De lavendel op z’n mooist

wo 26 juni 2024

Door Ellen van Linschoten

Dat willen we allemaal wel. Want het is een fantastische ervaring om langs de bloeiende lavendelvelden te lopen en de geuren op te snuiven. Van midden juni tot eind juli zijn ze op hun mooist. En je mag er gewoon heen en genieten. Alleen al op het Plateau de Valensole heb je zo’n 800 km2 lavendelvelden met maar liefst 50 tinten paars tot je beschikking. Maar voor een lavandel-excursie kun je ook terecht in de Vaucluse (Pays de Sault, Luberon Nord, Roussillon, Luberon Sud, Saignon, Bonnieux) of in de Drôme Provençale, bij Grignan en Saôu.

Plateau de Valensole

En als je toch in de buurt bent, neem even een kijkje bij de 12e eeuwse abdij van Sénanque ter hoogte van Gordes in de Vaucluse. Of in het Pays d’Apt, op het Plateau des Claparèdes in de Luberon (ook Vaucuse), het Pays de Buëch in de Hautes-Alpes, en het Pays de Digne in de Alpes-de-Haute-Provence. Of ga genieten rond het stadje Die, aan de voet van de Vercors. Kijk rond bij Châtillon-en-Diois, waar een wijn van dezelfde naam wordt geproduceerd. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen door het golvende landschap, waarin ook hier en daar gele zonnebloemvelden voorkomen …

De ziel van de Provence

Jean Giono

Lavendel is de ziel van de Provence, vond Jean Giono (1895-1970), de grote Provençaalse schrijver uit Monasque (Alpes-de-Haute-Provence) die noteerde: ‘La lavande, c’est l’âme de Provence’. En wie zal hem tegenspreken? Vanzelfsprekend is er een speciale Giono-lavendelroute.

In de Provence heb je twee soorten goud: l’or jaune en l’or bleu. Geel staat voor olijfolie, blauw voor lavendel. Beide zijn onlosmakelijk met het zonnige zuiden verbonden en multi-toepasbaar. In de tuin, in de keuken, in de geneeskunde, in het dagelijks huishoudelijk gebruik. Egyptenaren, Grieken en Romeinen gebruikten lavendel al om de verkwikkende werking, tegen lastige insecten en tal van kwalen. Geplant tussen wijngaarden doet lavendel dienst als natuurlijke insecticide. Het blauwe goud staat ook aan de oorsprong van de parfumindustrie in Grasse. Sinds 1981 heeft de betere lavendel een AOP (appellation d’origine protégée) en moeten de essences aan strenge eisen voldoen.

In de buurt van Saôu

Normaal gesproken zijn er ook tal van lavendelfeesten na de oogst, maar daar is nu geen peil op te trekken. Informeren bij de plaatselijke Offices de Tourisme dan maar. Intussen alvast een fijn filmpje, om even lekker bij weg te dromen. Klik hier.

Uit eten

Sault

  • Le Provençal, Rue Porte des Aires.
  • Le Louvre, Place du Marché.
  • Crêperie La Moisson, Place de l’Église.

Valensole

  • Le Jardin De Celina, Rue de la 19 Mars 1944 – Chemin d’Allemagne.
  • Musée de la lavande restaurant, Route de Gréoux.
  • Comptoir de Valérie, 3 place des Héros de la Résistance.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven