Troosteloos weer * Strenger voor ‘radicalen’ * Massa-moordenaar weer in beeld * Boodschappen iets goedkoper * Nice diervriendelijk * Nachtje Olympia peperduur * Belgen shoppen over de grens * Kerstchèque voor iedereen • Château Brad Pitt in de sores

vr 8 december 2023

Categorieën:

Kou, regen en sneeuw in de Provence

Météo France waarschuwt voor slecht weer in Zuidoost-Frankrijk. Lage temperaturen, hevige regen en ook sneeuw in lager gelegen gebieden, mogelijk zelfs aan de Côte d’Azur.


Hardere aanpak voor ‘radicalen’?

Enquêtes zouden uitwijzen dat 77% van de Fransen vindt dat mensen met de fiche S bij justitie surégenoteed staan, opgesloten moeten worden. Die S staat voor surêté de l’État, staatsveiligheid. In de praktijk gaat het vooral om mensen die er – onder meer op social media – radicale ideeën op na houden. De vermoedelijke moordenaar van een Duitse toerist vorig weekeinde bij de Eiffeltoren in Parijs was bij justitie met zo’n fiche S bekend. Wat te doen met geradicaliseerden die hun gevangenisstraf hebben uitgezeten? Volgens 86% van de Fransen moeten die daarna voortdurend in de gaten worden gehouden, bijvoorbeeld via regelmatig melden op een politiebureau.


Massa-moordenaar opnieuw gesprek van de dag

Frankrijk is dezer dagen opnieuw in de ban van de massa-moordenaar Michel Fourniquet, twee keer tot levenslang veroordeeld, in 2021 op 79-jarige leeftijd aan de gevolgen van Alzheimer overleden, in vooral België ook bekend als Het Monster van de Ardennen, naar eigen zeggen erger dan Dutroux. Veroordeeld voor 11 moorden op jonge vrouwen en meisjes, ook in Zuid-België. Zijn inmiddels 75-jarige ex-echtgenote Monique Olivier (wegens medeplichtigheid ook tot levenslang veroordeeld) stond weer voor de rechter, vooral in verband met de verdwijning destijds van de 9-jarig Estelle Mouzin. Haar nabestaanden willen weten wat er maar haar gebeurd is. Ze is het slachtoffer van Fourniret, dat staat vast. Maar waar zijn haar stoffelijke resten? Monique weet het niet meer en bevestigde voor de rechter dat haar ex misschien wel 30 moorden heeft gepleegd, zoals hij zelf ooit heeft gezegd.


Boodschappen iets voordeliger

Dagelijkse boodschappen (vooral in de supermarchés) zijn in november gemiddeld 0,78% goedkoper dan een maand eerder. Een baguette (stokbrood) werd 6,3% goedkoper, pasta’s 5,11%, mosterd 2,4%, wasmiddelen 1,4% en aardappelen 1,2 %.


Ranglijst diervriendelijke steden

Een jaarlijkse onderzoek van de Dierenbescherming in 138 steden leert dat Nice op de 7e plaats staat. Grasse op nummer 10. Andere communes in het departement Alpes-Maritimes: Cannes, Cagnes-sur-Mer en Antibes delen de 69e plaats. In de Var: Fréjus, Hyères en Toulon komen niet verder dan een gezamenlijke 42e plaats.


Even naar de Spelen? Trek je knip!

Wie van de zomer in Parijs naar de Olympische Spelen wil, moet rekening houden met torenhoge prijzen. Voor één nachtje logies betaal je, volgens berekeningen op dit moment, gemiddeld € 699 in Parijs en directe omgeving.


Grensverleggend shoppen door de Belgen

In Noord-Frankrijk steken Belgen graag de grens over, want daar zijn de boodschappen minder duur. Ze zijn er gemiddeld 9% voordeliger uit. Bij A-merken zou het prijsverschil zelfs 19% bedragen.


De burgemeester als gedroomde kerstman

In Chaumont, een gehucht met 48 inwoners, in de buurt van Bourges (departement Cher) heeft de burgemeester begrepen wat je van de kerstman mag verwachten. Hij heeft al zijn inwoners een chèque van € 100 cadeau gegeven. De gemeenteraad was akkoord gegaan.


De duistere toekomst van Château Miraval

In het strikte bio-dorpje Correns (Var) nam het Hollywood-echtpaar Brad Pitt en Angelina Jolie het wijndomein Miraval over. Ze scoorden internationaal en vooral in de VS met hun handel in Provençaalse rosé, die overigens niet bio was, tot woede van de mensen in Correns. Het echtpaar is gescheiden, mevrouw Jolie verkocht haar aandelen in het château voor 67 miljoen dollar aan de Russisch-Zwitserse zakenman Yuri Scheffer, geen vriend van Poetin, wel eigenaar van allerlei alcohol-merken. Er spelen nu twee kwesties: volgens de Franse fiscus waren die aandelen van Jolie veel meer waard en Scheffer vraagt aan Pitt waar het dividend op zijn aandelenpakket blijft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven