Het brandseizoen is weer begonnen

ma 26 juli 2010

De Bouches du Rhône valt de twijfelachtige eer te beurt: de eerste grote bosbrand van het jaar. Ruim 900 hectaren natuurschoon in vlammen op. Godzijdank geen slachtoffers. Wel is er een gesmolten jerrycan gevonden op de plek waar het vuur begon. Aangestoken dus. Of, zoals ze dat hier zo fraai zeggen, ‘de l’origine criminelle’. Nog geen daders gepakt.
Elke zomer staat de Provence in brand. Niet een beetje, maar laaiend. Niet per ongeluk, maar met opzet, of gewoon door onachtzaamheid. Niet op één plek, maar vaak op tientallen plekken tegelijk. Er vallen doden, gewonden, er worden honderden mensen geëvacueerd, er gaan duizenden hectaren natuurschoon in vlammen op. Waarom? Omdat mensen dom zijn, of gewoon slecht. Omdat een nonchalante hufter een brandende peuk uit zijn autoraampje piekt, omdat een of andere sukkel op vakantie z’n barbecue niet de baas is. Omdat kaal gebrand bosland een bouwbestemming kan krijgen en daardoor ineens veel meer oplevert. Omdat je als brandwacht wat wilt bijverdienen en een projectontwikkelaar ter wille bent, of gewoon omdat je als brandweerman ook weleens wilt uitrukken en de spanning en sensatie van een echte bosbrand wilt meemaken. Onlangs zijn op Corsica twee vrijwillige brandbestrijders tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens brandstichting. Ze werden ervoor betaald.
Maar laten we niet vergeten dat het leeuwendeel van de brandweermannen een absolute heldenrol vervult, elke zomer weer. In de lucht verrichten de cowboys van de brandbestrijding -de piloten van de Canadairs (blusvliegtuigen)- het ene huzarenstukje na het andere. Op de grond wagen de brandblussers letterlijk hun leven om de vlammenzeeën te doven. Daar merkt u allemaal helemaal niets van. Tenzij u toevallig net iets te dicht in de buurt was. Want de Franse brandweer is snel en adequaat. En de uitbundige méditerrane natuur herstelt zich wonderbaarlijk snel. Aan de oppervlakte dan, want het ecosysteem heeft wel zo’n dertig jaar nodig om de ramp te verwerken. Dus wilt u alstublieft heel voorzichtig zijn met vuur als u hier bent? Scheelt in elk geval een paar brandhaarden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven