De inflatie van het Legion d’honneur

di 5 april 2011

Even een vraagje waar ik al sinds gisteren op loop te kauwen: wat is de verdienste van Arnold Schwarzenegger voor Frankrijk?
Iemand?
Nee, ik ook niet.
En toch kreeg deze vederlichte zwaargewicht uit handen van de Franse minister van Cultuur Frédéric Mitterrand (de neef van) zomaar het Légion d’honneur uitgereikt. Aansluitend mocht de ex-gouverneur van Californië ook nog even zijn ferme knuisten in cement drukken, zodat er weer een nieuw tegeltje aan de ‘walk of fame’ voor het Palais du Festival in Cannes kan worden toegevoegd. Dat laatste snap ik. Schwarzenegger was in zijn gloriedagen een gevierde filmheld, met rolprenten als Conan the Barbarian, The Terminator en Kindergarten Cop, om een paar van zijn succesnummers te noemen. Hij begon zijn carrière op het filmfestival van Cannes in 1977, met de rolprent Pumpin Iron, waarin hij werd gevolgd op weg naar zijn vijfde wereldtitel bodybuilding. Dus na 34 jaar is zo’n tegeltje, al is het een beetje laat, wel terecht. Ook al omdat ‘Schwarzy’ na zijn totale déconfiture als niet-herkozen bestuurder van het inmiddels mede dankzij hem grootscheeps failliete Californië, het nu opnieuw in de filmbusiness gaat proberen, als tekenfilmheld. Maar zo’n Legion d’honneur?
Ingesteld door Napoléon in 1802, motto: honneur et patrie. Een onderscheiding die oorspronkelijk bedoeld was om mensen die zich buitengewoon verdienstelijk hadden gemaakt voor het vaderland te eren. Maar ja, dan zoek je de lijst op met types die hem al eerder kregen en dan kom je namen tegen als modekoning Giorgio Armani, keizer Akihito van Japan, de Indiase sitarist Ravi Shankar, zangeres Barbra Streisand, de Maleisische actrice Michelle Yeoh, de Poolse schrijver Jerzy Giedroyc, de IJslandse fotograaf Björn Gunnlaugsson, de Turkse historicus Saro Dadyan. Ongetwijfeld allemaal mensen met bijzondere verdiensten. Maar voor Frankrijk? Het lijkt erop dat die onderscheiding zo langzamerhand verworden is tot een terloopse carnavalsversiering voor toevallige passanten voor wie toch ook ‘wat leuks’ geregeld moest worden. Nog even, en je krijgt ‘m gewoon bij twee pakken wasmiddel-voor-de-halve-prijs. Dus mocht ik ooit genomineerd raken wegens mijn ‘grote verdienste’ voor Frankrijk in het algemeen en voor Zuid-Frankrijk in het bijzonder: ik zal beleefd doch beslist weigeren. Een onderscheiding die zó ernstig aan inflatie lijdt kan nooit voor mij bedoeld zijn.

5 reacties op “De inflatie van het Legion d’honneur”

 1. Dag Renée, goed stukje! Waanzin dat die Schwarzenegger, DE antiheld, deze onderscheiding heeft gekregen. Ik zou -heel eerlijk- even niet de juiste persoon weten die de onderscheiding wèl verdient. Maar ze zijn er, heel zeker, die echte helden in Frankrijk…..
  Even wat anders, want ik wil je bedanken voor je gouden restaurant tip: le Luna Rossa in Nice. Wat hebben wij er afgelopen zaterdagavond GODDELIJK gegeten! Fantastisch!
  Groet, Esther

 2. Maar die légion d’Honneur werd toch ook o.a. aan voor het vaderland gestorven Franse soldaten afgegeven, of vergis ik me nou? Wat moet de familie van die soldaten dan wel niet denken als ze zien dat deze Arnold, die weliswaar in zijn carrière ook flink beschoten werd maar altijd daarna weer fluitend (en een paar miljoen rijker) naar huis kon, dezelfde onderscheiding van Frankrijk ontvangt? Goed van je, Renée, dat je dit soort zaken aan de kaak stelt. Louisa

  1. Dag Zettie en Louisa,
   Inderdaad, je moest er genseefd voor het vaderland voor zijn. Al werd later dat criterium wat verruimd en hoefde je niet per se dood te zijn om ervoor in aanmerking te komen. Maar iets van verdienste moest er toch wel tegenover staan. Inmiddels zijn de grenzen zover opgerekt dat het Legion d’honneur is verworden tot een inhoudsloos frutseltje voor lege revers en décolleté s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top