Oók een vakantietip: Art et Vin

wo 22 mei 2024

Door Raoul Duchemin

Ik ben er al jaren aan gewend om zomaar bij een wijndomaine of -château aan te kloppen als ik er toevalllig in de buurt ben en eerder gehoord heb dat ze daar nogal wat lekkers maken. Je komt soms letterlijk uitgesproken ongelegen, soms word je met open armen ontvangen. En dan mag je proeven. En het liefst ook kopen natuurlijk.

Ik weet wel zeker dat lang niet alle wijnboeren de onaangekondigde visite van zomaar een particulier op prijs stellen. Maar er zijn gelukkig ook andere ondernemers in de wijnbouw die juist wel graag mensen ontvangen. En bij voorkeur zoveel mogelijk.

Hoe trek je meer bezoek? Al in 1998 kwamen ze op het idee hun domaines/châteaux als expositieruimte beschikbaar te stellen aan kunstenaars. Een wat tegenwoordig een ‘win/win’-situatie heet. Voor de wijnboeren die een ’nieuw’ publiek met hun product kunnen laten kennismaken, voor de kunstenaars die vaak nog (?) niet ‘doorgebroken’ zijn. Zoals dat in Frankrijk gaat, werd het idee meteen weer een organisatie. Die heet Art et Vin. Heeft mijn sympathie en bijna elk jaar wijs ik erop. Want volgens mij beleef je Zuid-Frankrijk pas echt tijdens je vakantie als je snapt dat hier een glas wijn en kunst bijna onafscheidelijk van elkaar zijn. We hebben meer te bieden dan het strand en de Gorges du Verdon, zal ik maar zeggen.

Art et Vin bestrijkt de hele Provence, maar toch vooral de Var en de Bouches-du-Rhône. Kijk voor het hele programma van deze zomer (welk domaine/château, met welke kunstenaar) op artetvinvar.fr

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven