“Lekker voor mezelf en de buurtjes”

di 2 juni 2020

Categorieën: ,

Door Helena Jurriëns

Helena Jurriëns is eigenares van de chambres d’hôtes ‘Le Vent d’Etoile’ in Mormoiron in de Vaucluse. www.leventdetoile.nl

“De restaurants waren dicht en ik had geen gasten in mijn chambres d’hôtes. Maar ik houd van lekker eten, dus dan maar voor mezelf aan de slag. Nou ja, voor mezelf? Ik heb ook buren die best graag meeëten en die je vanzelfsprekend uitnodigt.
Gelukkig heb je bij mij in de omgeving zo’n ‘grand frais’ supermarkt, met een ruim assortiment van vers vlees en verse vis, en zo ongeveer alle ingrediënten die je maar nodig zou kunnen hebben.
Ja, natuurlijk doe ik ook altijd zoveel mogelijk boodschappen in mijn eigen dorp. Een lekker geitenkaasje of verse aardbeien, de eerste kersen dienen zich al aan en mijn vijgenboom hangt ook al helemaal vol. Dat wordt dus vijgentaart bakken, jam en chutney’s maken.
Ik woon alleen, maar ik kook toch elke dag lekker en gezond. Anders vliegen de coronakilo’s er sneller aan dan de virusjes. En het is heerlijk dat de buurtjes konden komen aanschuiven.
Ondertussen mis ik mijn vaste gasten, samen naar de markt, samen koken en dan gezellig dineren onder de Provençaalse sterrenhemel. Met de nodige flesjes rosé. Het zal wel goed komen. En ik kan nu alvast weer naar mijn favoriete restaurantje Le Vassol in St. Pierre de Vassol.
Wat ik in de voorbij weken een paar keer heb klaargemaakt? Dorade met pastis!
Gezellig met mijn buurtjes aan een Provençaalse lunch. Volgens mijn gasten een restaurantwaardig gerecht.

Hier het recept (voor 4 personen): Dorade met Pastis, saffraan en dragon
(klik op de foto om te vergroten)

Ingrediënten:
2 mooie dorades (zeebaars)
zout, peper, plakjes citroen
citroensap en enkele takjes dragon

Voor de saus:
klontje boter
2 kleine of 1 grote sjalot
mespunt kerriepoeder
enkele draadjes saffraan
1dl pastis (of Ricard)
4 dl visbouillon
1 dl slagroom
100 gram ijskoude boter in klontjes
fijngesneden dragonblaadjes van enkele takjes
evt. zout en peper en citroensap

Bereiding:
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Bij de dorades de huid 3 à 4 keer diagonaal insnijden tot op de graat en in een ruime ovenschaal naast elkaar leggen.
Bestrooien met peper en zout. De buikholtes vullen met een of twee plakjes citroen en een takje dragon.
Schenk wat olijfolie en citroensap over de vissen. Plaats de vissen ongeveer 25 minuten in de hete oven.

Maak intussen de saus:
In het klontje boter de zéér fijngesneden sjalot zacht aan fruiten met een mespunt kerriepoeder.
De pastis toevoegen en even de alcohol laten verdampen. Voeg wat draadjes saffraan toe, de 4 dl visbouillon en 1 dl slagroom.
Breng het geheel aan de kook en laat het tot 1/3 inkoken.
Op laag vuur de ijskoude boter klontje voor klontje door de saus kloppen (monteren). De saus mag nu beslist niet meer koken. De fijngesneden dragon toevoegen en eventueel nog op smaak brengen met peper en zout en wat citroensap.
Serveren met eventueel kleine groene asperges en couscous met citroen en een scheutje olijfolie.
Bon appétit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven