‘All-inclusive’ vakantietip? De Vaucluse!

di 23 januari 2024

Door Ellen van Linschoten

Wat zeg je tegen vrienden die om een tip voor hun zomervakantie vragen? Mijn antwoord is: het departement de Vaucluse. En dan met Avignon als uitvalsbasis.

Waarom? Nou, ik denk dat niet alleen mijn vrienden in hun vakantie van alles willen beleven. De attractie van een grote stad, plus de ontdekking van de mooiste typisch Provençaalse dorpjes, een beetje wandelen door de echte natuur en de wijngaarden, en als het wat warm is, een duik in het verkoelende water.

De Vaucluse dus.

Place Crillon

Zelf ben ik geen ‘stadsmens’, maar in Avignon kom ik graag. Niet zozeer vanwege het pauselijk paleis, al moet je er zeker een kijkje gaan nemen, audio-rondleiding ook in het Nederland. En ook niet vanwege die brug, beroemd geworden door dat chanson Sur le pont d’Avignon. Dat is de Pont Bénezet, naar men zegt een idee van een monnik, die  in 1177 een desbetreffende opdracht ingefluisterd zou hebben gekregen. On y danse, zoals in dat liedje wordt beweerd, is een dichterlijke vrijheid. Het feest was juist ónder de brug, aan de overkant, op het Île de Barthelasse, de guingettes daar waren niks anders dan verkapte bordelen.

Naast Gucci een snoepwinkeltje

Wat mij betreft, is de charme van Avignon (91.000 inwoners) die unieke combi van een middeleeuwse sfeer en mondain shoppen. Ga maar kijken in de Rue de la République en op de Place de l’Horloge. Naast Gucci vind je er ook een lief snoepwinkeltje voor een doosje callissons de Provence. En zeker ’s zomers ademt de stad cultuur met twee grote festivals. Er is een reeks van musea, en je kunt er terecht voor een sterrenrestaurant maar even goed voor een pizza.

Zelf eet ik graag een hapje bij Le Moutardier op de Place du Palais.

Festival d’Avignon

Dichtbij de mooiste dorpjes

Roussillon
Oppède-le-Vieux

Natuurlijk wil je van de zomer ook (of misschien vooral) de stad uit. Nou, geen probleem, al helemaal niet als je de Provence op z’n best wilt ontdekken. ’t Is meestal maar een kilometer of veertig rijden langs wijngaarden en olijfbomen en je kunt kiezen voor een visite aan een heleboel mooiste dorpjes van Frankrijk. Gordes, Ménerbes, Roussillon, Lacoste, Oppède-le-Vieux, Séguret. Allemaal hun eigen charme met 100% Provence en vaak vraag je je af hoe het in vredesnaam mogelijk was dat ze er ooit op een uitgestoken rotspunt of daaromtrent aan het bouwen zijn geslagen. Voor een superbe natuurwandeling zou je naar de Dentelles de Montmirail kunnen gaan en als er met de kids speels en spannend gezwommen moet worden: Wave Island in Monteux. Het aantal camping, ook vlakbij Avignon, is bijna ontelbaar en in de omgeving vind je een paar meren voor een frisse duik. En wat te denken van een bezoekje aan de talloze lavendelvelden, vooral daar bij Sault?

Dentelles de Montmirail

De lekkerste streekproducten

Kortom: de Vaucluse is letterlijk all-inclusive en dan heb ik het nog niet eens gehad over de prachtwijnen (Châteauneuf-du-Pape!), de geitenkaasjes uit Banon, de lavendelhoning, de meloenen van Cavaillon, de truffels en de noga. Die lekkere streekproducten uit de Vaucluse.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven