Recept van de week: Risotto met rode bietjes

vr 8 maart 2013

Vandaag is het vrouwendag. En ik sta gewoon in de keuken. Waarom? Omdat ik dat kan, omdat ik de vrije keuze heb. Ik had ook tegen mijn man kunnen zeggen: “kook jij maar vandaag.” Geen punt, hij doet het graag. En hij is een goeie kok ook nog. Ik ben bevoorrecht.
(Te)veel andere vrouwen zijn dat niet. Die hebben niks te kiezen, niks te verliezen, en vaak zelfs niks te koken. Zo’n vrouwendag brengt dat weer even onder de aandacht. Sinds 1908 om precies te zijn, het is al een oud ‘feestje’. Maar of het geholpen heeft? Als er nog steeds een vrouwendag nodig is, zet ik daar zo m’n vraagtekens bij.
En wat heeft dat alles met bietjesrisotto te maken? Niks. Behalve dan dat de biet (beta vulgaris) al duizenden jaren voor onze jaartelling bestond. En er nog steeds is: niet kapot te krijgen. Lijkt me een mooi motto voor vrouwendag.

Ingrediënten:
300 gram Arborio (of andere risotto-rijst)
2 gekookte bieten
30 gram parmesan (stukje)
30 gram geraspte parmesan
1 ½ kippenbouillontablet
1 glas droge witte wijn
1 uitje
½ bosje bieslook
2 eetlepels olijfolie
30 gram boter (op kamertemperatuur)
zout en peper uit de molen

Bereiding:
Snipper de bieslook. Pel en snipper het uitje.
Verwijder de harde(re) uiteinden en snij de bietjes in blokjes.
Breng in een andere pan ¾ liter water aan de kook en los de boulliontabletten erin op. Draai het vuur uit.
Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit de uitjes aan; een paar minuutjee is genoeg. Doe de rijst erbij en meng op hoog vuur alles zo’n 2 minuten goed door elkaar. Doe de wijn erbij, voeg peper en zout naar smaak toe, draai het vvuur op z’n allerlaagst en doe het deksel op de pan. Roer af en toe om, tot de wijn geheel door de rijst is geabsorbeerd.
Giet er beetje bij beetje de bouillon bij, roer steeds goed door tot elk slokje is opgenomen. Giet net zolang bij tot de rijstkorrels aldente zijn (zacht van buiten, stevig van binnen) en er een smeuïge massa is ontstaan. Stoppen als het zover is, maar aarzel niet om er nog wat witte wijn bij te roeren als de rijst te hard en/of te droog blijft.
Draai het vuur uit en roer de boter, de bieslook en de geraspte parmesan door de brei.
Verdeel de risotto over de borden.
Schaaf krullen van het stukje parmesan. Verdeel ze -samen met de bietenblokjes- over de borden met risotto.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven