10 aanbevolen strandrestaurants

wo 19 juni 2024

Door Raoul Duchemin

Antibes: Le César, Plage Keller; Boulevard du Cap, Plage de la Garoupe – plagekeller.com

Fameus adres, soms beschreven als lieu magique en petit coin de paradis. Niet eens heel erg overdreven. Riante keus uit warme en koude voorgerechten, veel vis, schaal- en schelpdieren en minstens vijf vleesopties. Plus Niçoise specialiteiten. Op zondag lunch-buffet. Types als Madonna en Mick Jagger in het gastenboek. Gepeperde prijzen.


Cannes: Ondine Plage, Boulevard de la Croisette – plageondine.com

Vrijwel altijd een feestelijke sfeer, maar belangrijker is de kwaliteit van de keuken. Die is dik in orde. Carnivoren kunnen hier terecht voor een oer-klassieker als de tournedos Rossini, maar het accent ligt op vis en schaal- en schelpdieren. Denk aan kreeft en langoustines. Sommige voorgerechten in halve porties, of als hoofdgerecht.


Cap d’Ail: La Réserve de la Mala, Plage de la Mala – capresort.com/mala

Uniek gelegen aan het sentier des Douaniers op een van de mooiste stranden. Uitstekende keuken, correcte prijs/kwaliteit-verhouding. Maaltijdsalades, pasta’s en pizza’s, maar even goed tartaar van zwaardvis of een T-bone steak met een julienne van zomerse groenten, De bediening is (meestal) heel opgewekt.


Juan-les-Pins: Les Pêcheurs, 10 Boulevard Maréchal Juin – ca-beachhotel.com

Het strandrestaurant van het chique Cap d’Antibes Beach Hotel. De kaart biedt vaak aardige verrassingen. Wat te denken van beachburger van kreeft met comté? Of van artisjok-risotto met zomertruffel? Het kan ook eenvoudiger met pasta’s, pizza’s en een salade Niçoise, conform de strenge eisen van de Niçois.


Èze: L’Anjuna, 58 Avenue de la Liberté – anjunabay.com

Op het perfect gelegen strand tussen Beaulieu-sur-Mer en Cap d’Ail. Een enigszins exotische locatie, de keuken is méditerraan georiënteerd, met af en toe Spaanse en oriëntaalse invloeden. Mijn gezelschap proefde er kreeft-spahetti, gamba’s, maar ook kalfslende. Puike bediening. Op zondag regelmatig een brunch met live-muziek.


Théoule-sur-Mer: Chez Philippe, Port de Théoule, Plage du Suveret – restaurantchezphilippe.com

Allang geen relatieve eenvoud meer op dit mooi gelegen adres met in principe elke dag iets speciaals op de kaart. Bijvoorbeeld varkenslende in Aziatische jus, men is hier niet bevreesd voor oosterse of beter gezegd Japanse invloeden. Wees gerust: de vertrouwde méditerrane keuken staat voorop. Gunstige prijs/kwaliteit-verhouding.


Giens: Le Pradeau Plage, 1420 Avenue de Arbanais – paradeau-plage.com

Ideaal gelegen, met uitzicht op het Île de Porquerolles. De kaart is vrij beknopt (altijd een goed teken!) en vrij klassiek, maar je vindt er altijd wel een verrassing als een stoofpotje van inktvis à l’ancienne.Opus magnum van het huis is de Grande Assiette du Paradeau, een bijna extreem rijk ingevulde vissalade.


Le Lavandou: Bistr’eau Ryon, Plage Saint-Clair, Boulevard des Dryades – bistreauryon.com

Maakt formeel deel uit van het nabijgelegen hotel, maar de chef gaat zijn eigen gang. Allicht de eerste die de ideologie van de bistronomie ook geschikt achtte voor de strandpavillons aan de Côte. En gelijk had hij. Elke week een andere kaart, elke dag een ander menu. Mediterraan als risotto van gamba’s, of lamsvlees met honing en noten.


Île de Porquerolles: La Plage d’ Argent, Chemin de Langoustier – plage-dargent.com

Op 1,4 km van het haventje, op volgens menigeen het allermooiste strand van Zuid-Europa.  Een houten terras boven het zilveren strand. Er zijn omvangrijke salades, maar aarzel nooit te kiezen voor de brochette de la mer, het ’statement’ van dit adres: zwaardvis, gamba’s, sint jacobsmosselen, andere schaal- en schelpdieren. Maar carnivoren hoeven niet te wanhopen.


Ramatuelle: Chez Camille, Route de Bonne Terrasse – chezcamille.fr

Voormalig vissershuisje uit 1913, aan het eind van de Baai van Pampelonne. Op dat strand veel bekende restaurants, Chez Camille is het beste adres. Weet de plaatselijke bevolking ook. Ze spreken van een institution. Het hoogste niveau van méditerrane zeekeuken. Op houtvuur bereide bouillabaisse is de signature van het huis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven