Zo veilig zijn de Franse kerncentrales dus niet

di 15 maart 2011

Volgens president Sarkozy zijn de Franse kerncentrales de veiligste ter wereld -ze zouden zelfs de inslag van een neerstortende Boeing kunnen weerstaan- en zijn rampen zoals in Japan hier uitgesloten wegens geen ernstige aardbevingen en geen tsunami’s. Maar die geruststellende woorden van de ‘chef d’état’ konden niet voorkomen dat de discussie over kernenergie nu zelfs hier in alle hevigheid is losgebarsten. Milieubewegingen eisen een debat, de ‘groenen’ een referendum, minister Nathalie Kosciusko-Morizet van Milieu is wel bezorgd, maar vindt dat we niet moeten overdrijven, en links en rechts wordt geroepen dat rechts of links de aangezwengelde discussie gebruikt voor eigen gewin vanwege de op handen zijnde regionale verkiezingen dit weekeinde.
Zal mij benieuwen hoe die in Zuid-Frankrijk aflopen, want de écologistes’ zijn hier niet echt ruim vertegenwoordigd, terwijl rechts een stevige stem in het kapittel heeft. Daarbij spelen lokale belangen de voornaamste rol en is Japan ver weg.
Toch gaan ook hier steeds meer stemmen op tegen kernenergie, want niet alleen staan in dit deel van Frankrijk de meeste en de oudste kerncentrales van Europa, ze vertonen ook nog eens met grote regelmaat mankementen. Zie mijn blog van 10/03 daarover. Een paar van die centrales zijn bovendien cruciaal voor de hele Franse plutonium- en uraniumindustrie, terwijl de nucleaire activiteiten van het leger bij de marinebasis van Toulon pal aan zee worden uitgevoerd. Volgens deskundigen is een tsunami zoals in Japan ondenkbaar, maar kunnen ook in de Méditerrannée vloedgolven voorkomen.
’t Zal zo’n vaart niet lopen, u kunt rustig gaan slapen?
Nou…., dan wil ik het toch nog even hebben over de aardbevingsgevoeligheid van dit deel van Frankrijk, de regio PACA (Provence, Alpes, Cotes d’Azur). Oké, sinds de grote beving in de Provence in 1909 (6,2 op de schaal van Richter) hebben we nog slechts kleinere schokken gehad, maar dan wel met grote regelmaat. Bovendien zijn de kerncentrales van Caderache, Marcoule en Tricastin pal op, of vlakbij breuklijnen gebouwd, en juist daar wordt gewerkt met uiterst radioactief uranium en plutonium. Tricastin had nog onlangs problemen met de generatoren die de koeling van de kern op gang moeten houden als de hoofdstroom uitvalt (zie Japan voor het resultaat), en Caderache heeft het al sinds 2004 aan de stok met de Franse atoomwaakhond ASN (Autorité de Sûreté Nucléaire) over de veiligheid in de sterk verouderde centrale, die overigens nog steeds niet op orde is.
’t Zal zo’n vaart niet lopen? Vast niet, maar er is geen Japans scenario voor nodig om te beseffen dat het ook hier goed fout kan gaan. Ik ben voor kernenergie, maar niet voor de nonchalante manier waarop er door Frankrijk mee wordt omgesprongen. Of, zoals fysicus Jean-Marie Brom, woordvoerder van de anti-kernenergiebeweging ‘Sortir du nucléaire’ het vanmorgen glashelder in de Nice Matin zei: “De Japanners -die veel meer weten van aardbevingen dan wij- zijn volkomen door de realiteit ingehaald. Dat zegt alles…., natuurgeweld wint het altijd. Het gevaar is reëel, zeker hier, in de regio PACA.”

1 gedachte over “Zo veilig zijn de Franse kerncentrales dus niet”

  1. nel van rossum du chattel

    Hartelijk dank.
    Ik was net op zoek naar deze informatie, maar kon het niet 1, 2, 3 vinden.
    Et voilà, opeens staat het voor mijn neus….
    Nel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven