De expert

wo 9 januari 2013

vieilles-tuiles-pile_19-118191Er waren wat pannen van het dak gewaaid tijdens de storm van een paar weken geleden. “Verzekeringskwestie”, vond de bevriende lokale aannemer, want een schade kan zo klein niet zijn, of je moet er van profiteren.
Wij vonden het vooral een storm in een glas water, maar goed, de assuradeur beslist. En zo kwam er vandaag een expert van de verzekeringsmaatschappij langs. Later dan bedoeld, hij had wat vertraging opgelopen bij een ander gevalletje schade in de buurt. Onze lokale aannemer had bij ons in de woonkeuken onder het genot van een glaasje een uurtje op hem gewacht voor hij er de brui aan gaf: “J’ai a faire.”
Nog geen vijf minuten na zijn vertrek stond de expert op de stoep. Aardige man, daar niet van. Maar nu begon dus het wachten op de aannemer, die ik per voicemail had ingeseind dat hij als de sodemieter terug moest komen. “Ik kom, ik kom, geef me een kwartiertje.” Vrij vertaald uit het Provençaals betekent dat dus minstens een half uur, zo niet langer. De expert wilde eerst niet binnenkomen: “Non non, je ne vous dérange pas!” Even later ging een kopje koffie er toch wel in, en een tweede. Bij het derde glaasje rosé kwam hij los. We namen Afrika door, waar hij en wij vele voetstappen hebben liggen; Senegal, Côte Ivoire, Gabon, Nigeria, Kenia….. ons kent ons. Outre mer ? “Mais oui!” Ook hij kende Guadeloupe, Saint Martin “Mi français mi néerlandais, n’est ce que pas?” Hij had er gewoond, gewerkt, en vooral leuk verdiend. Het werd nog heel gezellig.
De aannemer kwam terug, dronk een glaasje mee. “Alors, gaan we nog het dak op om de schade te bekijken?”
“Nou”, zei de expert ruimhartig: “Ik heb de verkeerde schoenen aan. Doe maar een factuurtje, beetje gespecificeerd. Ik teken wel.”
Op het kaartje dat hij achterliet stond het dossiernummer van het lege mapje dat al die tijd stoer voor hem op tafel gelegen had.
We namen er nog maar eentje.

2 gedachten over “De expert”

 1. Hallo Renee, Beste Wensen voor 2013 (nog)!!

  Hahaha: Lijkt onze “dak-dekker” wel! ‘Gino’ – een Italiaan, werkzaam in NL – kwam de ‘stormschade’ na het roemruchte begin augustus “Noodweer teistert R’dam” repareren aan ons dak! Hij was ons aanbevolen door de reparateur/schilder die de lekkage-schade herstelde aan plafonds en muren! Yep! Verzekeringswerk.
  Aardige vent, die Gino! Trok meteen z’n schoenen uit toen hij opving dat ik 4 dagen op m’n knieen had gezeten om – na plafond/muren herstel – ook de parketvloer weer in volle glorie te herstellen! Dat was: meteen na de reparaties die hij had aangebracht aan ons dak!
  En: Blij dat we Safe zouden zijn voor de ras naderende winter: wilden we meteen ‘boter bij de vis’: betalen!!
  Ehhh: 1 probleempje… We verstonden geen van tweeen: ‘Gino’: goed… OhohOuch! Hij vroeg 100 euro meer..dan wij verstonden! ‘No probs’: Hij was echt meer dan een uur bezig geweest! Dus.. m’n tasje weer open en aanvullen! Ging wel wat langzaam door m’n geblesseerde rechter voorpoot! Na 50 euro klopte hij op m’n arm: “genoeg, genoeg!” En hij vertrok na het aangeboden drankje te hebben genoten.
  Twee weken geleden kwam m’n man: ‘Gino’ tegen bij ‘de Appie’! ‘Gino’: riep: ‘Ik Kom Terug! Ben: Iets Vergeten!”
  Morgen lijkt de winter echt te beginnen…. En ‘Gino’ moet nog steeds komen…
  Einde van mijn verhaal! Veel Groeten > Renee!!

  SVP: NO RT’s of FB’s herhalingen! Ben Geen: Blog-schrijver!! En wens dit verhaal niet terug te vinden via de meest gebruikte sociale media!!! :-) kortom: #copyrights!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven