De tijgermug is een blijvertje

do 5 mei 2011

Vanmorgen doken in de krant de eerste alarmerende berichten over de tijgermug weer op. En hoewel er vorig jaar flink wat aan bestrijding is gedaan, wordt er toch gevreesd voor een nieuwe plaag. Dat is slecht nieuws, want het betekent dat deze oorspronkelijk uit Azië afkomstige muskiet een blijvertje is geworden. Hij voelt zich uitstekend thuis in onze contreien en is al gesignaleerd in de Alpes Maritimes, de Var, de Bouches du Rhône (met name in Marseille en delen van de Camargue) en op Corsica.
Ja, en? Gewoon een nieuwe muggensoort erbij? Niet echt, want de tijgermug (klik hier voor meer informatie) is de overbrenger van een aantal onaangename ziektes, zoals gele koorts, chikungunya en dengue, waarvan er vorig jaar een paar ernstige gevallen in Zuid-Frankrijk te betreuren waren.
Het is nog te fris en te vroeg voor een echte epidemie, dus nu is het de tijd om die te voorkomen. Het Franse ministerie van Gezondheid doet er alles aan om de muggenpopulatie zoveel mogelijk terug te dringen. Vooral door intensief gebruik van insecticiden in risicogebieden zoals de moerassen van de Camargue. Maar we kunnen er zelf ook heel wat aan doen om een plaag te voorkomen. Stilstaand water is de ideale omgeving voor muggen. Ze leggen er hun larven, die er uitstekend in gedijen: een paar dagen zon, een druilerige dag met regen, en een nieuwe populatie is geboren. Dus, laat in en om het huis geen plasjes water staan. Maak goten schoon, kieper de regenton om, leeg ‘vergeten’ emmers en in onbruik geraakte bloembakken, en kijk ook eens in kelders en schuurtjes of er niks stilletjes staat te verdampen. Tweede huis-eigenaren: láát iemand de boel nakijken tijdens je afwezigheid, en er meteen voor zorgen dat de pomp van het zwembad regelmatig draait zodat ook dat water niet stilstaat. Een kleine moeite, met groot resultaat. Helemaal uitroeien zal wel nooit meer lukken, maar hoe minder van die taaie tijgers, hoe beter. En ’t scheelt risico op een paar akelig onaangename ziektes die je echt niet wilt oplopen. Plus flink wat treiterend gezoem, irritant gesteek en doorwaakte nachten, want ook ‘gewone’ muggen gedijen niet zonder een lekker broeierig plasje.

2 gedachten over “De tijgermug is een blijvertje”

  1. Stilstaand water is de ideale omgeving voor muggen ze leggen er hun eitjes in zich vervolgens ontwikkelen tot larven. Tweede huis-eigenaren lt iemand de boel nakijken en er voor zorgen dat de pomp van het zwembad regelmatig draait zodat het water niet stilstaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven