Boeken: De nieuwe Marcus Marc * Slow tourisme op de fiets

wo 21 februari 2024

Categorieën: , ,

Door Maria Edelman

Gieren getuigen

Goed nieuws: de zevende thriller van de Vlaamse auteur Marcus Marc (1953), die sinds 2009 in Cotignac (Var) woont. Daar in de buurt spelen zijn boeken zich af en soms in het Vlaamse Dworp waar hij vijftig jaar gewoond heeft. Wie zijn eerdere boeken gelezen heeft, weet ondertussen dat hij een heel persoonlijke schrijfstijl heeft ontwikkeld en een liefhebber van ingewikkelde intriges is. Spreekt me als thriller-liefhebber aan. Je gaat al lezende meedenken over een mogelijke plot. In Gieren Getuigen ontmoeten we de leraar Mathieu Devedeleer die met zijn vrouw vakantie hoopt te vieren in Cotignac. Geldt ook voor zijn ex-vriendin Jana Degrootte, die in tegenstelling tot Mathieu hun affaire niet wil vergeten. De scène verplaatst zich naar het gehucht Rognon aan de Gorges du Verdon waar ze elkaar treffen bij een studie gieren kijken van Insolite Nature. Waar toevallig ook hoofdinspecteur Lotte Lievens aanwezig is. Als Mathieu die avond niet thuiskomt, alarmeert zijn vrouw de politie en begint een grote speurtocht. Hoe het verhaal afloopt, ga ik natuurlijk niet onthullen. Wees ervan verzekerd dat de spanning om te snijden is, toch min of meer het handelsmerk van Marc.

Gieren getuigen, door Marcus Marc. Uitgeverij Storyland. € 23.


Met de fiets door de Provence

“Op de fiets was het alsof ik de Provence voor het eerst zag”, is een citaat van de Vlaamse journalist en reisschrijver Ingrid Castelein (1964). Dat is ongetwijfeld ook de ervaring van heel veel mensen die ter verkenning en vooral ter beleving van de Provence voor de fiets kiezen, volgens mij een snel groeiende groep. Heb ik het niet over de adepten van de racefiets die bij voorkeur de Mont Ventoux beklimmen. Castelein pedaleert liever in alle rust naar de Monts de Vaucluse en doet lichtvoetig verslag van haar belevenissen op de marktjes van onder meer Gordes, Apt en Forcalquier en fietst door naar fameuze Provençaalse dorpjes als Oppède-le-Vieux en Ménerbes. Het boek biedt ook een index van fietsroutes langs bijvoorbeeld de okergroeven van Roussillon en de Abdij van Sénanque in de lavendelvelden. Heb ik het nog niet eens gehad over de kastelen Lacoste en Ansouis. Kortom: ongeveer alle locaties die de Provence zo uniek maken, passeren de revue. Uiteraard stapt de auteur ook af en toe af. Dan treedt ze in Lourmarin in de voetsporen van Albert Camus en in Aix-en-Provence in die van Cézanne. Ik denk dat dit boek een echte aanrader is voor wie nu bezig is met zijn/haar zomervakantie en van plan is om straks rustig aan te doen en toch ‘alles’ wil hebben gezien.

Met de fiets door de Provence, door Ingrid Castelein. Uitgeverij Manteau. € 20,99.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven