Tarte Tropézienne

vr 15 mei 2020

Categorieën: ,

Ik kwam er weer op omdat ik onlangs met Mariet van Mil (klik hier voor het interview) sprak over het wel en wee van Saint-Tropez. Eén van m’n favoriete versnaperingen uit dat Varoise kuststadje is de Tarte Tropézienne. Het origineel werd ooit bedacht door de Poolse pâtissier Alexandre Micka, die ergens halverwege de vorige eeuw in Saint-Tropez neerstreek. Waar hij met het van z’n grootmoeder geërfde receptje begon te experimenteren in zijn eenvoudige bakkerijtje. De taart werd wereldberoemd dankzij de fameuze film van Roger Vadim ‘Et Dieu… créa la femme’, die in 1955 in Saint-Tropez werd opgenomen. Met in de hoofdrol Brigitte Bardot, die verzot was op het gebak en er ook de naam voor bedacht. De Tarte Tropézienne is inmiddels een wereldhit: vandaag de dag is de Groupe de la Tarte tropézienne een multinational met tal van winkels in Frankrijk (vanzelfsprekend enkele in Parijs), maar ook in Londen, Amerika, Japan, China en Rusland. Maar het enige echte (gepatenteerde) recept van ‘La Trop’ bleef en blijft het best bewaakte geheim van het zonnige zuiden. Ook ik kan er alleen maar een slag naar slaan, maar mijn versie komt toch aardig in de buurt van het origineel. In de huiselijke kring vindt men hem zelfs lekkerder, vooral omdat de koek iets minder droog is. En mijn recept is natúúrlijk niet geheim. Dus ik zou zeggen, probeer het gewoon. Geen zin/tijd om ‘m helemaal zelf te maken? Je kunt de originele Tarte Tropézienne (met Mika keurmerk) ook online bestellen: https://www.latartetropezienne.fr/fr/39-livraison-chronofresh

Ingrediënten:

Voor het deeg:
300 gram bloem
125 ml melk (lauw)
75 gram boter (op kamertemperatuur)
50 gram suiker
1 ei
1eierdooier
2 eetlepels oranjebloesemwater
1 theelepel verse gist
1 theelepel zout
witte kandijsuiker (fijngehakt)

Voor de vulling:
4 dl melk
200 gram suiker
2 eieren
1 eierdooier
60 gram maïzena
200 gram boter
2 eetlepels oranjebloesemwater
13 cl slagroom

Bereiding:

Van het deeg:
Laat de gist oplossen in een beetje lauwe melk (duurt ongeveer een kwartiertje, af en toe doorroeren). Roer de bloem, het zout en de suiker in een ruime kom door elkaar. Doe er de gist, de rest van de lauwe melk, de boter, het oranjebloesemwater en het ei bij en kneed alles tot een soepele deegbal. Leg een theedoek over de kom en laat 2 uur staan. Beboter een springvorm en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem. Laat nog 30 minuten na-rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de losgeklopte eierdooier, bestrooi met de fijngehakte kandijsuiker en bak de taart in 20 minuten af. Controleer door er een prikker in te steken; komt die er schoon uit, dan is de taart gaar.

Van de vulling:
Maak de vulling door in een ruime kom de eieren los te kloppen met de helft van de suiker en de maïzena. Verhit de melk (tegen de kook aan) samen met de rest van de suiker en het oranjebloesemwater. Meng het melkmengsel door de eiermassa, doe alles terug in de pan en laat op laag vuur warm worden (niet koken!). Meng er vervolgens de helft van de boter door. Laat de massa afkoelen en doe er dan de rest van de boter (op kamertemperatuur) bij. Meng alles met een vork goed door elkaar tot een mooie gladde crème.
Klop de slagroom met de mixer tot hij in punten blijft staan, meng hem daarna voorzichtig scheppend door de crème.
Snij de afgekoelde taart horizontaal doormidden, zodat je twee even dikke ronde schijven krijgt. Beleg de onderste helft met de crème. Leg de bovenste helft erop en laat de Tropézienne minstens een uur in de koelkast opstijven.
Serveer er eventueel vers seizoenfruit bij, en een sprankelend glaasje prosecco.

9 gedachten over “Tarte Tropézienne”

  1. Mijn lievelingstaart onder andere. ZOO lekker. Ga het maken. Ben toch al aangekomen deze weken, haha. Iedere dag apero en dan mijn appel-cake, appeltaart, chocolade repen en nog veel meer. Fijn weekend :-)

  2. Ik had dit recept van je opgeslagen, voor rustigere tijden. Ik heb hem vandaag voor het eerst gemaakt. Ik snap heel goed waarom jouw thuisfront dit lekkerder vindt. Ik vind dat namelijk ook en mijn echtgenoot ook (die toch echt groot fan is van het origineel) Het is oprecht veel en veel lekkerder dan het origineel, niet zo hard en droog. Hij ziet er bij mij niet zo gelikt uit, maar dat is omdat ik hem in een te grote springvorm heb gedaan, waardoor hij iet of wat hoogte mist. Maar de smaak is gewoon weg verrukkelijk. Dank je wel voor het recept.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven