Actalités: wat er speelt

vr 10 juli 2020

Categorieën:

Druk op de weg
Het is nu al druk op de wegen naar het zuiden. Voor veel Fransen is er sprake van een verlengd weekeinde. De nationale feestdag op 14 juli (a.s. dinsdag) betekent voor menigeen een vrije dag. Verkeersinformatiedienst Bison-Futé waarschuwt dat er morgen (zaterdag) files zullen ontstaan en heeft code rood afgegeven.

Warm weer, pollution
Verder is het in de Provence erg warm, temperaturen tot 36 graden. Bovendien is het min of meer windstil en dus is er sprake van ‘pollution ozon’, luchtvervuiling. In verband daarmee gelden er snelheidsbeperkingen in de departementen Bouches-du-Rhône, Le Var en de Vaucluse.
Klik hier voor een kaart waarop je kunt zien hoe de luchtkwaliteit bij jou in de buurt is: https://www.atmosud.org Bij ‘l’air dans ma commune’ je verblijfplaats invullen.
Mistral
In het weekeinde kan de mistral zijn rentree maken. Met het oog op de luchtvervuiling zou dat gunstig zijn. Staat een sterk verhoogd risico van bosbranden tegenover.
Over het weer gesproken: Météo France heeft voor het departement Alpes-Maritimes de alarmcode geel afgegeven wegens onweersdreiging.

Even shoppen in Italië?
Je mag sinds deze week nog maar 1 slof sigaretten bij je hebben als je de Franse grens weer oversteekt. Was: 4 sloffen. Rookwaar in Italië is aanzienlijk goedkoper. De beperkende maatregel is getroffen ter ondersteuning van de tabacs in de omgeving van de grens. Toen die dicht was, beleefden de tabacs record-omzetten.

65 jaar Tarte Tropézienne
Vandaag bestaat de Tarte Tropézienne precies 65 jaar. De van oorsprong Poolse taart werd wereldberoemd dankzij de fameuze film van Roger Vadim ‘Et Dieu… créa la femme’, die in 1955 in Saint-Tropez werd opgenomen. Met in de hoofdrol Brigitte Bardot, die verzot was op het gebak en er ook de naam voor bedacht. Klik hier voor het recept.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven