Recept van de week: Gamba’s in het groen

vr 27 juli 2012

Vandaag begint de chassé-croisé, het drukste weekeinde van de Franse zomer. De horden die hun vakantie erop hebben zitten keren terug naar huis, de verse aanvoer begint aan een welverdiende ‘repos’. En alles en iedereen komt elkaar tegen op het vliegveld, op het treinstation en op de snelweg. Met als resultaat oeverloos lange wachtrijen, honderden kilometers file, vele verkeersongevallen en ontelbare gestreste reizigers. Het idee dat je ook een dagje eerder of later op pad kunt gaan, of gewoon dat hele weekeinde zou kunnen vermijden, is blijkbaar ondenkbaar voor de kuddegeest.
Wij blijven lekker wèl thuis: een mooie lunch in de tuin is al vakantie genoeg.
Voor wie toch op pad gaat: hier is te zien waar en wanneer het goed fout gaat.

Ingrediënten:
16 grote gamba’s, rauw
2 rijpe avocado’s
2 Granny Smith appels
2 limoenen (of kleine citroenen)
1/2 bosje fijngesneden bieslook
olijfolie
zout en peper

Bereiding:
Pel de gamba’s, maar laat het staartje zitten. Snij met een scherp mesje de rug in en trek het zwarte darmkanaal eruit. Laat een scheutje olijfolie in een koekenpan heet worden en bak de gamba’s snel aan twee kanten gedurende een paar minuten. Laat ze afkoelen.
Pers de limoenen uit. Doe ze in een ruime kom, met een eetlepel of vier olijfolie en peper en zout naar smaak, en klop alles met een vork tot een smeuïge vinaigrette. Doe er de geschilde en in blokjes gesneden avocado’s en appels bij, meng alles goed door elkaar en verdeel over vier diepe borden. Strooi er wat bieslook over en leg de gamba’s er bovenop.
Serveren met stokbrood, een mooi glas wit of rosé, en een gulle glimlach: wij staan niét in de file.

2 gedachten over “Recept van de week: Gamba’s in het groen”

  1. Martijn de Haan

    Hoi, superleuk recept zeg, we gaan het snel maken, smullen maar! Wel een vraagt nog, we hebben de foto en het recept goed bekeken en vragen ons af wat de zwarte stipjes zijn op de foto?

    Groetjes Martijn en Vivian

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven