatorze Juillet. Op de 14e moet je voor het Fête Nationale in Seillans wezen, 5 km verderop.

De bisschop sloeg aan het bezuinigen

Fayence is ‘la capitale’ van het Pays de Fayence, een samenwerkingsverband van negen speciale gemeenten, zie verder. Maar eerst Fayence en zijn historie. Die naam komt voor het eerst voor in 909, op een kaart van de abdij van Cluny, maar dan als Faventia. Geleerden attendeerden op de vermelding van Fayence in geschriften van de abdij Saint-Victor uit 1119, waarin de naam Faventia overigens helemaal niet meer voorkomt. Fayence zou afgeleid zijn van het Latijnse Fagus = berk, andere bronnen houden het op Faventia Loca, wat goede plek betekent.

Sterrenrestaurant op de golfbaan

Het met een Michelin-ster bekroonde restaurant van de om de hoek gelegen (in Tourrettes) super-de-luxe golfbaan Terre Blanche heet in dat geval terecht Le Faventia (terre-blanche.com). Je kunt daar ook fantastisch logeren en er zelfs een huis kopen, dit terzijde.

Om een lang verhaal kort te maken: Fayence kreeg op zeker moment een kerkelijk gefinancierd kasteel, waarvan er nu nog iets over is, helemaal boven in het stadje, prachtig uitzicht verzekerd. Maar in 1710 vond de bisschop van Fréjus, tevens minister onder Lodewijk XV, dat het pand qua onderhoudskosten te duur was. En overbodig. Ondertussen werd er in de achttiende eeuw wél besloten dat de Église Saint-Jean-Baptiste eigenlijk te klein was. Die werd dus uitgebreid en is nu qua afmetingen de op twee na grootste van Le Var. Alleen in Saint-Maximin en Lorgues staan grotere kerken.

Fayence is nu dus het centrum van het Pays de Fayence. Met veel ‘nieuwe’ Nederlanders en Vlamingen die zich er gevestigd hebben. Die hun droom in vervulling hebben zien gaan.

Lac de Saint Cassien

Stuwmeer, zweefvliegveld en antiekmarkt

Als het ’s zomers heet is, zoek je in het Pays de Fayence verkoeling in het grote stuwmeer Lac de Saint-Cassien waar vissers, watersporters (alleen niet gemotoriseerde bootjes) en zwemmers hun hart kunnen ophalen. Spannender vakantie: je hebt in Fayence ook het belangrijkste zweefvliegveld van heel Europa (met een behoorlijk restaurant) en niet te missen is de Salon des Antiquaires de Fayence, de befaamde antiekmarkt. Vier keer per jaar kun je er rondstruinen, in de schitterende tuin van een Provençaalse bastide uit de XIXe eeuw (www.le-grand-jardin.net).

1 gedachte over “De magneetwerking van het Pays de Fayence”

  1. Heerlijke streek! Mijn ouders hadden einde jaren ’70 gebouwd in het lieflijke Callian , boven op de berg. We hadden een mooi zicht op het dorpje onderaan. Villa verkocht begin jaren ’80, heb er nog steeds spijt van. De mooiste tijden van mijn leven heb ik in Callian beleefd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven