Bananensalade voor binnen en buiten

vr 3 april 2020

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Het weerbericht voor het komende weekeinde bekeek in vandaag met gemengde gevoelens. Het wordt mooi, het wordt warm, en dat lijkt het te gaan blijven ook. Kortom, het wordt lente. Had ik kunnen weten natuurlijk. In de tuin schiet er van alles in bloei, botten zelfs de knoestige eiken al uit en gieren de zwaluwen je om de oren. Normaal gesproken zou ik flierefluitend genieten van al dat moois en de echtgenoot opgewekt aanstoten bij alweer een kersvers bloemetje of blaadje dat we met de honden banjerend langs de rivier tegenkwamen. Hij ziet dat niet, dat aanstoten is uit puur enthousiasme, hij laat het goedmoedig langs zich afglijden en peinst zijn eigen gedachten verder.
Maar vanmorgen liep ik stilletjes langs al dat moois en dacht: ik weet het, ik ben bevoorrecht. Ik kan straks voor de lunch de tafel dekken op m’n terras middenin het bos. Je zal maar op een flatje in de stad zitten met een paar zo langzamerhand onhandelbare koters, en niet weten hoe lang deze confinement nog gaat duren. Of je zorgen moeten maken om een dierbare. Wij zijn (nog) gezond, de echtgenoot kan (on)bekommerd doormopperen, maar alles is ineens zo relatief.
Mooi en zonnig weer, ik wens het iedereen. Vrij om te gaan en te staan, in goede gezondheid. Intussen helpt een smakelijke salade wellicht een beetje om de boel wat op te vrolijken. Een onovertroffen recept van de echtgenoot. ’t Is m’n favoriet (ik heb ‘m al eerder gedeeld) voor binnen en/of buiten.
Bon app, en hou je goed.

Ingrediënten:
1 krop sla (laitue)
3 bananen (evt. aardbeien erbij)
2 ferme tomaten
1 flinke hand amandelschaafsel

Voor de dressing:
½ eetlepel mosterd
1 eetlepel worcestersaus
1 eetlepel zoete ketjap
2 eetlepels citroensap
3 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook (uit de knijper)
peper uit de molen

Bereiding:
Pluk de krop sla uit elkaar, verwijder de buitenbladen en de nerven en scheur de rest in stukjes. Was en droog de sla in de slacentrifuge.
Snij de tomaten in stukjes.
Als je aardbeien hebt kunnen scoren, (hier was het schapje al leeg gegrist) ontkronen en in tweeën snijden.
Pel de bananen en snij ze in cm-dikke schijfjes, verdeel in twee porties.
Meng in een ruime kom de ingrediënten voor de dressing door elkaar.
Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan op laag vuur goudbruin en haal meteen uit de pan. Laat afkoelen.
Doe een scheutje olijfolie in de warme koekenpan en bak er de helft van de bananenschijfjes, onder voorzichtig omscheppen, even in aan. Haal meteen van het vuur en laat afkoelen.
Doe van alle ingrediënten een laagje in de kom, en ga zo door tot alles op is. Meng pas vlak voor het opdienen alles luchtig door elkaar.
Vanzelfsprekend geef je er wat brood om te soppen bij, plus een zonnig glas rosé.

4 gedachten over “Bananensalade voor binnen en buiten”

 1. Yolande van Lith

  Bonjour Renee en manlief,

  In deze o zo bizarre tijd, zo ongelooflijk, gierende sirenes en slechte, onmenselijke berichten. Het nieuws is alles behalve opbeurend, maar we moeten door, hoe dan ook.
  We plaatsen beren voor het raam, voor de kinderen, ze gaan op speurtocht en tellen en tellen de beren die ze vinden, een buurjongetje vertelde dat hij 54 beren had geteld. We plaatsen een spandoek aan ons huis, wit met een groot rood hart, “een riem onder het hart voor de zorg en alle verpleegkundigen” We zetten kaarsjes voor het raam omdat we denken aan de IC en alle mensen in de zorg, die het allemaal zo zwaar hebben en toch ook maar door gaan, zo respectvol. Wat is de mens toch nietig. We zijn bang voor elkaar, in de supermarkt loopt iedereen met een bocht om je heen, alles is bedrukt en down. Het is allemaal een noodzakelijk kwaad die boodschappen en niet meer een gezellige, met onverwachtse ontmoetingen.
  Blij ben ik weer met een verhaal van je, het is als een film voor mij, zo lees ik het, heerlijk.
  Je hoeft je niet schuldig te voelen, jij hebt de keuze gemaakt om naar Frankrijk te gaan en te kiezen voor ” the middle of no where” Hadden we allemaal voor kunnen kiezen………
  In ieder geval in deze gekke tijd, is het heerlijk je verhalen te lezen. Ik ben maar weer opnieuw aan je boeken begonnen, zo heerlijk wegdromen in deze gekte……………….
  Bedankt, zorg goed voor jullie zelf en geniet van alles om je heen, de wereld is klein geworden.

  Stilte in de storm

  Neem eens pauze.
  Haal diep adem
  En nog eens.
  heel diep
  Voel je dat?
  Rust.
  Doe je ogen dicht
  Haal diep adem
  Voel het voorjaarszonnetje
  Luister naar de kwetterende vogels

  Voel de warmte
  De ontspanning

  Stilte in de storm

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven