De coronaweek in cijfers

wo 9 september 2020

Categorieën:

Woensdag 9 september
Vermoedelijk mede doordat er veel meer getest wordt, rechtvaardigen de cijfers van de afgelopen week helaas geen optimisme. Er werden 49.517 nieuwe besmettingsgevallen vastgesteld, in de voorafgaande week 37.849. Sinds eind maart zijn in Frankrijk nu 335.524 mensen met het virus in aanraking gekomen. Ook het aantal ziekenhuisopnames steeg in hoog tempo. In week 36 waren het er nog 8, deze week 356. Er liggen nu 4.942 corona-patiënten in de hospitalen van wie er 568 slecht aan toe zijn. Dat impliceert een stijging van 150, terwijl het een week eerder om een toename met 17 ging. Het dodental is met 143 tot 30.780 opgelopen. Het is wel zo dat meer mensen het ziekenhuis konden verlaten: 1.514 (+326 vergeleken met een week eerder). In totaal zijn 88.196 besmet geraakte personen genezen verklaard.

Ook in de regio Le Sud/PACA zijn de cijfers van de voorbije week weinig geruststellend. Er werden 7.650 nieuwe besmettingsgevallen vastgesteld, in totaal zijn nu 42.936 mensen -sinds de uitbraak- met het virus in aanraking gekomen. Het dodental liep in de afgelopen week met 20 op tot 1.013. Er waren 10 sterfgevallen te betreuren in het departement Les Bouches-du-Rhône, 4 in Les Alpes-Maritimes, 4 in Le Vaucluse, 1 in Le Var, 1 in Les Alpes-de-Haute-Provence. Er verblijven nu ook weer meer patiënten in de ziekenhuizen dan een week geleden: 593 (+ 143) en 86 (+37) van hen zijn er slecht aan toe. Vooral in Les Bouches-du-Rhône is de situatie zorgwekkend met 96 ziekenhuisopnames en 30 nieuwe patiënten aan de beademing. In Les Alpes-Maritimes ging het om 31 mensen die opgenomen moesten worden. Aan de andere kant: in de hele regio konden 314 mensen het ziekenhuis verlaten. Het ‘reproductiecijfer’ is veruit het hoogst in Les Bouches-du-Rhône en Les Alpes-Martimes. Er zijn in de regio nu 6.724 (+314) personen genezen verklaard.

Alpes-de-Haute-Provence: 5 ziekenhuis, 0 beademing, 14 doden, 142 genezen.
Hautes-Alpes: 4 ziekenhuis, 1 beademing, 20 doden, 141 genezen.
Alpes-Maritimes: 99 ziekenhuis, 10 beademing, 197 doden, 942 genezen.
Bouches-du-Rhône: 342 ziekenhuis, 63 beademing, 592 doden, 4.121 genezen.
Le Var: 53 ziekenhuis, 4 beademing, 145 doden, 1.095 genezen.
Le Vaucluse: 36 ziekenhuis, 8 beademing, 45 doden, 283 genezen.

La Drôme: 6 ziekenhuis, 1 beademing, 129 doden, 547 genezen.
Corsica: 18 ziekenhuis, 2 beademing, 59 doden, 263 genezen.
Monaco: 4 ziekenhuis, 1 beademing, 4 doden, 107 genezen.

De regering heeft deze week het aantal ‘rode’ departementen met 7 tot 28 uitgebreid. ‘Rood’ wil zeggen dat in die gebieden de kans op besmetting aanzienlijk is. Tot de nieuwe ‘rode’ departementen behoren La Corse-du-Sud en La Haute-Corse.

Premier Jean Castex moet even thuis blijven. Hij zat tijdens de 8e etappe van de Tour de France naast Tour-directeur Christian Prudhomme in de auto en die is positief getest. Castex testte negatief, maar wordt volgende week opnieuw getest.

De wetenschappelijke Adviesraad pleit voor het inkorten van de verplichte quarantaine van 14 tot 7 dagen. De regering beslist vrijdag.

De ziekenhuizen in Marseille vrezen een tekort aan IC-bedden. In de stad zijn er 70, waarvan begin deze week nog maar 13 beschikbaar. De hospitalen in Avignon hebben hun opname-capaciteit uitgebreid.

Onder druk van de horeca en de nieuwe burgemeester Michèle Rubirola (EELV, ongeveer Groen Links) heeft de prefect van het departement Bouches-du-Rhône besloten dat de bars en restaurants in Marseille tot 0.30 uur open mogen blijven. Was: 23 uur. Tegelijkertijd heeft hij de mondkapjesplicht op straat voor zijn hele departement ingevoerd.

In het 2e trimester zijn in Frankrijk 158.000 banen in de privé-sector verloren gegaan. Aan het eind van het jaar zal de werkloosheid – naar schatting van L’Insee, het bureau voor de statistiek – tot 9,5% van de beroepsbevolking zijn opgelopen.

In Marseille, Nice en Toulon zijn tegenstanders van de mondkapjesplicht naar de rechter gestapt. Ze spreken van een inbreuk op de persoonlijke vrijheid. In Straatsburg werden tegenstanders in eerste instantie door de rechter in het gelijk gesteld. De regering ging in hoger beroep, in een spoedvonnis oordeelde een hogere rechter dat die maskerplicht binnen zekere grenzen opgelegd kan worden. Gaat het bijvoorbeeld over stadsdelen waar veel mensen komen.

In Frankrijk wordt gevreesd voor een ‘dodelijke cocktail’ als dezer weken het jaarlijks ‘gebruikelijke’ griepvirus weer toeslaat. Er wordt over gedacht ‘kwetsbare bevolkingsgroepen’ tot een griepprik te verplichten.

De regering heeft meer dan 100.000 doorzichtige maskers besteld voor de onderwijzers op kleuter/basisscholen. Minder angstaanjagend dan een ondoorzichtig masker.

2 gedachten over “De coronaweek in cijfers”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven