Daar is ie weer, de tijgermug!

di 18 juni 2013

tijgermug2Op het gevaar af dat ik vervelend word, wil ik toch nog een keertje aandacht vragen voor de tijgermug. Zoals elk jaar, inderdaad. Want dat valse kreng gaat niet meer weg hoor, nooit meer. En elk jaar worden het er meer. Dankzij het kletsnatte voorjaar en nu ineens die rare weersomslag naar broeiend warm, kunnen we deze zomer zelfs rekenen op een een giga-explosie van dat Aziatische rotstekertje. Dat voelt zich prima thuis in onze contreien en is intussen uitstekend gesettled in de Alpes-Maritimes, de Vaucluse (vooral Avignon), de Var, de Bouches-du-Rhône (met name Marseille en grote delen van de Camargue), de Alpes-de-Haute-Provence (Gréoux, Moustiers, les Mées, Entrevaux), op Corsica, in de Ardèche, de Drôme, de Rhône en de Isère.
Volgens Jean-Baptiste Ferré, van de Entente interdépartementale de démoustication, betekent dat bijna een verdubbeling van het aantal departementen dat in 2011 nog met de tijgermug te maken had.
Voor de in Nederland wonende lezers: jawel, ook daar is ie in opmars.
Geen goed nieuws, want de Aedes albopictus, een klein gestreept opdondertje met een behoorlijk pijnlijke steek (klik hier voor meer informatie) is de overbrenger van een aantal onaangename ziektes, zoals gele koorts, chikungunya en dengue, waarvan er elke zomer meer ernstige gevallen te betreuren zijn.
flitspuitIntussen zijn her en der -en met name hier in de Provence- zoals elk voorjaar de alarmbellen afgegaan. En net als elk voorjaar: te laat. De inhaalslag wordt gemaakt met het spuiten van onaangenaam grote hoeveelheden gif, waardoor er straks ongetwijfeld nog grotere hoeveelheden tijgermuggen resistent zullen blijken te zijn. Niet best dus.
Bovendien kunnen we er zelf heel wat aan doen om de muggenplaag binnen de perken te houden. Stilstaand water is de ideale omgeving voor muggen. Ze leggen er hun larven, die er uitstekend in gedijen: een paar dagen zon, een druilerige dag met regen, en een nieuwe populatie is geboren. Dus, laat in en om het huis geen plasjes water staan. Maak goten schoon, kieper de regenton om, leeg ‘vergeten’ emmers, gieters en in onbruik geraakte bloembakken, en kijk ook eens in kelders en schuurtjes of er niks stilletjes staat te verdampen. Tweede huis-eigenaren: láát iemand de boel nakijken tijdens je afwezigheid, en er meteen voor zorgen dat de pomp van het zwembad regelmatig draait zodat ook dat water niet stilstaat. Een kleine moeite, met groot resultaat. Helemaal uitroeien zal wel nooit meer lukken, maar hoe minder van die taaie tijgers, hoe beter. En ’t scheelt risico op een paar akelig onaangename ziektes die je echt niet wilt oplopen. Plus flink wat treiterend gezoem, irritant gesteek en doorwaakte nachten, want ook ‘gewone’ muggen gedijen niet zonder een lekker broeierig plasje.

18 gedachten over “Daar is ie weer, de tijgermug!”

 1. ja grote ellende
  het wordt nog veeeeeeel erger
  binnenkort zijn de meeste antibiotica ook uitgewerkt
  alle beesten bouwen weerstand op tegen dat spul
  het gevolg laat zich raden
  tot het zover is dus maar volop profiteren van al het moois om ons heen

 2. Tot nu werkt Insect Ecran nog steeds uitstekend tegen ze. Niet duur en ik elke Franse apotheek te koop. Voor info kun je op hun website terecht. Weet niet of ik een URL mag geven anders googeul je maar even.

 3. Helaas, dit betekend voor mij steeds minder ruimte voor een goed leven. Deze rot mug heeft helaas bijna mijn leven genomen en ik ondervind nog steeds dagelijks pijn en last van wat de dengue hemorragisch fever met mij heeft gedaan. Mensen neem het serieus want het virus muteert zich steeds en als je het eenmaal hebt (zoals ik een dubbele variant) ben je goed de klos

  1. Dag Karlijn,
   Ik vind het vreselijk voor je, en ik wens je heel veel sterkte.
   En je hebt gelijk: we moeten dat gevaarlijke kreng bloedserieus nemen.
   Daarom plaats ik m’n blog nog maar weer eens op Twitter en Facebook.
   Dank je wel voor de waarschuwing.

 4. Hoi, ik kom net terug van vakantie in zuid frankrijk, Cannes. Ik ben daar echt kapot gestoken door de tijgermug. Op dat moment kende ik deze mug nog niet, maar na wat zoekwerk op internet zag ik dat dit om de tijgermug ging. Ik ben gelukkig niet besmet geraakt, ik schrok er best van. Wel heb ik vreselijk veel jeuk en pijn gehad, en ontzettend grote rode harde bulten. Ik ben gelijk daar naar de apotheek geweest voor zalf en spray, dit heeft helaas niet veel mogen helpen. Wees gewaarschuwd en misschien een tip; draag bedekkende kleding!

  1. Dag E de Vos,
   Da’s inderdaad een tip die kenners geven. Ik doe er nog drie van mij bij:

   – Koop bij de apotheek een goede antimoustique spray (liefst een ‘tropic’): Cinq sur Cinq tropic is een goeie, en smeer je daarmee goed in als je naar buiten gaat. Neem het busje mee als je langer weggaat, want na een paar uur moet je weer. De tijgermug steekt de hele dag en avond. Alleen als er flink wat wind staat heb je kans niet gestoken te worden.
   – NOOIT krabben als je gestoken bent, kost even moeite maar na een minuutje of wat houdt de jeuk op en neemt de zwelling af. Je hebt dan minder ‘schade’ en last.
   – Dep de beet zo snel mogelijk met ammoniak, dan zwelt het minder en gaat de jeuk eerder over.
   Overigens is de tijgermug nu ook ruim vertegenwoordigd in NL, dus sterkte!

 5. Echt erg, wij zitten in Zuid-Frankrijk de Var 30 min van de zee, wij zitten onder de muggenbeten, 1 week met deet en voor er na after bite extra.
  Deet helpt niets, te gek voor woorden want s’avonds moeten we gewoon naar binnen met nog een temeratuur van 25 graden….en alleen 2 ramen open met horren.
  Maar wij herkennen hier de tijgermug niet, deze hier zijn kleine grijze dunne muggen die wel grote bulten veroorzaken.
  Morgen naar de apotheek met jullie tips en toevallig las ik in de krant dat voor erna afwasmiddel schijnt te helpen zoals vroeger pure azijn.
  En ik denk als je aan de Middellandse zee zit dat er daar minder muggen zijn?
  Ik heb vandaag in ieder geval een ventilator aangeschaft die ik recht voor mij zet zodat deze wind ze misschien ook een beetje van mij weg houdt!!!!
  Graag jullie reactie. Bedankt!

  Loes.

  1. Dag Loes,
   Ja, dat is echt erg. Er zijn tal van middeltjes die (al of niet) zouden werken. De meeste werken niet. Bijgaand een hele waslijst van aanbevolen remedies:
   https://www.google.com/search?hl=en&noj=1&site=webhp&q=muggen+steken+voorkomen&oq=mug+steek+voorkomen&gs_l=serp.1.0.0i22i30.2738.23541.0.25399.33.25.0.0.0.4.159.2402.14j10.24.0….0…1c.1.52.serp..13.20.2021.M3V91PakvoA
   Ik zelf gebruik een spray die je bij de apotheek kunt kopen: Cinq sur Cinq Tropic. Je onbedekte ledematen inspuiten en zo om het uur de boel verversen. Ben je toch gestoken, dan de plek deppen met ammoniak en vooral NIET krabben. Na een minuut of tien houdt de jeuk op en trekt de bult weg. Sterkte! En toch een fijne vakantie.

 6. Hallo. Net terug van de farmacie. Gewapend tegen de tijgermug. We zitten onder de dikke bulten en mijn enkel is zo dik als een poffertje,gek van. Wij zitten in de camarque. Met die loeders. Hopen dat t helpt anders is de vakantie verpest. Groet van ons samen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven