Tomates provençales

vr 10 juli 2020

Het werd tijd maar de tafelgrill is nu toch echt afgestoft, het weer is er naar. Overdag zo’n graadje of 36 dus lunchen doe je met een slaatje in de schaduw. Maar de avonden! Die zijn er voor gemaakt om lekker lang buiten te lummelen en af en toe eens een hapje op die grill te gooien. Een paar snelle gamba’s, een mooi mootje vis, een minispiesje met iets vlezigs. En groenten natuurlijk! Zoals gebakken tomaat op z’n Provençaals. Een klassiekertje want ergens halverwege de negentiende eeuw dook een eerste recept daarvan al op in een kookboek. Maar waarschijnlijk bestaat het gerecht als sinds de allereerste tomaten een paar eeuwen eerder vanuit Latijns-Amerika onze kant op kwamen.
De planten met die rare rode bollen werden eerst als siergewas gezien en voor giftig versleten. Daar zit iets in. Net als aardappel en aubergine behoort de tomaat tot de nachtschade-familie en bevat de (onrijpe groene) vrucht een natuurlijke gifstof die in heel grote hoeveelheden inderdaad schadelijk kan zijn. Maar toen eenmaal bleek dat je rijpe tomaten zonder gevaar kon eten (tenzij je er echt allergisch voor bent) en bleek dat je er heel veel lekkere gerechten mee kon maken, was het pleit gauw beslecht. Al bleef de Academie Française nog tot 1835 weigeren ‘tomaat’ (van het Inca-woord tomalt) als een serieus Frans woord te erkennen. De taalbewakers noemden de vrucht liever ‘pomme du Pérou’, ‘pomme d’or’ of – nog mooier – ‘pomme d’amour’: een vrucht om van te houden.

Ingrediënten:
8 rijpe tomaten
4 tenen knoflook
½ bosje peterselie
1 theelepel gedroogde oregano (of herbes de Provence)
4 afgestreken eetlepels paneermeel
olijfolie
peper en zout

Bereiding:
Snij de tomaten in tweeën en haal de pitjes er zoveel mogelijk uit.
Pel de knoflooktenen en hak ze fijn, snij de peterselie zo fijn mogelijk.
Meng de knoflook en de peterselie door elkaar in een kom.
Druppel wat olijfolie op de grillplaat en laat heet worden.
Leg de tomatenhelften erop met de snijkant naar onderen. Laat ze een paar minuutjes bakken tot het meeste vocht weggedampt is, draai ze daarna om.
Bestrooi de binnenkanten van de tomaten met wat peper en zout, plus de oregano. Verdeel het knoflook/peterseliemengsel erover, strooi er wat paneermeel overheen en besprenkel alles met olijfolie.
Laat ze nog een minuut of 5 op de laagste grillstand doorgaren, ze moeten nog wel ‘bite’ hebben.
Lekker bij zo’n beetje alle andere etenswaar die van de grill komt en je kunt ze warm of koud eten. Stukje sopbrood erbij, het onvermijdelijke glaasje rosé, en de avond kan niet lang genoeg duren.

4 gedachten over “Tomates provençales”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven