Droge dorpspomp? Hamsteren!

wo 13 oktober 2010

Vanmorgen nog even gauw de tank van mijn trouwe 4 x 4 volgegooid bij de dorpspomp. Plus een jerrycan van 10 liter afgetankt. Want het ziet ernaar uit dat we zonder brandstof komen te zitten. Het verzet tegen de pensioenvoornemens van president Sarkozy heeft nu ook geleid tot stakingen bij de raffinaderijen in Mède, in de Bouches-du-Rhône. Vanavond is er weer een vergadering van de werknemers daar. Als die besluiten het werk voor onbepaalde tijd neer te leggen, en dat zou best eens kunnen, dan kunnen we in mijn buurt dit weekeinde al geen benzine en diesel meer kopen. Acht van de twaalf raffinarijen in het land liggen al plat. En bovendien wordt de petroleumhaven van Fos-Lavera bij Marseille sinds ruim twee weken geblokkeerd door werknemers, die niet zozeer voor hun pensioen als wel voor hun baan vrezen. Die blokkade heeft er al toe geleid dat Corsica vrijwel zonder brandstof zit.
Omdat ik hier al zo lang woon, ben ik aan stakingen gewend. Ik schrik er allang niet meer van dat er -zoals vandaag- amper treinen rijden en vliegtuigen vliegen. De ‘facteuse’ leverde vandaag ook niet. Mooi zo, komen de rekeningen weer een dag later binnen.
En ik heb het eerder meegemaakt dat ons dorp qua autobrandstof droog stond. Een jaar of wat geleden, toen de wegvervoerders de autoroutes blokkeerden. Een serieus probleem werd het hier niet, want het halve dorp heeft rode landbouwdiesel in de schuur en bij mijn bejaarde buurman die over schapen en geiten regeert, mocht ik onbeperkt komen tanken. Officieel mag je geen (veel goedkopere!) landbouwdiesel in je auto gooien, maar wie controleert je als de gendarmerie druk is met chaos op de autoroutes? Met de staking van de vrachtwagenchauffeurs was ik het toen trouwens eens. Zwaar beroep, steeds minder kans om er iets aan te verdienen.
Met de pensioenstakingen van vandaag en morgen en wie weet hoe lang nog, heb ik het iets moeilijker. Het lijkt me niet zo heel erg om twee jaar langer door te werken, tot je 62e. (Ja ja, hier is het slechts 62 in plaats van 67 in Nederland.) En Frankrijk heeft nu eenmaal een mega-staatsschuld plus een giga-begrotingstekort. Ik snap wel dat ‘Sarko’ daar wat aan wil doen. Maar hij had natuurlijk ook het probleem het probleem kunnen laten. In de overtuiging dat Noord-Europa toch wel bijspringt als er echt geen geld voor het staatspensioen meer is. Zoals waar Italië, Spanje en Portugal al stiekem op rekenen.
Een aantal van de (talloze) vakbonden bij ons in Frankrijk azen nu op een nationale staking van onbeperkte duur. Ik vermoed dat dát niet gaat lukken, hoewel er nu ook al scholieren (!) zijn die zich over hun pensioen zorgen maken en zich daarom als stakers hebben aangemeld. Je zult maar zestien zijn en over je pensioen nadenken…
Ik reken niet op een nieuwe Franse Revolutie, op zich misschien jammer. En ik heb dus genoeg diesel op voorraad om ‘en route’ te blijven. In de diepvries ligt voldoende leeftocht voor minstens een maand, ik trek een lange neus naar de supermarché als de vakken daar straks leeg zouden zijn wegens geen toelevering meer. We zijn het gewend: als het straks even sneeuwt hebben we dezelfde narigheid.
Hamsterweken? Daar heeft Albert Heijn echt geen monopolie op.

1 gedachte over “Droge dorpspomp? Hamsteren!”

  1. Hamsteren niet echt. Hebben allebij een fiefs. Gewoon één tankje vol dat we niet leeg rijden, voor je kan nooit weten. Als het lang genoeg duurt, worden wij weer helemaal slank, voor als we met pensioen gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven