Le Verdon: kilometers natuurpracht

wo 26 juni 2024

Meer van de Vlaamse thriller-auteur Marcus Marc, kijk op marcusmarc.blog4ever.com

De Verdon is een rivier die zijn bron heeft in het gebergte tussen de col d’Allos en de pic des trois Evêchés om na een tocht van 166,5 km uit te monden in de Durance in de nabijheid van Vinon-sur-Verdon. De rivier loopt voornamelijk door het departement van de Alpes-de Haute-Provence en vormt voor een groot gedeelte de grens tussen dit departement en Le Var.

Les Salles-sur-Verdon

Bij het grote publiek heeft deze rivier zijn naambekendheid te danken aan de Gorges du Verdon, een publiekstrekker die zijn gelijke vindt in de Lac Sainte-Croix die hij bevoorraadt. De talrijke strandjes van de dorpjes langs dit artificiële meer dat pas in 1973 het levenslicht zag, worden in de zomer druk bezocht. De Lac Sainte-Croix had de totale vernietiging van Les-Salles-du-Verdon tot gevolg. Dit dorp werd heropgebouwd aan de oevers van het meer.

De kleinere meren zoals le lac d’Esparron, le lac de Quinson en le lac de Montpézat zijn minder gekend maar daarom niet minder mooi.

Basses Gorges du Verdon, Quinson

Water voor de steden

De Verdon is een belangrijke energieleverancier omdat langs de waterloop niet minder dan vijf studammen gebouwd zijn: barrage de Castillon (1948), barrage de Chaudanne (1952), barrage de Sainte-Croix (1973), barrage de Quinson (1974), barrage de Gréoux (1967). Aan die barrages zijn elektriciteitscentrales verbonden die in hun totaliteit voor bijna 200 000 personen elektriciteit leveren. Daarnaast zorgt de rivier ook voor de waterbevoorrading van Aix, Marseille en Toulon via le canal de Provence. Het vroegere canal du Verdon dat voor de waterbevoorrading van Aix zorgde, kwam na de tweede wereldoorlog in verval door een gebrek aan onderhoud en werd geleidelijk aan vervangen door het canal de Provence. Het drooggelegde canal de Verdon kan je nog ontdekken op de wandeling in de Basses Gorges die in Quinson vertrekt.

Basses Gorges du Verdon, Artignosc

Meren en kleine dorpjes

De wandeling van le lac d’Artignos via de crêtes naar le lac de Montpézat is van een ongekende schoonheid.

De rust, de prachtige natuur en de weerkaatsing van de wolken en de staalblauwe hemel in het soms smaragdgroene, dan weer azuurblauwe water verplichten je om regelmatig halt te houden. Romantische zielen kunnen hun hart ophalen, niet in het minst door in de buurt de kleine dorpjes ontdekken: Artignosc, Montpézat, Baudinard, Saint-Laurent-du-Verdon. Ze zijn allemaal een uitvalbasis voor schitterende wandelingen die naar de Verdon en een van de meertjes leiden. De campings in de buurt zorgen in de zomer voor de nodige drukte.

Baudinard-sur-Verdon

Het loont dus zeker de moeite om in een van die dorpjes halt te houden. De wandelingen zijn er zelfs vrij goed bewegwijzerd, hetgeen niet altijd evident is in het zuiden van Frankrijk. leder seizoen is er wel een bloem die de kop opsteekt en kleur brengt in de omgeving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven