Stierenslepen verboden

zo 28 juni 2015

l-encierro-a-l-eyraguaise-ou-taureau-a-la-corde-est-desormais-interdit-mais-les-organisateurs-peuvent-se-pourvoir-en-cassation
Mooi zo. Het mag nu echt niet meer. Deze week verbood het Cour d’Appèl in Aix-en-Provence in hoger beroep de ‘encierro à l’Eyraguaise’, een volksvermaak waarvan de essentie is het aan een touw door de straten van het stadje voortslepen van een stier. De rechtbank in Tarascon verbood deze 3 eeuwen oude vorm van ‘volksvermaak’ half mei al. Voorstanders van het wrede gebruik gingen in Saint-Rémy-de-Provence massaal de straat op. En in hoger beroep.
Nu is er dus definitief een einde gemaakt aan een als ‘traditie’ bestempelde vorm van dierenmishandeling die eigenlijk al sinds 1966 verboden was, maar de afgelopen 50 jaar werd gedoogd door maar liefst 17 prefecten. Opluchting bij dierenvrienden, woede bij de liefhebbers. Zoals de député-maire van Châteaurenard Bernard Reyes die premier Valls in een brandbrief liet weten: “Ik kan niet toestaan dat onze corrida verdwijnt door de desinteresse van sommige hoge functionarissen die hun wortels elders hebben en niets van onze tradities snappen.”
Intussen wordt Claire Starozinski, voorzitster van de Alliance anti-corrida die de rechtszaak aanspande, op Facebook met de dood bedreigd. Haar wordt aangeraden voorlopig maar niet in Eyragues te komen. Ze overweegt een aanklacht in te dienen: “Je crains dégun” (ik ben voor niemand bang) verklaart ze in onvervalst Provençaals. Die Claire, die mag ik wel.

14 gedachten over “Stierenslepen verboden”

  1. Dit hadden ze al jaren geleden moeten verbieden, een triest schouwspel voor een dom, op sensatie belust publiek.
    Ze mogen hun folklore hebben, maar laat de dieren er buiten.
    Ik ben niet gek op bedrukte T-shirts, maar Rob’s shirt zou ik zeker dragen.

  2. Da’s mooi nieuws hè, mag wel weer eens deze week ! Heel lollig trouwens “die hoge functionarissen die hun wortels elders hebben” en dat zeggen tegen Valls als je weet dat z’n voorouders uit Spanje komen hihihi, maar ja daarom haal je die brandbrief natuurlijk aan, ben ik een beetje dom, jou mag ik wel

  3. Angélique van Lieshout

    Stierenslepen, wat een mal en barbaars volksvermaak!! Gelukkig dat er nu een definitief einde aan is gemaakt. Nu nog het stierenvechten uitbannen, ook al zoiets idioots. Laat dieren toch lekker met rust, toch?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven