Stierenslepen verboden

l-encierro-a-l-eyraguaise-ou-taureau-a-la-corde-est-desormais-interdit-mais-les-organisateurs-peuvent-se-pourvoir-en-cassation
Mooi zo. Het mag nu echt niet meer. Deze week verbood het Cour d’Appèl in Aix-en-Provence in hoger beroep de ‘encierro à l’Eyraguaise’, een volksvermaak waarvan de essentie is het aan een touw door de straten van het stadje voortslepen van een stier. De rechtbank in Tarascon verbood deze 3 eeuwen oude vorm van ‘volksvermaak’ half mei al. Voorstanders van het wrede gebruik gingen in Saint-Rémy-de-Provence massaal de straat op. En in hoger beroep.
Nu is er dus definitief een einde gemaakt aan een als ‘traditie’ bestempelde vorm van dierenmishandeling die eigenlijk al sinds 1966 verboden was, maar de afgelopen 50 jaar werd gedoogd door maar liefst 17 prefecten. Opluchting bij dierenvrienden, woede bij de liefhebbers. Zoals de député-maire van Châteaurenard Bernard Reyes die premier Valls in een brandbrief liet weten: “Ik kan niet toestaan dat onze corrida verdwijnt door de desinteresse van sommige hoge functionarissen die hun wortels elders hebben en niets van onze tradities snappen.”
Intussen wordt Claire Starozinski, voorzitster van de Alliance anti-corrida die de rechtszaak aanspande, op Facebook met de dood bedreigd. Haar wordt aangeraden voorlopig maar niet in Eyragues te komen. Ze overweegt een aanklacht in te dienen: “Je crains dégun” (ik ben voor niemand bang) verklaart ze in onvervalst Provençaals. Die Claire, die mag ik wel.

Kijk, Zuid-Frankrijk!

Een idee van Renée Vonk-Hagtingius, schrijver, journalist, copywriter, vertaler en hoofdredacteur van www.coteprovence.nl

14 gedachten over “Stierenslepen verboden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: