Recept van de week: La Galette des Rois

vr 3 januari 2014

Categorieën: ,

galette
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Maandag mogen ze hier in Zuid-Frankrijk eindelijk weg, de kerstversieringen. Want dan is het Epifanie, oftewel Driekoningen. Dan wordt gevierd dat de ‘wijzen uit het oosten’ die roemruchte stal in Bethlehem zonder Tomtom wisten te vinden. Beetje laat, maar toch weer goed voor het eerste feestje van het nieuwe jaar, en vanzelfsprekend ook voor een speciaal feestgerecht: La Gallete des Rois, de Driekoningentaart. Gemaakt van bladerdeeg met amandelvullig. En er moet absoluut een fève (rauwe boon, muntstuk) in verstopt worden. Dat dateert uit de Romeinse tijd en had te maken met belastingen. Wie de boon in zijn partje treft, mag zich de ‘koning van de dag’ noemen, maar is meteen verplicht om de volgende galette te fourneren. De taart moet in net zoveel stukken gesneden worden als er aanwezigen zijn, plus één: dat stukje is -naar keuze- voor God zelf, voor de armen, of voor de onverwachte bezoeker. Na Driekoningen gaan de galettes uit de schappen. Maar zelf maken is allerminst moeilijk. En misschien wel lekkerder.

Ingrediënten:
2 rollen bladerdeeg (of 8 plakjes)
100 gam amandelpoeder
75 gram suiker
1 ei
1 eierdooier
50 gram zachte boter
3 eetlepels crème fraîche
3 eetlepels amaretto
1 zoetzure appel
1 boon of muntstuk

Bereiding :
Bekleed een bakvorm met de eerste rol bladerdeeg, of plak vier plakjes aan elkaar en bekleed daar de bakvorm mee (eerst de vorm invetten, of het bakpapier onder het deeg laten zitten). Prik het deeg over de hele bodem in met een vork.
Klop het ei los en meng alle ingrediënten (behalve die extra eierdooier en de appel) in een kom door elkaar en verdeel het mengsel over het bladerdeeg. Verstop er ergens (niet in het midden, dan weet iedereen meteen waar ie zit) de boon of het muntstuk in.
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Schil de appel, haal het klokhuis eruit en snij ‘m in flinterdunne partjes.
Verdeel de appelpartjes over de vulling.
Drapeer de tweede rol bladerdeeg (of de overige vier plakjes) over de vulling, druk de zijkanten goed aan, en bestrijk het oppervlak ruimhartig met eierdooier voor een mooi bruin korstje straks. Prik met een vork wat gaatjes in de bovenkant, anders zwelt/ploft de boel tijdens het bakken.
Laat de galette in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer een half uur gaar en goudbruin worden. Maar er mag best een minuutje of tien bij indien nodig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven