Recept van de week: Subtropisch gehakt

vr 17 januari 2014

Goed, je woont op het zuidelijkste puntje van Frankrijk, in de subptropen, zoals je graag laat weten aan hogerop wonende noorderlingen. Die dan natuurlijk jaloers denken dat het bij jou altijd zalig warm en zonnig is. Maar het enige dat hier aan de subtropen doet denken is de aanhoudenheid van de hoosbuien waardoor we de afgelopen weken worden weggespoeld: het lijkt de natte moesson wel!
Burgemeester Estrosi van Nice wil dat we thuisblijven; op de wegen is het niet pluis.
Van al die sombere nattigheid word je knap chagrijnig. De hoogste tijd voor troost-eten dus. Gehakt met een tropisch tintje en een hartverwarmend beetje pit.
En nee, ik hoef geen steunbetuigingen. Maar schaterlachend onder het aanrecht rollen van het leedvermaak is nou ook weer niet nodig.

Ingrediënten:
600 gram kalfs- of lamsgehakt
4 eetlepels paneermeel
1 kleine ui
1 grote teen knoflook
1 ei
zout, snufje nootmuskaat, snufje cayennepeper
½ theelepel kerrie
bloem
4 eetlepels olijfolie
4 hardgekookte eieren
1 klein blikje tomatenpuree
1 stengel bleekselderij
1 blaadje laurier
1 blikje kikkererwten (of linzen, of kidneybonen)
8 gedroogde vijgen
2 eetlepels vloeibare honing
2 dl droge witte wijn
4 plakjes geitenkaas van de rol

Bereiding:
Kook de eieren hard en laat ze afkoelen. Pel ze. Pel en snipper de ui fijn, pel de knoflook. Was de bleekselderij en snij de stengel in dunne ringetjes.
Maak het gehakt aan met het paneermeel, de ui, de knoflook, cayennepeper, zout, nootmuskaat en kerriepoeder. Goed doorkneden en het gehakt in vier porties verdelen; rol die uit tot vier plakken. Leg in het midden van elke plak een hardgekookt ei en vouw het gehakt er als een pakketje omheen. Goed aan alle kanten samendrukken, zodat de pakketjes tijdens het bakken niet openspringen. Rol de pakketjes door de bloem. Verhit de olie in een braadpan (niet te heet laten worden!) en bak er de gehaktballen rondom in aan. Haal ze uit de pan en hou ze apart. Doe de witte wijn, de tomatenpuree, de bleekselderij en het laurierblaadje in de pan, knijp de knoflookteen er boven uit en laat het sausje al roerend een paar minuten pruttelen. Voeg de kikkererwten (of linzen, of kidneybonen) toe en laat ze goed doorwarmen. Voeg de gehaktballen toe en laat alles nog een minuut of wat garen. Doe er op het laatst van de kooktijd de in stukjes gesneden vijgen bij. Serveer het gehakt met een dun plakje geitenkaas erop en een scheutje honing erover. Schenk de saus er omheen. Serveer er spinazie en lintmacaroni bij. Plus een mooi glas rood.

2 gedachten over “Recept van de week: Subtropisch gehakt”

 1. Renée, ik wist het niet, het ziet er wel heel erg uit ik hoop dat jij goed zit
  en droog met man en honden en je lekkere gehakt en natuurlijk
  een glaasje troost.

  groet Susan

  1. Dag Susan,
   Ja hoor, het gaat hier nog goed. Het dak lekt boven de mezzanine maar daar staat een emmertje onder. En verder gaat zo meteen de haard aan en nemen we er eentje, óók op jouw gezondheid! Fijn weekeinde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven