Radioactief drinkwater in de Vaucluse

vr 20 augustus 2010

Categorieën:

“Niks aan de hand, alles onder controle”, zo verzekert de burgemeester van Carpentras, Françis Adolphe. “Laten we vooral geen paniek schoppen! Als er reden was voor ongerustheid, hadden we natuurlijk allang maatregelen genomen.”
En dat is nu precies wat de actiegroep ‘Antinucléaire 84’ ernstig betwijfelt. Niet zonder reden, want er klopt iets niet in de Vaucluse. Uit een in juli uitgelekt rapport van de Criirad (la Commission de recherche et d’information indépendantes sur la radioactivité) waar Antinucléaire 84 de hand op wist te leggen, blijkt dat er tritium is aangetroffen in het kraanwater van Avignon, Mornas en Carpentras. Tritium is een radioactief waterstof-isotoop, dat in kleine hoeveelheden ongevaarlijk is, maar in grote concentraties kankerverwekkend kan zijn, aldus het Criirad. Antinucléaire 84 trok meteen aan de bel, en wilde weten hoe hoog de concentraties in het drinkwater dan wel waren. Het ging om 8,2Bq/l in Avignon en Carpentras en 5,8 Bq/l in Mornas. “Te verwaarlozen hoeveelheden”, foetert burgemeester Adolphe, “de toegestane limiet is 100Bq/l. En het wordt pas echt gevaarlijk bij 10.000Bq/l. Dus waar hebben we het over?”
“Om te beginnen over een verzwegen onderzoek”, meent Jean Revest, woordvoerder van Antinucléaire 84, vandaag in de krant La Provence. “Mensen horen op z’n minst te weten wat er in hun drinkwater zit, zeker als dat verdacht is. We hebben de zaak al in juli aangekaart en er werd nieuw onderzoek beloofd. Nu blijkt, dat dat helemaal niet heeft plaats gehad; de burgemeesters schermen met de onderzoeksresultaten uit het in juli uitgelekte rapport. En dat dateert weer van februari! We hebben overal aan de bel getrokken, maar alle instanties geven niet thuis. We willen in elk geval weten of het om een incident gaat, of dat er hier sprake is van chronische vervuiling.” In beide gevallen wijst Revest met de beschuldigende vinger naar de nabij gelegen kerncentrale van Tricastin, waarmee al sinds 2008 problemen zouden zijn. “We willen weten wat er precies aan de hand is. Tritium is kankerverwekkend. Best mogelijk dat het in lage doses misschien geen kwaad kan. Maar dan hebben we het over strálingsdoses; het is bekend dat tritium niet zomaar door de huid heen dringt. Maar daar gaat het niet om. Wij maken ons zorgen over wat er met je gebeurt als je tritium via je drinkwater binnen krijgt, dag in dag uit. Maar alle verantwoordelijken steken gewoon hun kop in het zand.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven