Recept van de week: Hollandse garnalencocktail

vr 18 mei 2018

Vandaag was het eindelijk weer eens een topdag, met zon. En natuurlijk wipte ik even op het dorp aan voor een aperitiefje. En ja, hoe gaat dat, het oberende Musje (zie hier) van de aanpalende pizzeria zwaaide uitbundig, dus dan schuif je toch al gauw een terrasje op voor een beknopte lunch. Er kwam een tafeltje bij naast ons, en nog eentje. De voertaal: Nederlands. Want het giert ineens van de Hollanders op het dorp. En geen idee waarom, maar allemaal hebben ze het luidkeels over zorgverzekeringen en bijbehorende aandoeningen die blijkbaar niet vergoed worden. Ik neem aan dat er wat speelt in het oude vaderland, maar ik hoef dat niet te weten als ik onbevangen en goedgemutst op het caféterras plaatsneem of bij de pizzeria aanschuif. Ik heb weinig last van heimwee naar Holland, en al helemaal niet naar de bedompte ziekenhuisatmosfeer waarin deze beperkte voorjaarstoeristen kennelijk waren blijven hangen. Kom op zeg! Je bent met vakantie! Kijk eens om je heen. Het is hier fantastisch, ook al werkte het weer de laatste weken niet mee. Maar nu is het prima; carpe diem! Maar nee hoor, de sores van thuis moesten breed uitgemeten. Ik heb m’n oren dicht gestopt voor dat geleuter, en samen met mijn tafelgezelschap alvast de avondmaaltijdmogelijkheden doorgenomen. Want zo werkt dat hier: al bij het ontbijt begin je over de lunch en tijdens de lunch bedenkt je wat er bij het diner op tafel komt. Dat werd een oer-Hollandse garnalencocktail vooraf (blijkbaar werkte het NL-toerisme toch een beetje door) en een tropisch getint kip/kokos-gerecht als ‘plat principal’. Dat laatste doen we volgende week. De garnalencocktail staat hieronder.

Ingrediënten:
300 gram gepelde en gekookte ‘petits gris’ (kleine garnaatjes)
4 eetlepels mosterdmayonaise (Amora bijv.)
1 eetlepel crème fraîche
5 eetlepels ketchup
1 citroen
1 eetlepel whisky
1 theelepel Worchestershiresaus
5 drupjes tabasco
ruime mespunt cayennepeper
1 theelepel paprikapoeder
2 takjes platte peterselie
wat blaadjes kropsla

Bereiding:
Snij de citroen in tweeën en pers 1 helft uit, snij de andere helft in 4 partjes.
Snij de peterselieblaadjes van de stengels.
Pluk een paar mooie binnenste bladeren van de kropsla, was ze en sla ze droog.
Meng alle ingrediënten – behalve de garnalen, de peterselie en de kropsla – in een ruime kom door elkaar tot een homogene saus. Proef op maak en voeg eventueel nog wat pittigs toe.
Bekleed vier coupes met de slabladeren (soepkommen of bordjes mogen ook hoor) en leg er een hoopje garnalen bovenop. Begiet rijkelijk met de saus en versier met wat peterselieblaadjes en een partje citroen. Geef er een stukje stokbrood bij om de saus op te soppen, en een fruitig glaasje rosé.

8 gedachten over “Recept van de week: Hollandse garnalencocktail”

 1. Zo lekker ik pelde er altijd met liefde 2 kilo garnalen voor. Maar ze zijn nauwelijks meer ongepeld te koop alleen te bestellen en duur.
  Ik kwam in december op de Haagse Mart eindelijk eens kuitjes tegen ben ik ook zo gek op.

 2. Tja, zalig, een klassieker die het altijd goed doet. Ik varieer dan ook nog met verschillende single malts uit mijn collectie. Maar mayonaise maken doe ik zelf, die zoete rommel uit die potjes, grrr…
  Voor het geval iemand geïnteresseerd is: 200ml zonnebloem- of slaolie, 1 ei, snufje zout en witte peper, 1 flinke eetlepel witte wijnazijn, theelepel Dijonmosterd. Het hele spul in een hoge maatbeker/-glas en de staafmixer er een paar keer op en neer naar gelang de gewenste dikte.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Doe ik ook meestal Arie. Maar de mosterdmayo van Amora is allesbehalve zoet, en kan heel best, als vervanger van eigenbrei.

 3. Coco Dubbelboer Phoelich

  Haha , helemaal eens over het luidkeelse gemopper van Nederlanders op terrassen alsof de hele wereld het moet horen? Hier geldt wel een oud nederlands gezegde : erger u niet verbaast u slechts ‘
  Dinsdags op de markt van Lorgues val je van de ene verbazing in de andere !
  Wij wonen al 21 jaar in Frankrijk en gaan alleen nog naar Nederland om te bezoeken af en toe lekker haring eten en garnaaltjes !
  Fijn weekend
  Coco

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven