Koudegolf treft Frankrijk * Drama in de Drôme * Onfatsoen in de trein * Burgemeesters hebben er genoeg van * Winterspelen 2030 in Nice? * Voorsprong Le Pen in Euro-verkiezing * Potlood-staking in de Tarn * Verzet tegen niet-Europese immigranten * Château de la Garoupe overgenomen * Senator drogeert parlementslid * Standbeeld voor Johnny Hallyday

vr 24 november 2023

Categorieën:

Kouder dan normaal

Na de zware regenval  met overstromingen en al in vooral het noord-westen wordt Frankrijk dit weekeinde getroffen door een koudegolf. Met temperaturen onder het langjarig gemiddelde. In een aantal delen van het land zal het ’s nachts vriezen, in de berggebieden sneeuw op minder dan 1.000 meter hoogte. In het zuid-oosten van Frankrijk zou het volgens Météo France qua kou meevallen, met overdag iets van 14 graden.


Doodslag in de Drôme: nationale verontwaardiging

Tijdens een dorpsfeest in Crépol (Drôme, 600 inwoners) is de 16-jarige Thomas door messteken om het leven gekomen. Twee andere jongeren raakten zwaar gewond. Volgens getuigen kwam er groep jongelui de feestzaal met de bedoeling geweld te gebruiken. Er zijn negen mensen aangehouden, een aantal van hen was naar Toulouse gevlucht. De 20-jarige hoofdverdachte (Franse nationaliteit) komt uit Romans-sur-Isère. Gérald Darmanin, minister van Binnenlandse Zaken, spreekt van een zoveelste bewijs dat Frankrijk ‘verwildert’. De nationale verontwaardiging over de dood van Thomas is groot.


Treinreizigers schamen zich

Een enquête zou uitwijzen dat 80% van de Fransen zich schaamt voor de incenvilités (onbehoorlijk gedrag) die ze tijdens treinreizen meemaken. Spoorwegmaatschappij SNCF bekijkt wat eraan gedaan kan worden.


Burgemeesters steeds vaker bedreigd

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2020 zijn 1.293 burgemeesters afgetreden, na na fysieke en mondelinge bedreigingen, ook op sociale media. Er is sprake van een toename van 15%. Sinds 2017 zijn er 37% meer vernielingen aangericht aan (niet alleen) gemeentehuizen in steden met 5.000-20.000 inwoners.


Nice wil de Winterspelen 2030

Nice heeft zich officieel gekandideerd voor de Olympische Winterspelen van 2030. De wedstrijden zouden in de Sud-Alpes, maar ook in de Savoie gehouden kunnen worden. Voor het schaatsen moet er een ijsbaan in Nice worden aangelegd. Zwitserland en Zweden willen de Spelen ook organiseren. Zie ook de column van Peter Hooft.


Ruime voorsprong voor Marine Le Pen

Volgend jaar verkiezingen voor het Europees parlement. Als die nu gehouden zouden worden, zou het Rassemblement National van Marine Le Pen met 28% van de Franse stemmen overtuigend winnen. Met een voorsprong van 9% op Renaissance, de partij van president Macron.


Een schoolpotlood in de Tarn

In een lokaal van een school in Graulhet (Tarn, 13.0000 inwoners) gooide een onderwijzer een potlood van zijn lessenaar de klas en raakte daarbij per ongeluk een leerling. Diens ouders wendden zich tot justitie en de leraar werd als verdachte van een misdrijf aangemerkt. Zijn collega’s op die school zijn meteen in staking gegaan.


Niet-Europeanen niet welkom

Uit een onderzoek zou blijken dat 66% van de Fransen oordeelt dat niet-Europese immigranten een gevaar voor het land zijn.


Château de la Garoupe in Oekraïense handen

Frankrijk stemt in met de verkoop van het illustere Château de la Garoupe in Cap d’Antibes aan de Oekraïense zakenman Jan Kouw, oprichter van WhatsApp. Het kasteel was eerder in bezit van de Russische oligarch Boris Berezovski, tegenstander van Poetin, die in 2013 onder mysterieuze omnstandigheden overleed. Het kasteel was in 2015 door Frankrijk geconfisqueerd.


Schandaal in het parlement

Grote opwinding in Parijse politieke kringen: de senator Joël Guerriau wordt verdacht van het drogeren van Sandrine Josso, lid van de Assemblée Nationale. Ze hadden een eetafspraak in een restaurant, Guerriau zou voorgesteld hebben toch bij hem thuis te dineren en daarbij zou iets van drugs aan het glas van Josso zijn toegevoegd. De senator staat nu onder contrôle judiciare.


Eerbetoon aan Johnny Hallyday

De gemeenteraad van Fréjus (Var) heeft ingestemd met het idee van een standbeeld van de rockstar Johnny Hallyday, pseudoniem van de Belg Jean-Philippe Smet (1943-2017). Fréjus is niet de eerste gemeente met een monument ter ere van de in Frankrijk ongekend populaire zanger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven