Een kopje koffie met Le Pen

ma 21 maart 2011


Ongeveer 15 of misschien wel 20 jaar geleden heb ik Jean-Marie Le Pen de hand geschud op het vliegveld Charles de Gaulle bij Parijs. We wachtten op onze vertraagde vlucht naar Nice, ik vond het -toen al- bizar dat die man zonder enige bewaking op de luchthaven rondliep. Wegens overvol, dronken we een kopje espresso aan een gemeenschappelijk tafeltje. We hadden het over van alles en nog wat, behalve over de politiek: ik was niet in functie, en te moe om me op te winden in een serieus debat. Zo ‘in het wild’ was het trouwens best een aardige man die Le Pen, in zijn geruite boekhoudersjasje. Hij was kleiner dan ik had gedacht.
Bij thuiskomst vertelde ik mijn man dat ik met de baas van het Front National had zitten babbelen. Het viel me mee dat hij -ook journalist èn ultra ‘links’- het niet erg vond. Was ook een beetje raar geweest, want van de weeromstuit vertelde hij dat hij ooit met de veronderstelde kannibaal Jean Bedel Bokassa (destijds de zelfbenoemde keizer van Centraal Afrika) aan tafel had gezeten. Was kennelijk heel ‘gezellig’ en hij had, voor zover hij wist, geen mensenvlees voorgezet gekregen.
Daarna heb ik Le Pen nog talloze keren op de tv gezien. Van zijn geslepen presentatie raakte ik onder de indruk, ik zal het niet ontkennen. Een samenhangend betoog, maar gebaseerd op ideeën waarmee ik niets te maken wil hebben. Wie de moord op zes miljoen joden (en zigeuners!) afdoet als ‘een bijzin in de geschiedenis’; laat maar.
In mijn regio PACA heeft gisteren 30 procent van de kiezers op het Front National (FN) gestemd, in mijn dorp 26 procent. Bij een gemiddelde opkomst van 45 procent, dat wel, maar het sentiment is duidelijk. Komt misschien ook omdat dochter Marine Le Pen, de nieuwe baas van het FN, in mijn waarneming iets minder tot provocatie geneigd is, wat haar meer stemmen dan haar vader oplevert.
Dat Front National heeft het niet zo op buitenlanders. Van wie ik er één ben. Maar mij wordt de oorlog niet verklaard, want ik breng geld mee. Ik houd mijn hand niet op.
Het nationale debat dat Sarkozy tevergeefs trachtte te lanceren over de ‘identité française’ (naar mijn idee, om het FN de wind uit de zeilen te nemen) betrof in negatieve zin vooral de Noord-Afrikanen, veelal opgeborgen in hun trieste met HLM’s (Habitation à Loyer Modéré = sociale woningbouw) volgestouwde probleemwijken in de grote steden.
In mijn dorp hebben we ook een HLM, en een moskeetje in de Grand’Rue. Nul problemen. Maar onze burgemeester van de UMP (de partij van Sarkozy) heeft wel ten onrechte de zoon van mijn Tunesische hulp- zo langzamerhand mijn beste vriendin- laten oppakken. Om stemmen te trekken die anders naar het FN zouden zijn gegaan. Die man geef ik dan ook niet eens meer een hand. Want ik vind het onbetamelijk dat ik in Frankrijk van harte welkom ben en iemand uit de Derde Wereld niet, of nauwelijks.
Ik hoop dat het Front National niet nog groter wordt. Als dat wel zo is, pak ik mijn koffers en stuur ik Jean Marie Le Pen een mailtje dat ik hem bij een kop espresso alsnog graag uitleg waarom zijn club, zijn dochter en een flink deel van zijn ‘cher compatriots’ niet deugen. Zou me niks verbazen als hij de uitnodiging aannam.
Nou ja, eerst de ‘deuxième tour’ maar eens afwachten.

15 gedachten over “Een kopje koffie met Le Pen”

 1. Voordat iets verdwijnt …

  “Reactie van h.rossy 11 minuten geleden (nederlanders.fr)

  walchelijke riool -journalistiek.

  denk dat ik mijn abonnement nederlanders.fr maar opzeg.

  ter opfrissing: dit heerschap vind de gaskamers slechts een detail uit de geschiedenis!

  is voor deze uitlatingen van zijn gedachtengoed al meerdere malen voor het gerecht gebracht!

  woon 13 jaar in de grand site van de midi-pyrénées conques.

  de huidige burgermeester, varsi, heeft zijn stem aan le pen gegeven.

  deze varsi heeft naar mij de hitlergroet gebracht en zegt tegen de verpleegster van conques :”je sais que tu est juive”.

  de abt van conques (norbertijnen) weigert dat muziek gezongen wordt van joodse componist.

  mensch lazer toch op met je kopje koffie.”

  Waarvan akte, en met instemming.

  1. Dag allemaal,
   In antwoord op jullie reacties het volgende:
   A. Ik heb Le Pen ergens in de vorige eeuw ontmoet op een druk vliegveld, tijdens het wachten op een vertraagde vlucht. Ik kwam met hem aan eenzelfde tafeltje terecht, nog voor ik hem herkend had. Hij zei af en toe wat, ik wat terug. De situatie was er niet naar hem alsnog te negeren. De man was vriendelijk en niet provocerend. Ik heb toen geen discussie uitgelokt: ik was moe (op terugreis van een begrafenis) en vond mijn toenmalige Frans te ontoereikend voor een goed beargumenteerde woordenwisseling.
   B. In mijn blog hierboven heb ik me duidelijk gedistancieerd van het abjecte gedachtengoed van Le Pen en zijn aanhangers. Ik ben zelf van joods/Franse komaf (ik vond het niet opportuun dat in mijn blogje te vermelden, nu wel), ik ben opgegroeid met de erfenis van de Holocaust. Dus kom mij niet aan met riooljournalistiek, H. Rossy, want u interpreteert het begrip verkeerd, en ga razendsnel verhuizen want de gemeente waar u ondanks alle jodenhaat blijft wonen, is minstens zo erg als Le Pen.
   C. In mijn blog heb ik uitgelegd dat ik dus wél verhuis, als het FN hier nog groter wordt. En dat ik de discussie met Le Pen, die ik indertijd niet aanging/kon, nu wel degelijk zou willen voeren. Vandaar die -overigens fictieve- uitnodiging tot een kopje koffie.
   D. Esther, je hebt het over zwart/wit, maar niemand is 100% zwart of wit, zelf een Le Pen niet. En dat ik iemand bij toeval spreek betekent niet dat ik het eens ben met zijn ideeën.
   E. Hans de Jong, leer eerst eens lezen.
   F. Over het wel of niet thuishoren van mijn blogaankondigingen op deze site hebben we het al gehad: daar gaat alleen de beheerder over. En nogmaals, niemand hoéft mij te lezen, of op mijn stukjes te reageren. Maar ik stel met plezier vast dat u dat wel doet. En hoewel u zich niet allemaal houdt aan het motto van deze site, ‘beleefd, positief en constructief’ ben ik blij met uw bijdrages aan een discussie die tot nadenken aanzet. Waarvoor dank.
   Voor het verdere verloop van de discussie verwijs ik naar http://www.nederlanders.fr

 2. Hoi Renée,
  Al heb je vele jaren geleden een ook nog prettig kopje koffie met dit sujet van Le Pen gedronken; het valt ook bij mij niet goed dat je überhaupt nog iets positiefs over deze man kunt schrijven. Zo zwart-wit als Le Pen is, zo zwart-wit veroordeel ik hem en zijn partij Front National. Wat mij betreft valt hierin niet te ‘marchanderen’ en zou ik het niet in mijn bolle hoofd halen om met dit stuk tuig een kopje koffie te willen drinken.
  Ik maak uit jouw bericht op dat je ook geen voorstander bent van Le Pen en zijn partij en hoe je er zelf mee omgaat is jouw eigen zaak. Maar voor mij zet het kwaad bloed om ook maar iets positiefs over hem te schrijven.
  Groet, Esther

 3. Jammer dat je tijdens het kopje koffie niet de kans hebt gegrepen om deze man juist met zijn verwerpelijke ideeën te confronteren. Temeer omdat je standpunt daarvan wel duidelijk is. Hitler was -als je het mag geloven- ook een aardige man als je hem privé tegenkwam…

 4. Dames, heren, vergeet het & laat maar zitten & zo.
  ‘n Arroganter en vooral pedanter hoernaliste heb ik nog niet eerder meegemaakt.

 5. In tegenstelling met de andere reageerders denk ik dat het FN een zeer nuttige functie vervuld.

  De stemmers op FN maken duidelijk dat er iets fundamenteel mis is met de regerende politici, die veel te weinig begrip hebben voor hetgeen een belangrijk deel van het electoraat beweegt.

  Door het FN wordt dat zichtbaar en ipv dat te demoniseren zouden UMP en PS die onmin moeten adressren.

  Libische tanks bombarderen is wel spectaculair, maar hier in de Languedoc vinden mensen het indammen van de stroom Noord-Afrikanen (>1000 per maand) die als eerste een beroep op uitkeringen doen belangrijker.

  Met vriendeljke groeten uit een zonnige Herault, waar het FN bijna 30 % van de stemmen kreeg, hetgeen overigens grotendeels heel andere oorzaken heeft, zoals het historische verraad van De Gaule aan de ‘pied noirs’

  Henri Bik

 6. Wie mijn vrouw voor ‘hoernaliste’ uitmaakt, krijgt met mij te maken. Kom maar op, ik sta ook extreme dombo’s te woord, u dus ook.

 7. Whoops, wat een verbale agressie.
  Maar eh, “Hagtingius”? “Peter” soms? Zo vaak komt die naam niet voor.
  Ten eerste : ken uw klassieken, die term is niet van mij doch van W.F. Hermans. De vrouwelijke vervoeging is van mij, ja.
  Ten tweede : vroeger was u leuker (mits u die Peter bent).
  Ten derde : mag ‘n “extreme dombo” geen mening hebben? Laat mij maar blond zijn en uw vrouw betrappen op obsolete redeneringen, die ze nog aardig weet op te typen bovendien.

 8. Wie heeft het hier over ‘obsoleet’?
  Als je ‘hoernalist’ intikt op Google, krijg je 3770 hits. Armoe dus.
  Ofschoon ik regelmatig van mening verschil met mijn echtgenote zal ik het niet weersproken laten als wie dan ook oordeelt dat ze zich aan ‘hoerjournalistiek’ schuldig maakt. Ik weet wel beter.
  Ik heb me niet te bemoeien met het blog van mijn vrouw. Gaat me niet aan. Tot aan haar kwaliteiten getwijfeld wordt. In dat geval ben ik als vanouds sterk geneigd mijn pen in vitriool te dopen.
  Wie gedoemd is in dit deel van de wereld te verblijven, staat op verlies. Ook daarover verschillen mijn vrouw en ik van mening. Niettemin tolereer ik niet en nooit dat ze op onheuse gronden wordt aangevallen.
  Nimmer zal ik nog iets op dit platform berichten, ik heb niks met Frankrijk en/of deze omgeving. Maar een ieder blijve van mijn briljant verleidelijke vrouw af.
  Peter Hagtingius

 9. Dankzij de goede werking van de ASL lijnen in de VAR ging mijn vorige mail verloren!
  Omdat jij je aanpast en geld mee brengt, althans niet profiteert van de maatschappij, dat is volkomen normaal. De velen die onze vriend Le Pen bestrijdt doen dat niet!. Volgens mij is Le Pen geen racist of zo. Ik ben het ook niet maar heb toch bedenkingen. Nee ik denk dat hij(Le Pen maar ook Sarko) niet wilt dat de fransen moeten opdraaien voor dat stelletje herrieschoppers uit noord Afrika wat de boel hier probeert te Islamiseren en terroriseren zonder te werken etc. (In Roubaix is 90% Islamist en 705 werkloos)
  Natuurlijk is dit een gevaarlijke situatie en de sterk groeiende (nu nog) minderheid vormt een bedreiging voor Frankrijk. Dat wil niet zeggen dat alle Afrikanen zo zijn! Sterker nog er zijn een heleboel goede burgers uit Afrika! Toen ik in Le Bourget werkte als vlieginstructeur, woonde ik in Hotel Campanile LE BLANC MESNIL, 219 AVENUE DESCARTES 93150 LE BLANC MESNIL, bestuurd door uitsluitend donkere afrikanen en Marokkanen midden in de achterbuurt vol met donker lugubere typen! Naar mijn hotel gaan was bangelijk! De smokkelaars, drug handlaren en ander tuig was werkelijk een bedreiging! Maar dan het Hotel; Ik leefde daar ongeveer 2 jaar dus kan het een beetje beoordelen.
  Dezelfde type mensen maar beschaafd, beleefd hard werkend en altijd vriendelijk! Ik kwam vaak bij nacht en ontij binnen maar men was altijd attent. Nooit iets van mijn kamer gestolen, het was altijd schoon. Schoner dan in menig ander (veel duurder) hotel! Soms werden we verwelkomd met een gratis glas bier, of apero en een kus van de Marokkaanse juffrouw.! Daar moest ik wel aan wennen als Nederlander. Een kus van een zwarte dame met hoofddoek was toch raar!
  Ik denk dus dat Le Pen de laatste groep niet wil bestrijden, maar voor de rest is het hoog tijd dat er wat gebeurt.
  Het tuig wat hier de boel verpest, mag in eigen land ook niet meer binnen! Als je daar steelt wordt de hand afgehakt, hier is het een sociaal geval waar we niets tegen kunnen doen. Nee van mij mag je best links zijn. Ik leefde met een leidster van de partita communista Italiana, dus ik ken dat. Maar denken dat de noord afrikaanse invasie van misdadigers niet moet worden gestopt gaat te ver!
  Ik denk dat ik best een kopje koffie met Le Pen zou willen drinken. Beter dan een theetje met een Imam die hier de boel komt opruien.
  Overigens, heeft u een leuk blad en het recept van de soep au pistou ga ik proberen!
  Un grand Merci

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven