VerWildering in Frankrijk

do 23 november 2023

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Een hele verrassing: een foto van Geert Wilders in de Nice Matin! In zo’n regionale krant en andere media vind je nooit iets over Les Pays-Bas, en waarom zou het ook? Maar de verkiezingszege van de PVV trok zelfs Franse aandacht en Marine Le Pen was er als kippetje de voorste bij om zo ongeveer heel Nederland te complimenteren met die voortreffelijke stembus-uitslag. En ze weet nu bijna zeker dat ze de volgende president van Frankrijk wordt, zei ze. Vond ik wel een ingewikkelde gedachtenkronkel, en waarschijnlijk niet eens bedoeld om te lachen. Een paar miljoen Nederlandse kiezers die Mme Le Pen aan een toegangskaartje tot het Élysée helpen? Het moet niet gekker worden, of misschien is het dat al.

De rechtsbuiten in het team Macron

In dezelfde editie van de Nice Matin kwam ik in koeienletters het woord ensauvagement tegen. Voor de zekerheid toch even nageplozen, maar het klopt wat ik al meende te weten: in het Nederlands is het verwildering. Alweer iets over de heer Wilders? Nee hoor, een uitspraak van Gérald Darmanin, minister van Binnenlandse Zaken, en de rechtsbuiten in het team Macron. Ook hij wil in 2017 de baas van Frankrijk worden. Naar aanleiding van een dodelijke steekpartij tijdens een dorpsfeest in het departement Drôme dat over het algemeen van onbesproken gedrag is, stelde hij vast dat Frankrijk verwildert. Mijn Nederlands is niet wat het geweest is, in het woordenboek las ik dat verwilderen zoiets betekent als slechter worden, ontaarden of zelfs degenereren. Ik ben geen francofiele Frankrijk-freak, maar volgens mij valt het wel mee met die verwildering. Even afgezien van de vaak drugs-gerelateerde bendeoorlogen in de quartiers sensibles in steden als Marseille. Ook weer zoiets Frans waar ik wel vrolijk van word: een erbarmelijke achterstandswijk ‘gevoelig’ noemen.

Olympische Winterspelen aan de Côte?

Ik bladerde verder in de krant en kon iets van een glimlach tenauwernood onderdrukken toen ik las dat Nice nu echt werk maakt van het binnenhalen van de Olympische Winterspelen in 2030. Winterspelen aan de Côte d’ Azur? Ik heb niks tegen creatieve denkhoofden met een onbeperkte scheppingsdrift, maar het is misschien beter als ze in een gesticht tot rust komen. Skiën in de Sud-Alpes, dat zou nog kunnen, maar schaatsen in Nice lijkt me toch een ijsbaantje te ver. En daar hangt het om: in dat zogeheten bidbook dat aan het IOC (Internationaal Olympisch Comité) is voorgelegd, moet een Heerenveen-achtig Thialf-stadion nog ingevuld worden. Nou ja, het wordt toch niks. Zweden en Zwitserland willen die Winterspelen ook en Frankrijk heeft al de Zomerspelen van volgend jaar. En daar allicht al spijt van. De burgemeester van Parijs vertelde op tv dat het openbaar vervoer volgend jaar zomer in haar stad een complete chaos zal zijn. Verwildering in de metro, vreest ze.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven