Top eten in de sneeuw

wo 29 november 2023

Categorieën: , ,

Door Raoul Duchemin

Bij ons in de Zuid-Alpen zijn er 68 skistations. Nooit een probleem om na het skiën even wat te eten. Er is altijd wel een snackbar of een pizzeria. Maar er zijn ook echte resto’s waar je terecht kunt voor een maaltijd op niveau. Een selectie van 16 adressen in de voornaamste skiresorts.


ISOLA 2000

Le Petit Chemois, Front de Neige, +33 (0)9 53 53 83 33
Kleine zaak met mini-terras, midden op de piste. Warme sfeer, open haard. Beknopte kaart, denk aan truffel-pasta, sanglier-biefstuk en kaasfondue. Beste adres, prima prijs-kwaliteitverhouding. Reserveren onvermijdelijk.

L’Avalanche, Front de Neige, +33 (0)9 83 73 27 13
Aangename ambiance aan de piste. Sympathieke bediening, de keuken kiest voor relatieve eenvoud, maar dan wel kwaliteit. Flinke porties. Uitstekende burgers, maar kies hier vooral voor de raclette à l’ancienne. Het ‘signatuurgerecht’ van dit drukbezochte adres.

Le Yeti, Immeuble de Télécabine, +33 (0)4 93 23 17 08, www.restaurant-le-yeti.fr
Redelijk chic, panoramisch uitzicht, terras. De keuken richt zich op de ‘specialités de montagne’, verrijkt met invloeden uit zuidwest Frankrijk. Lunchmenu € 20, er is natuurlijk ook raclette en fondue (€ 23). Aanbevolen: warme camembert met honing.

L’Himalaya, Front de Neige, +33 (0)4 93 02 56 77
Comfortabel adres met de meest klassieke, Provençaalse keuken van het skioord. Praat je over pasta met pesto, een regio-interpretatie van de Ceasar-salad en bijvoorbeeld ook konijn à la Provençale (€ 15). Een entrecote van de grill vergt € 19. Vergeet hier de tiramisu met mango niet!


MONTGENÈVRE

Anova, Place de l’Obélisque, +33 (0)4 92 54 48 01, www.anova-hotel.com
Eigentijds aangekleed hotel & spa in een chalet met fraai terrassen. De chef kiest voor de bistronomie binnen het kader van de klassieke keuken van de montagnes en voegt daar graag Italiaanse ‘parfums’ aan toe. Dat levert soms verrassende schotels op. Prijsindicatie: € 30 à € 55.

Le Refuge, Place des Escartons, +33 (0)4 92 51 22 76
Vanaf het terras heb je hier ’s zomers uitzicht op de golfbaan ’s winters op de pistes. De keuken doet niet ingewikkeld, maar staat garant voor goede schotels, gebaseerd op de klassieke ‘cuisine montagnarde’. Die niet licht is. Overweeg ter begeleiding iets anders dan wijn. Men heeft hier goed bier uit de tap.

Ristorante Le Transalpin, Route d’Italie, +39 (0)3 38 73 25 293
Uitstekend echt Italiaans klasse restaurant, heel dicht bij de grens, Italiaans telefoonnummer. Fraai interieur, gedroomd terras. Ideale prijs-kwaliteitverhouding, zeker als je de porties in aanmerking neemt. Iedereen kiest hier bijwijze van entree voor de gepaneerde mozzarella, het signatuurgerecht. Altijd delen als je daarna nog een hoofdgerecht als een black angus-steak krijgt voorgezet.

L’Estable, Rue de l’Église, +33 (0)6 79 92 02 91
Qua sfeer wat je verwacht van een restaurant in Frankrijk. En in zekere zin allicht een opluchting dat de kaart méér biedt dan fondues, pierrades, raclettes en grillades. Je kunt hier ook prima terecht voor bijvoorbeeld steak tartare, geroosterde eend of een lamsschotel. Mooie wijnkaart, de prijzen zijn correct.


AURON

Le P’tit Flocon, Place Central, +33 (0)4 93 05 87 41
Prettig adres, met terras. Vooral van belang de ideeënrijke keuken. Hebben we het bijvoorbeeld over een fondue van zalm op witte wijn-basis, met knoflook en ui. Of over de eigen interpretatie van de tartiflette, die aardappelgratin met comté, maar hier een versie met camembert en appel. De kaart biedt ook oeuf cocotte, boeuf bourguignon en meer Franse klassiekers. Hoofdgerechten van € 22 à € 24.

Le Chalet d’Auron, La Voie du Berger, Auron,+ 33 (0)4 93 23 00 21, www.chaletdauron.fr
Luxe chalet, hotel & spa op 1.600 meter binnen het skigebied van Auron. Verwarmd zwembad etc. Restaurant La Table kiest voor de klassiekers uit de omgeving, la cuisine montagnarde. Kwaliteit laat weinig te wensen over, maar geen ‘avontuur’. Op zaterdag en zondag brunch tot 15 uur, buffet € 38.

Le Galion des Neiges, Avenue Malhira, +33 (0)4 93 23 01 58
Qua ambiance min of meer hip en trendy. Goed terras. De keuken biedt veel meer dan de klassieke kaasfondue, overigens van niveau. Maar je kunt hier ook terecht voor de ‘Franse’ keuken, met onder meer de oerklassieker tartare de boeuf en de mediterrane tartaar van tonijn. Vriendelijke prijzen, formulelunch € 19,50.

Le Bistronome, Place Centrale, Auron, +33 (0)6 79 26 57 46
Chalet met terras, aangename sfeer en een kaart die iets méér biedt dan raclette. Aarzel als carnivoor niet te kiezen voor een Salade Lyonnaise, een entree à € 14. Er zijn Franse klassiekers als eendenbilletjes (€ 18) en tartare de boeuf (€ 16), gamba’s (€ 22). Maar uiteraard ook raclette en fondue.


VALBERG

L’Étable, 1 Avenue Saint-Bernard, +33 (0)4 93 02 68 20
Kleine zaak in het centrum van het station, met voorsprong het beste adres. Méér dan de menu’s montagnardes, à la carte van € 28 tot € 47. Vooral carnivoren zijn hier aan het ideale adres. Typerende sfeer van Alpen, terras. Prijs-kwaliteitverhouding top. Speciaal aanbevolen: de kaas van ‘de buren’. Reserveren noodzakelijk.

L’Italiano, Route de Beuil Immeuble Les Gémeaux, +33 (0)9 67 28 36 93
Uitstekend Italiaans restaurant met terras dat zich niet beperkt tot pizza en pasta. De ambiance is in zekere zin bijna folkloristisch Italiaans, de kaart biedt van alles uit Italiaanse regio’s. Proef bijvoorbeeld de ‘caprese salade’. Enige voorzichtigheid geboden: de aangeboden hoeveelheden zijn van imposante omvang. Altijd reserveren, heel vaak is het hier ‘complet’.

La Table d’Emily, Place du Cluot de la Mule, +33 (0)6 77 03 22 16
Heel verrassend en aanbevolen: de keuken van Corsica in de Alpen! Naast voortreffelijke gerechten van het Île de Beauté (worsten , kaas) ook whisky en likeur van het eiland. Een avontuur. Ter geruststelling: er is ook gewoon fondue. Sympa bediening, je krijgt het een en ander toegelicht, goede wijnkaart.

Chalet d’Altitude du Sapet, Sommet la Croix du Sapet, +33 (0)6 98 24 41 39
Op het eindstation van twee skiliften, fantastisch uitzicht. Je begint hier bijna per definitie een ‘assiette de montagne’, vlees, kaas, augurken (€ 12,50). Of je kiest voor een voortreffelijke soep en daarna misschien een pizza, pasta of wafels. Je moet daarna wel weer naar beneden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven