De huiskamer zit op slot!

do 16 januari 2014

Clipboard01Het is somber in het dorp. Niet alleen omdat het regent en niet zo’n beetje ook. Al weken waanzinnig veel hemelwater. Nooit eerder in de ruime kwarteeuw dat ik hier woon zoveel nattigheid meegemaakt. De subtropen? Global warming? Voorlopig lijkt me depressie de meest toepasselijke term, zeker als het om mijn gemoedstoestand gaat.
Nog erger is dat ons dorpscafé, onze huiskamer, sinds 1 januari dicht is. Normaal gesproken ben ik er vrijwel dagelijks van de partij, zeker als het weer op ´tristesse´ staat. Dan biedt de kroeg soelaas. In het felle tl-licht nemen we de stand van zaken door en bieden we elkaar wat te drinken aan. Dorpsroddel waarmee ik makkelijk een soort Privé zou kunnen vullen, in elk geval één keer per jaar. En nu zouden we het vast gehad hebben over president Hollande en zijn minnares. Ik vermoed dat het staatshoofd bij ons in achting gestegen is, nu er een paar spannende escapades van hem bekend zijn geworden.
Hollande was in ons gehucht nooit populair, ze zijn hier eerder van het Front National (waar ik niks van moet hebben en dus altijd mot over krijg), en de werkloosheid is er sinds het aantreden van de president niet minder op geworden. Om het voorzichtig te zeggen. Maar zo´n keurig type in nota bene het Élysée, nachtbraker en schuinsmarcheerder? Dat spreekt ze hier in het zuiden doorgaans wel aan.
Maar ik kan het even niet checken. Want de kroeg is dicht, we spreken elkaar in het dorp al twee weken niet. Wat er aan de hand is: Vanessa, de majestueuze matronne die door geen wervelstorm omver geblazen zou kunnen worden, heeft haar badlaken in de ring gegooid. Na twee jaar oordeelde ze dat het bestaan als ´gérance´ haar te zwaar viel. Onzin, als het zo kwam uitkwam, hielp ik haar zelf mee als het ´s zomers op het terras druk was en buitenlanders niet goed uit hun woorden kwamen als ze wat wilden bestellen. Maar ja, Vanessa is ook moeder, schoolgaande kinderen, gedoe. En Vanessa is vooral aartslui. Ze (ge)dijt het best op een stoeltje in de zon.
Ze is dus gestopt en nu schijnt het zo te zijn dat een kroeg wettelijk verplicht twee weken dicht moet blijven vóór een nieuwe pachter de boel over mag nemen. De Franse bureaucreatie zal er wel een argument voor verzonnen hebben, maar ik vind die regel belachelijk. Ons dorp werd er de afgelopen weken door beroofd van een drankje, kussen en gelukswensen op nieuwsjaarsdag. En nog steeds kunnen we niet lekker ruzie maken over Hollande, de voors en tegens van zijn nieuwe zijn vriendin, de ‘crise’ van de première dame die in het ziekenhuis ligt wegens ingestort, de belastingen en de bedenkelijke prestaties van ´onze´ RCT, de Rugby Club de Toulon. Bij ons in de Var is rugby veel belangrijker dan voetbal.
Volgende week of zo mag de kroeg weer open. We schijnen een Engelse gérant te krijgen, iemand die hier al een tijdje zou rondhangen. Waarom ken ik hem dan niet? Ik ben er niet gerust op. De paar buren die ik sinds nieuwsjaardag gesproken heb, ook niet. En daar zitten nota bene Engelsen tussen!
On verra, zullen we maar zeggen.

15 gedachten over “De huiskamer zit op slot!”

   1. Jawel, op 15 km afstand en onderweg staan de gendarmes bezopen alcoholcontroles uit te voeren….
    Een andere reden van sluiting is dat een kroegeigenaar teveel impot moet betalen, wie niet?
    Anders gezegd een staatsmonster dient te voeden wat immer honger heeft.
    Wat knaken nodig heeft om in Mali de Toearegs de nek om te draaien in ruil voor de uranium om 58 kerncentrales aan de gang te houden.
    Zodat het verarmd uranium aan de wapenindustrie verkocht kan worden, om dan weer die Toearegs en andere vokeren naar de eeuwige jachtvelden te zenden.
    Waardoor een pint 3x de prijs kost in vergelijking met die in de super en dan is de lol er snel van af.
    Want, kroegen zijn plekken waar mensen elkander ontmoeten, en dat schijnt niet langer een optie meer te zijn…….

    Groet,
    Jos.

 1. Wim van Teeffelen

  De reden voor de 14-daagse sluiting is dat de overheid een back-ground check kan doen op de nieuwe exploitant. Iemand die wegens drankmisbruik is veroordeeld mag geen dranklicentie exploiteren. Ik begrijp het gemis van de dorpshuiskamer gedurende een cruciale tijd van het jaar – na nieuwjaar- maar ik vind dit wel een verstandige Franse regel.

  Wim van Teeffelen

   1. En wat is drankmisbruik?
    Geld dat voor degene die het verkoopt, of voor degenen die het komen kopen bij de verkoper?
    Om dan maar nog niet te spreken over politici die met hun dronken kop dit soort dingen verzinnen…….

 2. oeh, laat snel weten hoe dat verder gaat met de kroeg en de Engelsman ..
  en die hollande…
  nee, op zijn politiek wil ik niet schimpen
  maar afgaande op de foto’s van hem, die door de jaren heen werden verspreid, met als triest dieptepunt, hij bijna op het hoogtepunt, gehelmd en wel op zijn scootmobile, moet ik zeggen dat je als vrouw toch heel wanhopig moet zijn om daar ‘s nachts voor wakker te blijven ………..

 3. Schandalig om het dorpscafé zo lang dicht te laten, ik voel met je mee. Maar heeft de burgemeester geen nieuwjaarsreceprie gegeven, zodat daar biijgepraat kon worden.?

  1. Dank je Henri, maar we kunnen er toch niet naartoe vanwege het hondenweer.
   En die burgemeester heeft vast wel een nieuwjaarsreceptie gegeven, maar a) daar word je alles, behalve bijgepraat en b) ik mag die man niet en geef hem zelfs geen handje, ‘t is een xenofobe k***tz*k, dus daar was ik hoe dan ook niet naartoe gegaan :-]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven