Mijn Provençaalse rosé-top 5

zo 9 augustus 2020

Door Margôt van Slooten-Preng

Margôt van Slooten-Preng is vinoloog, met een passie voor de Provence. Je kunt haar volgen op haar blog ‘Tussen Noordzee en Méditerranée’ https://margotvanslooten.com
Op Kijk, Zuid-Frankrijk! vertelt ze over wijn en over haar belevenissen.

Het is weer zover: het is begin augustus en ik mis Zuid-Frankrijk. Dat ik een slordige 6 weken geleden in juni Frankrijk’s zuiden aantikte in de Mâconnais en mocht proeven van het land zodra het weer mocht, ben ik bijna alweer vergeten. Ik ben zelfs een beetje jaloers op de grote hitte van de Provence. Ik roep de herinnering op aan de geur van garrigue en dennenbossen, en ik zou niets liever willen dan het geluid van zo’n zomer weer eens horen: het oorverdovende concert van de cigales. Kortom, j’ai le mal du pays. Ook naar Provençaalse rosé.
En ja, hoor ik u zeggen, rosé kun je ook in Nederland kopen. Dat is ook zo, maar het is toch anders. Rosé smaakt nu eenmaal het best in de streek waar het gemaakt wordt. Door erover te schrijven, helpt een beetje het leed te verzachten. Dus nam ik een duik in proefnotities en vineuze herinneringen en vond vijf van mijn favoriete roséwijnen uit de Provence. En dan een beetje muziek erbij, ondanks het gedoe, toch alsof ik er gewoon ben.
Ik heb ze hieronder genummerd. Maar het is geen ranglijst. Per saldo zou ik ze alle vijf heel graag weer bij ‘hen thuis’ willen proeven.

1. Caves de l’Amiral d’Entrecasteaux Cuvée Sainte Anne, AOP Côtes de Provence
Cuvée Sainte Anne is een fijne hedendaagse bleekroze rosé, gemaakt door de coöperatie van verenigde wijnboeren in Entrecasteaux (Le Var). Vaak niets mis mee, met coöperatiewijn. Vooral niet als een coöperatie zichzelf serieus neemt en streeft naar een goede kwaliteit.
De rosé Cuvée Sainte Anne geurt intens naar grapefruit en zoete aardbeitjes. En naar van die kleine harde frambozensnoepjes van vroeger. Gebruikte druivenrassen: grenache (70%), rolle/vermentino (20%) en syrah (10%). Ook in de smaak komen de frambozen terug, maar gelukkig ontbreekt de plakkerige snoepachtige zoetigheid. De frisse zuren en het grapefruitbittertje houden de rosé fris en levendig. Een mooie droge rosé, zeer toegankelijk, niet te moeilijk, maar zonder saai te zijn. Ideaal voor het apéro of bij een zomerse salade. Als ik in de buurt van Entrecasteaux zou wonen, zou dit vermoedelijk de huisrosé zijn.
Waar te koop: Caves de l’Amiral d’Entrecasteaux, www.cave-amiral.fr/ en wellicht ook in supermarchés en épiceries in de omgeving van dit dorp.
Muziek: geen twijfel mogelijk: Touche pas au cigales -La Groupe Aïoli

2. Château de Pibarnon rosé AOP Bandol
Een rosé uit de kleine appellation Bandol (Le Var), vooral bekend om het druivenras mourvèdre (dikke schil, karaktervol, veel tannine, maar ook diepte en expressie). De wijnstokken van het idyllisch gelegen Château de Pibarnon staan keurig in het gelid in strakke rijen op terrassen tot een hoogte van 300 meter, in een keteldal. De terrassen zijn versterkt door stenen muurtjes en liggen in halve cirkel. Vanaf het kelderterras lijkt de wijngaard op een prachtig Grieks amfitheater met uitzicht op Kaap Sicié en de Middellandse Zee. De gebruikte druivenrassen voor deze rosé zijn mourvèdre (65%) en cinsault (35%). De cinsault wordt direct na de oogst geperst. De mourvèdre wordt deels geperst; een ander deel wordt verkregen door de saignée-methode. De druiven worden voor de fermentatie geassembleerd.
De kleur van deze rosé is prachtig oranje-roze. In de jongste jaargang (2019) zal het fruit domineren: zacht geurend zomerfruit, aardbeien en zwarte bessen. Ook lichte kruiden en florale tonen komen naar voren. Eenmaal in de mond ervaar je de rijkdom van smaken, steeds weer komt een ander element naar voren.
Rosé drink je meestal zo jong mogelijk. Een grote uitzondering op die regel is Bandol. Die kun je minstens een jaar of langer laten liggen, voordat hij tot z’n recht komt. Dit is een unieke rosé van een klassieke schoonheid, die het verdient niet piepjong te drinken. Geef deze godin de tijd om zich verder te ontwikkelen, dan is de smaak nog krachtiger en complexer. Het nemen van een slok is dan zoals een pauw die een stukje theater opvoert wanneer hij zijn veren fier opsteekt: breed en imponerend.
Niet alleen een zomerwijn, dit is een vier seizoenenrosé voor bij een mooie Provençaalse maaltijd, zoals rougets, poutargue, een anchoïade. Roquefort en saffraan kan hij ook aan.
Waar te koop: https://www.pibarnon.com/fr
Muziek: Les Quatre Saisons, de Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi, deel 2, de zomer.

3.Château Gassier ´le Pas du Moine’, AOP Côtes de Provence-Sainte Victoire
De wijngaarden van Château Gassier liggen aan de zuidkant van het Montagne Sainte-Victoire, (Bouches-du-Rhône, Le Var) in het dal van de rivier de Arc. De ligging is uniek: in het zuiden beschermen de Monts Auréliens en het Massif de la Sainte-Baume de vignes tegen maritieme invloeden en in het noorden temperen de markante kale rotsen van het Montagne Sainte-Victoire de invloed van de mistral. Indrukwekkende rotsformaties, met oneindig veel inspiratie voor schilders: het favoriete decor van de schilder Paul Cézanne.
De naam van de cuvée Pas du Moine refereert aan een wandelpad naar de top van het gebergte dat vroeger gebruikt werd door de monniken. De cuvée is een blend van grenache noir (30%), cinsault (30%), 30% syrah,, 5% cabernet sauvignon, 2% rolle en 3% ugni blanc.
Le Pas du Moine is een biologische rosé, lichtroze, een beetje zoals de kleur van litchi. Geurt subtiel naar passievrucht, zwarte bes en grapefruit. Eenmaal in de mond ontwikkelt zich een volle smaak met aroma’s van exotisch en rood fruit. Een complexe smaak die lang blijft hangen en waarbij je verlangt naar nóg een slok.
Le Pas du Moine laat zich graag begeleiden met een tataki van tonijn, sushi en zelfs bij kruidige gerechten, als kip tikka masala. Ik genoot ervan in Marseille, in een bistro aan de Corniche, met uitzicht op mijn favoriete archipel du Frioul. En at er gefrituurde zeevruchten en visjes bij. Ging prima, hoewel ik meer onder de indruk was van de wijn dan van het eten. Deze wijn verdient een mooie maaltijd!
Waar te koop: Château Gassier in Puyloubier https://www.chateau-gassier.fr
Muziek: Cézanne paint – France Gall

4. Château Val Joanis Tradition rosé -AOP Luberon
Het Luberon-huis Val Joanis ligt op een steenworp afstand van Aix-en-Provence, maar hoort qua herkomstbenaming in de wijnbouw tot de Rhônewijnen. De druiven voor de cuvée Tradition komen van verschillende wijngaarden in de Luberon (Vaucluse), met een bodem van klei en kalksteen.
De gebruikte druivenrassen zijn syrah (70%) en grenache (30%), met een drupje rolle en cinsault. De jaargang 2019 is in een nieuw jasje gestoken: een elegante fles met mooie rondingen. Een subtiel transparant etiket zorgt ervoor dat de lichtroze kleur zich schaamteloos aan je opdringt. Na het openen van de fles zal de verleidelijke geur het overnemen: perziken, rode bessen en citrusvruchten, waarbij de citrustonen niet zo prominent naar voren komen als bij rosé uit de Var. Een zeer elegante, maar levendige en frisse rosé.
Een van de mooiste uit de Luberon, dat roep ik al jaren. Alles klopt aan deze rosé. Het is een oude bekende geworden, een huisvriend zo u wilt. Ik leerde hem 20 jaar geleden al kennen en keer steeds naar hem terug.
Als je de kans hebt, ga er dan eens een kijkje nemen. Je kunt er ook fijn wandelen door de prachtig aangelegde tuin.
Waar te koop: Château Val Joanis, https://www.val-joanis.com
Muziek: Ma préférence – Julien Clerc.

5. Château Saint Pierre Tradition – AOP Côtes de Provence
In het vroege voorjaar van 2020, toen monsieur Corona volop ronddwaalde, had een bevriende wijnimporteur uit een naburig dorp het zwaar. En omdat het voorjaar en de buitentemperatuur hun uiterste best deden om de stemming wat op te warmen, werd er – geheel coronaproef- een fijne doos rosé aan huis bezorgd.
Troost rosé, dat was het geheim. Overigens, er komt nog een geheim naar voren bij deze wijn. In juni 2019 hebben de Obama’s Chateau Saint Pierre in Les Arcs (Le Var) bezocht. Overigens geen jetset hoor, de eigenaren van dit chateau, ze bleven tamelijk nuchter over dit bezoek. De wijngaard van 60 ha is al 4 generaties lang in handen van deze gepassioneerde wijnmakers.
Een perfecte zalmroze kleur, geheel volgens het verwachtingspatroon dat je hebt van een Provençaalse rosé. Geen niemendalletje overigens, maar een verrassend volle en rijke rosé waarin cinsault nu eens de hoofdrol speelt (60%) en grenache (40%) de prijs voor de beste bijrol krijgt. Ruikt krachtig naar witte perzik, abrikozen en exotisch fruit. Volle smaak met een lichte kruidigheid.
Kortom, een rosé die vreugde brengt in moeilijke tijden. En zal ik nog eens een geheim verklappen? Deze rosé is coronaproof gebleken: ook in de zomer weet hij feilloos muizenissen weg te spoelen.
Waar te koop: Château Saint Pierre, Les Arcs sur Argens, https://www.chateaustpierre.com
Muziek: Si j’étais président – Gerard Lenorman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven