O jee, Hollywood-rosé

do 7 maart 2013

Clipboard01Vanaf vandaag bij intekening te koop op internet en meteen uitverkocht: Château de Miraval-rosé. A raison van € 15 per bouteille. En alleen per ‘carton’ van zes flessen te verkrijgen. Pardon? Vijftien euri voor een flesje rosé van onbekende origine, die een beetje met het bio-logo stoeit? Dat betaal ik niet eens voor een gerenommeerde Domaine Ott, of een Château d’Esclans. Topkwaliteit waarvoor je graag een eurootje meer uit de knip trekt. Maar een Miravalletje?
Fout! Dit is niet zomaar rosé, dit is Hollywood-rosé. Van niemand minder dan Brad Pitt en Angelina Jolie. In 2008 kochten ze voor € 44 miljoen het Château de Miraval, een landgoed nabij het gehucht Correns (800 inwoners) in het departement de Var: 400 hectares groot, en iets van 35 kamers in het kasteel. En ze namen het Domaine Larousse erbij, exclusief bereikbaar dankzij het ´recht van overpad´ via het eigen châteaudomein.
Aanvankelijk gebeurde er niet veel. Behalve dan dat de bevolking van Correns begon te klagen over de heli-taxi die de ´Holywoodiëns´ te pas en te onpas van en naar het vliegveld van Nice vervoerde.
Correns stond op de kaart als het eerste ´bio-dorp´ van Frankrijk. Dat wil zeggen: alle landbouwers hebben een soort contract getekend dat men uitsluitend biologisch verantwoord werkt. Wijn, groenten en fruit uit dit dorp zijn ´schoon´.
Een tijd lang was de vraag: wat gaan die mensen uit Hollywood doen? Behalve feestvieren. Er zou toch wel iets met dat enorme grondgebied gaan gebeuren?
Nu is er het antwoord. ´Les Brangelina´s´ hebben voor de wijnbouw gekozen en houden zich ook nog eens aan de bio-normen van hun dorp.
Dat is niet in de laatste plaats te danken aan Marc Perrin. Een niet te onderschatten kracht op het gebied van wijn maken: zijn familie runt het Château de Beaucastel in Châteauneuf-du-Pape. Tweehonderd hectares in de Vaucluse, wijn met een reputatie.
Pitt mocht er een paar dagen rondneuzen. Niet dat ie daarmee wijnboer werd, maar kennelijk klikte het. Er kwam een samenwerkingsverband op basis van 50-50. Dus mag Pitt voortaan ´Mis en bouteille par Jolie-Pitt & Perrin´ op het etiket van z’n rosé laten zetten. Een slimme zet, ook van Marc Perrin.
Amerika ´tankt´ nu ongeveer 2 miljoen liter rosé uit de Provence. Het kan bijna niet anders of het ´merk´ Jolie-Pitt zal het daar uitstekend doen.
Geldt zeker voor de aangekondigde rosé Pink Floyd (het album The Wall van de fameuze band werd in Zuid-Frankrijk opgenomen). IJzersterk marketingconcept.
Maar ik drink geen marketing. Dus doe mij maar de wijnen van het aanpalende Domaine Saint Andrieu. Niks Hollywood, gewoon sublieme kwaliteit. De notre.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven