Recept van de week: Baba au rhum

di 5 december 2023

Door Renée Vonk-Hagtingius

Mijn dessert-tip voor kerst. Waarschijnlijk keek hij een beetje beteuterd op zijn bordje. De koning van Polen, Stanislas Leszczynski (1677-1766), tevens de schoonvader van de Franse vorst Louis XV, had zojuist tijdens een banket te Nancy zijn dessert voor z’n neus gekregen. Een dessert dat hij kende uit zijn jeugd en dat hij zijn meegebrachte koks graag liet klaarmaken: kougelhopf, een soort smeuïge cake die lekker plakte aan je verhemelte en die je heerlijk smakkend kon wegzuigen. Maar deze ‘hopf’ was wel erg droog uitgevallen. Leszczynski liet met een vingerknip een fles rum aanrukken, overgoot er zijn cake mee en liet z’n dessert door de livreier van dienst in de fik steken, oftewel flamberen. De ‘baba au rhum’ was geboren, al moest ie nog wel een naam krijgen. Er wordt gefluisterd dat de koning het gebak wel wat aan de uitgezakte voorgevel van een oude matronne (baba op z’n Pools) deed denken en dat daar de naam vandaan komt. Maar ook gaat het verhaal dat Leszczynski dol was op de sprookjes van ‘Duizend en een nacht’ en dat hij het toetje naar (Ali) Baba noemde. Er wordt wel meer verteld.

Feit is dat de Parijse patissier Nicolas Strohrer – een afstammeling van de chef-patissier van de Poolse koning – er in 1835 mee aan de haal ging en er een flinke reputatie mee vestigde. Ook een feit is dat de baba au rhum een populair Napolitaans nagerecht is, maar dat die er limoncello overheen gieten in plaats van rhum. Ik vind beide varianten eigenlijk wel lekker, dus ik eet regelmatig van twee walletjes. De rhum of limoncello wordt er trouwens allang niet meer puur overheen gegoten, maar als siroop (zie recept), dus te flamberen valt er niks meer. En ik versier m’n baba met van alles en nog wat. Variërend van een toefje slagroom en een handje seizoenfruit tot en met een bolletje ijs naar keuze of een huisgemaakt mopje nougat glacé. Kortom, voor mij is een baba au rhum een zompig lik-je-vingers-af basiscaketje om eindeloos mee te klooien. Met dank aan Stanislas.

Inrediënten

Voor de baba

 • 150 gram bloem
 • 3 eieren
 • 90 gram kristalsuiker
 • 3 eetlepels melk
 • 70 gramboter (plus een klontje voor het invetten van de vorm)
 • 1 zakje levure chimique (bakpoeder)
 • snufje zout

Voor de siroop:

 • 25 cl water
 • 120 gram rietsuiker (mag ook bruine suiker zijn)
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 4 eetlepels bruine rhum (of limoncello)

Bereiding

Van de baba:

Scheidt de eieren. Mix de eierdooiers met de kristalsuiker en een snufje zout tot het een mooie egale crème vormt. Mix er de boter (op kamertemperatuur en in blokjes) bij, en daarna beetje bij beetje de melk. Voeg beetje bij beetje – al mixend – de bloem toe, plus het bakpoeder. Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het beslag. Beboter een bakvorm (of kleine vormpjes) en doe het beslag erin over. Zet de vorm(pjes) in het midden van de voorverwarmde oven en laat een half uurtje garen. Laat afkoelen en haal uit de vorm.

Maak intussen de siroop:

Breng het water in een pannetje aan de kook, doe er de rietsuiker en de vanillesuiker bij en laat op laag vuur doorkoken tot alles gesmolten is. Haal het pannetje van het vuur, laat afkoelen en doe er dan pas de rhum of de limoncello bij; zo blijft het stroperig. Verdeel de baba over de borden, giet er de siroop overheen en versier naar eigen idee. Geef er vooral een lekker glaasje bij. Ik hou het zelf op een kelkje longo maï, een semi-zoete bio-wijn met een vleugje basilicum, bedacht door Nicolas Rutard, chefkok van het befaamde restaurant/hotel Hélios op het eiland Embiez, eigendom van Paul Ricard. Precies, die van de pastis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven