Ook slecht weer in het zuiden * Geen vertrouwen in Justitie * Munitie bij de tabac * Roken toch duurder * Winst GroenLinks-PvdA * Boodschappen niet goedkoper * Autoroutes: geringe prijsstijging * Toch medische hulp voor illegalen * Wijn-consumptie loopt terug * Boze boeren in actie * Titelstrijd mooiste kerstmarkt * Drijvend strand mag toch

vr 1 december 2023

Categorieën:

Regen & sneeuw na warmste herfst ooit

Na de warmste herfst sinds 1900 (gemiddelde temperatuur 15,9°C) waarschuwt Météo France nu (vrijdag) voor overvloedige regen en sneeuw. Voor de zuidelijke departementen Hautes-Alpes en Alpes-de-Haute-Provence is de alarm-code oranje afgegeven. Voor de Drôme geldt code geel. In het weekeinde wordt ook slecht weer verwacht in de Var en de Alpes-Maritimes.


Geen vertrouwen in Justitie

Een enquête zou uitwijzen dat ruim 49% van de Fransen geen vertrouwen meer heeft in Justitie. Éric Dupond-Moretti, de minister van Justitie, is deze week vrijgesproken na beschuldigingen van belangenverstrengeling. Hij blijft op zijn post gehandhaafd, aldus première ministre Elisabeth Borne.


Jacht-kogels bij de tabac

Vanaf 1 januari kunnen jagers hun munitie ook bij de tabacs kopen. Het gaat om een beperkt aantal cartouches van uiteenlopende soort. Zie ook de column van Peter Hooft. President Macron heeft zich altijd pro-jacht uitgesproken.


Prijsstijging voor rookwaar

De regering had aangekondigd dat sigaretten volgend jaar niet duurder zouden worden. Maar het parlement heeft geoordeeld dat een inflatie-correctie toegepast moet worden. Daarbij gaat het om 40 à 50 centimes per pakje. Het lijkt er niet op dat duurder maken helpt in de strijd tegen het roken. Tussen 2016-2019 rookte nog 24,9% van de Fransen, sindsdien 24%, een cijfer dat stabiel is gebleven.


‘Buitenlandse’ kiezers: zege voor GroenLinks-PvdA

Nederlanders in het buitenland die aan de verkiezingen konden/mochten meedoen, hebben anders gestemd dan de ‘binnenlandse’ kiezers.  GroenLinks-PvdA: 28,5%, VVD 17,4%, NSC 12,1%, D66 10,5%, PVV 6,3%, Volt 5,2%, PvdD 4,0%, BBB 3,1%.


Prijzig shoppen in de supermarchés

In oktober bedroeg de geldontwaarding in Frankrijk 3,9%. Maar vergeleken met een jaar geleden ben je in de supermarchés voor eten en drinken gemiddeld 7,6% duurder uit.


Péages iets duurder

De exploitanten van de autoroutes hebben aangekondigd dat je volgend jaar minder dan 3% meer moet afrekenen bij de péages.


‘Illegalen’ toch naar de dokter

De Assemblée Nationale heeft nee gezegd tegen een door de Senaat aangenomen wetsvoorstel om illegaal in Frankrijk verblijvende mensen de toegang tot medische hulp te ontzeggen.


Er wordt minder wijn gedronken

Sinds 1950 is de wijnconsumptie in Frankrijk met een kwart gedaald. Onderzoek zou aantonen dat 8% van de bevolking verantwoordelijk is voor 50% van de alcohol-consumptie, dus niet alleen wijn. Volgens Santé Public sterven er jaarlijks 49.000 mensen prematuur als gevolg van excessief alcohol-gebruik.


Ludieke actie boze boeren

Ook in Frankrijk zijn (jonge) boeren bezorgd over hun toekomst. Om daar uitdrukking aan te geven, hebben ze in een aantal departementen waaronder de Var de plaatsnaambordjes omgekeerd, van boven naar beneden. Zo ongeveer zoals in Nederland door agrariërs de vlag omgekeerd werd opgehangen.


Kerstmarkt-competitie: La Garde koploper

TV-zender RTL heeft een wedstrijd kerstmarkten bedacht, iedereen kan zijn/haar stem uitbrengen. Na een voorselectie (de nationaal vermaarde kerstmarkten in onder meer Straatsburg en Avignon mochten niet meedoen) leidt La Garde (Var, 25.000 inwoners) in de tussenstand met 31% van de stemmen, gevolgd door Colmar (Elzas) met 28% en Metz (Moselle) met 22%.


Toch vergunning voor drijvend strand

Canu Island, het idee van een drijvend strand met bar en zwembad voor de kust van Mandelieu (Alpes-Maritimes) heeft van de administratieve rechter in Nice alsnog vergunning gekregen om bezoekers te ontvangen. Eerder had het departementale bestuur geen bezwaar gemaakt tegen het drijvende strand, maar er mocht geen ‘gebruik’ van worden gemaakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven