Recept van de week: Rozemarijnaardappels met mayonaise

vr 10 januari 2014

Clipboard01Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

’t Is winter. Sinds een paar dagen komt het kwik, ook als de zon op z’n hoogst staat, niet meer boven de 10 graden uit; dat is fris, voor de subtropen. Vanmorgen vroeg lag er sneeuw op de bergen in de verte, rijp op het gras voor de deur, hingen er ijspegeltjes aan de dakrand van het onverwarmde schuurtje en kon ik m’n adem zien in de wasemwolken die ik uitblies tijdens het hondenloopje. In huis brandt de openhaard op loeisterkte, want van elektrische kacheltjes moet je het nu niet hebben. Dat heeft alles te maken met de wankele elektriciteitsvoorziening in dit deel van Frankrijk. Het net is niet berekend op grote pieken in het verbruik en dus worden de dunbevolkte delen van mijn departement Le Var preventief afgeknepen ten gunste van het dichtbevolkte naastgelegen departement Alpes-Maritimes, met z’n vele kantoren en bedrijven, het businesspark Sophia Antipolis en het vliegveld. Maar straks is het weekend en dan gaat er heel veel dicht, dan zijn wij weer aan de beurt voor voldoende stroom. Dus durf ik het wel aan om dan de oven te gebruiken voor m’n favoriete aardappelgerecht dat ik heel langzaam, met een mooi glas rood, ga oppeuzelen bij de openhaard. Fijn weekeinde!

Voor de aardappels:
Ingrediënten:
4 grote of 8 kleine aardappels (vastkokers)
2 takjes verse rozemarijn
3 teentjes knoflook
4 eetlepels olijfolie
grof (zee)zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 °C. Boen de aardappels schoon (niet schillen) en snij ze in grove blokjes. Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de blokjes in circa 5 minuten goudbruin. Doe de aardappels met de olie over in een vuurvaste schaal. Strip de takjes rozemarijn en kneus de naaldjes in een vijzel of met de deegroller; niet fijnhakken! Pel de teentjes knoflook en snij ze in snippers. Bestrooi de aardappelblokjes met de rozemarijn en de knoflook. Zet de schaal in de oven en laat de aardappels 20-25 minuten garen (of tot ze van buiten knapperig en van binnen zacht zijn). Bestrooi vlak voor het opdienen met het zout en schud goed om.

Voor de mayonaise:
Ingrediënten:
2 eierdooiers
circa 1 glaasje olijfolie
1 theelepel mosterd
1 eetlepel wijnazijn
fijn zout en peper

Bereiding :
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Breek en scheidt de eieren, doe de dooiers in een (niet te grote) kom, doe er de mosterd, wat zout en wat peper bij en roer even voorzichtig door elkaar, en zet er dan de mixer op. Kluts alles stevig door elkaar, en voeg scheutje voor scheutje en in een dun straaltje de olie toe. Blijven kloppen tot de olie volledig is opgenomen vóórdat het volgende scheutje wordt toegevoegd. Na verloop van tijd ontstaat er een dikke mayonaise. Dik genoeg? Dan stoppen met olie toevoegen. Op het laatst druppel voor druppel wat azijn bijmengen, en eventueel wat extra peper en zout naar smaak. De mayonaise kan 1-2 dagen in de koelkast bewaard worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven