Het afvoerputje van Europa

ma 28 juni 2010

De regio PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur) is het meest vervuilde stukje Frankrijk, zo meldde vandaag BFM-TV. Dat is geen prettige mededeling, en niemand in dit mooiste deel van de republiek wil het eigenlijk horen. Al helemaal niet zo vlak voor de vakanties, want dergelijke negatieve berichtgeving zou het toerisme weleens een stevige knauw kunnen geven.
Maar wáár, is het natuurlijk wel. Metingen wijzen uit dat de luchtvervuiling hier, ver boven het landelijk gemiddelde ligt en zelfs vier keer hoger is dan in Île-de-France, Parijs en omgeving. Klein lichtpuntje: in 2009 was het nog erger, met maar liefst dertig dagen waarop de vervuiling boven aanvaardbare normen piekte, en er maatregelen (snelheidsbeperking voor auto’s, verbod op industriële uitstoot) genomen moesten worden om de smog terug te dringen. Maar de zomer is nog maar net begonnen en de viezigheid manifesteert zich pas bij temperaturen boven de 25 graden en windstil weer zonder neerslag; dat hebben we hier nog nauwelijks gehad. Dominique Robin, directeur van Atmopaca dat de metingen uitvoert, vermoedt dan ook dat het ergste nog moet komen. Maar hij signaleert ook dat de vervuiling zich stabiliseert en misschien zelfs wel een beetje afneemt. “Dankzij schonere motoren en brandstoffen. En omdat er nu in Nice een tram rijdt en de bus slechts 1 euro kost, zodat meer mensen het openbaar vervoer nemen.” Jammer, maar dat is alleen in de Alpes Maritimes. Bovendien groeit het autobezit in de hele regio PACA nog steeds jaarlijks met drie procent. Dus gaan er ook stemmen op om binnensteden autovrij te maken of -in navolging van Londen en Milaan- tolzones in te stellen voor stadscentra: hoe verder de stad in, hoe duurder het wordt. Bij alle berekeningen en mogelijke maatregelen wordt consequent in alle talen gezwegen over het vliegveld van Nice. Niet alleen het gevaarlijkste van heel Europa ( met krankzinnige aanvlieg- en vertrekroutes vanwege het vermijden van geluidshinder voor de aanpalende ‘goudkust’ waar de miljonairs wonen, plus taxiënde vliegtuigen die landings- en startbanen moeten passeren) maar ook nog eens één van de meest vervuilende voor zijn omgeving. Door klimatologische omstandigheden komt namelijk alle luchtvervuiling zo ongeveer samen bij de ‘Baie des Anges’, waarin het vliegveld deels is gesitueerd en waaraan de stad Nice ligt mooi te wezen. Niet ten onrechte wordt dit prachtige stukje subtropen dan ook aangeduid als het afvoerputje van Europa.
Over de impact van de nucleaire ramp van Tjernobyl (1986) op uw favoriete vakantiebestemming praat ik u morgen bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven