Recept van de week: tagliatelle aux truffes

vr 24 januari 2014

pastatruffelVoor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

La vie est belle en Provence! In elk geval vandaag : zon en een pittige mistral maken korte metten met de nattigheid van de afgelopen weken. Bovendien kwam de buurman van een kilometertje verderop langs om de eerste waterschade (nee, het valt vreselijk mee) van commentaar te voorzien. En hij bracht een kanjer van een truffel mee omdat ie “niet goed wist wat hij ermee moest.” “Mais comme tu sais cuisiner…..” Waarop hij vervolgens tevreden de benen onder de tafel stak, zijn glas “à ta santé” hief, en duidelijk niet meer van plan was zonder goed gevulde maag naar huis te gaan. Terwijl ik dit in ons thuiskantoor optik, hoor ik vanuit de keuken een geanimeerd gesprek tussen hem en mijn man over de geweldige overwinning die het eenvoudige OGC Nice (met de Vlaming Brüls en de Nederlander Bruins in de gelederen) op de reus Olympique Marseille (5-4) gehaald heeft in de bekercompetitie. Dat was inderdaad een sensatie.
Die komt bij mij straks uit de keuken. Want hoe eenvoudiger je het houdt met truffels, des te indrukwekkender het resultaat dat je ermee scoort.

Ingrediënten:
400 gram tagliatelle
1 zwarte wintertruffel (circa 60 gram)
olijfolie
zout, witte peper uit de molen

Bereiding:
Kook de tagliatelle beetgaar in een ruime pan met kokend water.
Was intussen de truffel onder de koude kraan schoon, dep hem droog, snij er met de (kaas)schaaf een paar mooie plakjes af die straks als decoratie dienst doen, en rasp de rest op een grove rasp in snippers.
Verwarm de borden voor, bijvoorbeeld op de laagste stand in de oven, of onder de hete kraan.
Gooi de tagliatelle in een vergiet en schudt uit. NIET afspoelen, anders wordt ie te koud! Verdeel de pasta over de borden, verdeel de geraspte truffel erover, besnuf met wat zout (niet teveel!) en een draai uit de pepermolen. Sprenkel er een milde olijfolie overheen en hussel alles heel eventjes met twee vorken door elkaar. Garneer met de achtergehouden plakjes truffel en serveer meteen. Geef er een mooi glas rood en een frisse salade bij. Plus een stukje brood om ook de allerlaatste restjes op te soppen.
Mijn truffel was trouwens een beetje groot uitgevallen, dus ik heb er maar 2/3 van gebruikt. De rest heb ik met 4 rauwe eieren (hele hè!) in een koelkastdoosje gedaan. De geur en smaak van de truffel trekken zo lekker in de eieren. Daar maken we van de week een heerlijke brouillade mee. Klik hier voor het recept.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven