In de mailbox

za 16 mei 2020

Categorieën:

Kritiek vind ik prima, want als je een beetje goed luistert, kun je er soms je voordeel mee doen. Dus leesluister even mee.
Ik kreeg een mailtje van Peter Corbière (gite.lescarboura@gmail.com) naar zijn zeggen min of meer per ongeluk op mijn platform kijkzuidfrankrijk.com beland was. Hij vindt dat mijn ‘definitie’ van Zuid-Frankrijk wel erg bepekt is. Hij woont zelf in de Pyrénées Atlantiques.
Hij schrijft: “Wat mij toch een beetje tegen de borst stuit is dat u de indruk wekt dat Zuid-Frankrijk alleen aan het einde van de Route du Soleil te vinden is. De populariteit van dat gebied is hoofdzakelijk te danken aan het idee dat alleen daar mooie stranden te vinden zijn. Men neemt voor lief dat het 1 à 2 dagen tobben is over overvolle wegen, waarbij de gemiddelde Nederlander ook geen tolbadge heeft en dus uren in de hitte voor ieder tolpoortje staat te wachten. Eénmaal aangekomen treft men een in de regel dor gebied aan met weinig aantrekkingskracht, maar ja, het is Hét Zuid-Frankrijk. Dagen met welhaast ondraaglijke hitte worden voor lief genomen, evenals de vaak mateloos arrogante lokale bevolking.
Hoe anders is het gebied Béarn/Pays-Basque.
Buiten het feit dat het geografisch (met uitzondering van Toulon) zuidelijker ligt dan het zo geroemde oostelijk Zuid-Frankrijk is het ook een gebied waarin de bevolking nog gewoon aardig is, óók voor toeristen. Het gebied strekt zich uit vanaf Lourdes tot aan de Atlantische kust (Golf van Biskaje) en is een aaneenschakeling van overweldigend natuurschoon, altijd groen, op piekdagen 5° minder heet dan oostelijk Zuid-Frankrijk. Een grote verzameling historische stadjes en dorpen, (soms woest stromende) rivieren, grotten en ravijnen en niet te vergeten de badplaatsen Biarritz en St. Jean-de-Luz. Ook een belangrijk knooppunt van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella, St. Jean-Pied-de-Port, ligt in dit gebied.
Het is zo jammer dat Nederlanders volstrekt onbekend zijn (en onbekend maakt onbemind) met deze kant van Zuid-Frankrijk en dat sites zoals de uwe bijdragen aan deze onbekendheid.”
Zijn woorden, niet de mijne. Maar ik geef meteen toe dat Peter Corbière een punt heeft. Zuid-Frankrijk reikt geografisch heel veel verder dan de departementen waarover ik het meestal heb. Al maakt kijkzuidfrankrijk.com ook weleens een uitstapje naar die andere kant van de Rhône, Corsica en zelfs Parijs. Toch vind ik het te verdedigen dat ik het altijd over Zuid-Frankrijk heb, het ‘begrip’ Zuid-Frankrijk wordt nu eenmaal door veruit de meeste mensen met mijn regio LeSud/PACA (Provence, Alpes, Côte d’Azur) geassocieerd. Het is ongetwijfeld waar dat ook het westen van Zuid-Frankrijk nogal wat te bieden heeft. Ik weet er niet zoveel van, onbekend maakt ook bij mij onbemind. Ik ga de titel van mijn platform in elk geval niet veranderen. De bijna herverbouwde website gaat dit weekeinde online. Uitgebreider, sneller, mooier, informatiever. Maar als jullie er belangstelling voor hebben, kan ik best regelen dat er hier voortaan ook met enige regelmaat over dat andere Zuid-Frankrijk verteld wordt.
Zeg het maar: geef je mening in een reactie hieronder.

23 gedachten over “In de mailbox”

 1. Marien Verboon

  ach dat Nederlanders wonende of vaak verblijvend in Frankrijk zich druk maken wie wat schrijft
  zegt dat genoeg

  1. Ik woon in de Herault, toch ook zuid Frankrijk. Ik herken mij niet in de definitie van ‘heet & droog’. Dat is érg kort door de bocht. Waar ik woon is het groen en prachtig en echt de moeite waard om te ontdekken en te genieten van alles wat Frankrijk te bieden heeft.

 2. Nu we het er toch over hebben, Zuid-Frankrijk is ook de Camarque en verderop de kust en het achterland van Nîmes tot aan de Spaanse grens. Zoveel moois en geschiedenis, denk maar eens aan de Pont du Gard en alle Romeinse bezienswaardigheden in Nîmes en Narbonne, de geschiedenis van de Catharen in de Minervois en de Corbières, Carcassonne, Minerve……

 3. Christine Wiarda

  Misschien een goed idee als meneer Corbiere gaat schrijven over zijn Zuid Westen streek. Als ik aan Zuid Frankrijk denk dan is dat precies het gebied waarover u schrijft ! Helemaal prima

 4. coco dubbelboer phoelich

  wij zijn verhuisd van de Var ‘ Salernes’ naar de Tarn . Het is hier prachtig rustig met vriendelijke mensen ! wij hebben nog geen moment spijt gehad. Het klimaat is nagenoeg hetzelfde. Tot twee keer toe hebben wij een huis gekocht in de Var met rondom natuur .
  Echter beide keren werd er plotseling een zgn. Lottissement dicht tegen ons aan gebouwd met al het lawaai vandien..
  Peter heeft helemaal gelijk hier wordt maar weinig over geschreven en eigenlijk vind ik dit wel best dan kunnen we dat zo houden !! Met veel plezier lees ik steeds je rubriek ! met dank

 5. Ik woon nu 20 van mijn 50 jaar Frankrijk in de Lot-et-Garonne op de grens van de Gers en de Landes. Ik heb snel het bericht gelezen waar het om gaat en die meneer heeft gelijk de mensen zijn hier vriendelijker dan de rest van Frankrijk. We hebben indertijd in de Lot rondgekeken maar vonden het klimaat hier beter: ten Zuid Oosten van Bordeaux en ten Noorden van Toulouse. Het bevalt me nog steeds. Mijn man, een Fransman had slechts twee voorwaarden : niet naar de Côte d’Azur en niet naar de Dordogne want teveel Nederlanders en niet te dicht bij de kust want zomers te druk daar kon ik het mee eens zijn. Ik dacht trouwens dat chauvinisme een typisch Franse trek was, niet dus. Nee over mijn streek is niet nodig in Kijk Zuid Frankrijk te schrijven Renee je schrijft het best over de streek waar je zelf leeft.

 6. Harry van Galen

  Renee gewoon doen wat je wil er zijn weer andere mensen die over andere gebieden schrijft B.v bij ons in Dordogne Le Tulip.
  Bedankt

 7. Mireille Maurice

  Van alle streken waar ik kwam is voor mij Zuid Frankrijk ook het hele gebied van Biarritz tot aan Monaco langs de grens met Spanje en water. Allemaal mooi met eigen charme. Misschien is het mooiste van Les Landes en Les Pyrenées Atlantiques wel dat er gelukkig minder over geschreven wordt. Daardoor is het er rustiger en veel en veel gemoedelijker. Logisch, in NL is het in dorpen in Brabant en Drenthe ook gemoedelijker als in Zandvoort en of de grote steden. Lekker zo houden. Ieder zijn of haar eigen gevoel bij de gebieden. Dit is precies de charme van Frankrijk. Voor ieder wat wils. Ik hou van Frankrijk. Ben er geboren, en mijn hart maakt al een sprongetje als ik over de grens ben en de Franse radio door de speakers komt. Of ik nou naar het heerlijke Argeles sur Mer rijd, of naar mijn Arcachon bijvoorbeeld. Overal waar je stopt tref je authenticiteit en charme. Ik mis het vreselijk nu… jullie ook?

 8. Martijn severin

  Ok ben het wel een beetje met hem eens, ik ga sinds kleins af aan, en nu met mijn vrouw al 6 jaar naar Saint cyprien plage. Bij argeles sur mer veel Nederlanders maar voor de rest hoofdzakelijk Franse toeristen. Het hele gebied vind ik zo verschrikkelijk mooi, maar las je Nederlandse toeristen boekjes open slaat is het de Drôme of idd “zuid Frankrijk aan ‘t einde van de route du soleil”.

  Prachtige stranden en niet propvol, natuur is adembenemend en cultuur is overal te vinden. De Catalaanse identiteit staat centraal en, als je je best doet Frans te praten geen vriendelijker mensen….. Amelie les bains, ceret etc. De Drôme is volgepakt met Nederlandse campings inclusief Nederlanders, tja Saint tropez is redelijk duur allemaal.

  Maja misschien maar goed ook. ??

  1. Wij komen al 15 jaar in st cyprien plage en staan op een municipal camping in Villeneuve la raho lekker rustig niet al die drukte in Argeles met meer dan 25 campings

 9. Ik had een paar van je leuke berichten gelezen voordat ik keek waar je woonde en over welk gebied je dus schreef. Dat kan iedereen toch doen? Als ik wil lezen over een ander gebied, zoek ik wel verder. Groet!

 10. Misschien zijn er bloggers uit andere regio’s in Frankrijk die hun blogadres aan je kunnen doorgeven en dat je ze op je site noemt. Dan hebben de lezers de keus of ze daar wel of niet willen gaan lezen.

 11. Peter kan ook eigen platform beginnen: kijk pyreneën. Als hij daar verhalen schrijft trekt dat vanzelf geïntereseerden.
  Het gaat niet specifiek om het verhaal, maar ook om de leuke manier waarop jij schrijft

 12. Bekend maakt niet altijd ook bemind, maar ik breek graag een lans voor een regio waaraan ik mijn hart verloor, de Tarn, 81. En nee, niet de strook met overbevolkte campings langs de randen van de rivier ten noorden van Milhau, maar het oude wijngebied Gaillac ten noord-oosten van Toulouse. Historisch, één van de oudste wijngebieden van Frankrijk, na rampen van insecten en brutale Bordeaux tolheffing gekrompen tot een authentieke verzameling van sympathieke wijnvelden, vaak prachtig ingebed langs en tegen de mooiste heuvelruggen. Een waar Frans coulissen landschap rondom de plaatsen Gaillac, Albi, Cordes-sur-Ciel en talloze andere oeroude bastide-dorpjes waar een bus met Chinezen (ook lieve mensen hoor) tot een opvallende bijzonderheid behoort. Ruige georges om de hoek bij Saint-Antonin-Noble -Val en een beschermd natuurgebied Forêt de Gresigne waar je hopeloos kan dwalen zonder iemand tegen te komen. Te veel om hier op te noemen. Veel zon, weinig wind, tussen de atlantische en mediterrane kust in is het hier heerlijk toeven. Zowel voor een kort als lang verblijf… Check het maar eens op google maps en lees er maar eens iets over op ons wereldwijde web.

 13. Ach Renée, na 20 jaar wonen in Pyreneeland, het gebied waarvoor wij afgewogen hebben gekozen, kan ik je alleen maar adviseren: laat dit deel maar lekker met rust! Dan blijft het hier misschien ook rustig ??.

  Ik vind het leuk over die drukke Côte d’Azur te lezen, dus ga daar maar lekker mee door ?.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Ach Kit, we gaan gewoon door zoals we het gewend waren. En kom gerust (virtueel) langs als je weer eens wat stadsgedruis wil opsnuiven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven