Vrijdag de 13e win/win-koekjes

vr 13 november 2020

Categorieën: , ,

Door Renée Vonk-Hagtingius

Gisteren bij de tabac dacht ik er geen seconde over na toen ik tegelijk met de sigaren voor de echtgenoot gewoontegetrouw een ‘EuroMillions avec etoille’ aan de kassa liet aftikken. Een kleine pekelzonde, verder dan dat gaat m’n gokverslaving niet. Winnen doe ik ook niet trouwens. Ik zie het meer als een compensatie voor het feit dat de Staatsloterij mij – na vele jaren van Oranjetrouw – eruit geflikkerd heeft toen ik me definitief in Frankrijk vestigde en de banden met het oude vaderland doorsneed. Wat de Nederlandse overheidsgokfirma er overigens niet van weerhield mij uitgerekend vandaag op te bellen: “Van harte gefeliciteerd! U bent geselecteerd. Ik mag u 5 x 1/5 staatslot aanbieden. Denk eens in hoeveel geld u daarmee zou kunnen winnen!”, juichte de enthousiaste stagiair door m’n mobieltje.
“Hartstikke fijn!”, juichte ik terug, “jammer alleen dat ik van je baas niet mee mag doen.” Ik legde hem uit waarom: de NL-Staatsloterij doet niet aan landgenoten die in het buitenland wonen. De teleurstelling droop zo’n beetje hoorbaar uit al zijn poriën, hij zocht naarstig naar alternatieven. Die bleken er niet. Of ik hem dan toch een goede beoordeling wilde geven voor dit telefoongesprek, ook al was hij nu genoodzaakt dat aanbod van die loten in te trekken. Ik beloofde het.
Maar hela, ’t is vandaag wel vrijdag de 13e. En ik heb m’n EuroMillions-lootje nog. Dus óf ik word schathemeltje rijk, óf het wordt nooit meer wat.
Ik besloot m’n traditionele vrijdag de 13e koekjes te bakken. Ik noem ze win/win-koekjes: paraskevidekatriafobie-koekjes is toch wel een tongbrekertje.
Paraskevidekatriafobie is extreme angst voor vrijdag de 13e. De term werd begin jaren negentig van de vorige eeuw bedacht door de Amerikaanse psychotherapeut Donald E. Dossey (1934-2016), gespecialiseerd in fobieën en stressmanagement. Het is een samenstelling van het Griekse paraskeví, wat vrijdag betekent, dekatreís is 13, fobie is angst. En als je het woord zonder haperen kunt uitspreken ben je meteen genezen. Als het om vrijdag de 13e gaat. Want in Griekenland, Spanje en Latijns-Amerika moet je juist weer oppassen voor dinsdag de 13e. En in Italië is vrijdag de 17e de (on)geluksdag.
Ik bak dus gewoon m’n traditionele koekjes. Glaasje bubbeltjes erbij, of een loeisterke espresso, of allebei: een win/win-situatie.

Ingrediënten:
470 gram bloem
200 gram suiker
60 gram cacao
1 theelepel bicarbonate de soude (bakpoeder)
1 theelepel nootmuskaat
½ theelepel kaneel
1 zakje vanillesuiker
75 gram grof gehakte chocolade (of walnoten, of rozijnen)
25 cl plantaardige olie
25 cl melk

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng in een ruime kom de suiker, de bloem, de cacao, het bakpoeder, de nootmuskaat, de kaneel, de vanillesuiker en de gehakte chocolade (of walnoten, of rozijnen) door elkaar.
Verwarm de melk.
Maak een kuiltje in het mengsel in de kom en giet er de olie en de warme melk bij. Roer alles goed met een pollepel door elkaar, en kneed verder tot een stevig deeg.
Bekleed een bakplaat met bakpapier (of vet hem in). Maak bolletjes van het deeg en druk die plat op de bakplaat.
Laat de koekjes in het midden van de voorverwarmde oven in zo’n 9 minuten goudbruin en knapperig worden.
Laat ze wat afkoelen en serveer ze direct, al kunnen ze ook een paar dagen, goed luchtdicht afgesloten, bewaard worden.

8 gedachten over “Vrijdag de 13e win/win-koekjes”

  1. Vreemd ik speel nog altijd mee met de staatsloterij en volgens mij ook met mijn Franse adres. Wel gaat het via mijn Nederlandse banknummer.
    De kleine bedragjes, die ik tot nu gewonnen heb worden keurig op mijn bankrekening gestort.
    Fijne zondag toegewenst!

  2. Goedemorgen! Leuk artikel, dat stuk over de Cevennen – klopt ‘t dat op de bijgaande foto ‘t dorpje St. Maurice-Navacelles te zien is, in het Cirque de Navacelles? Een prachtige streek trouwens, waar we vanuit Ganges richting St. Laurent-le-Minier langs de Vis (die uitkomt in de Hérault rivier) rijdend, die prachtige natuur stil hebben ondergaan. Zeer, zeer de moeite van ‘t aanschouwen waard. Ralph de Jongh.

  3. Waar zit de kneep? Kleine bedragen of Nederlandse bankrekening. Trouwens ik kreeg een “wallet” dus zetten ze niks rechtstreeks op de rekening. Dat moet je zelf doen. Ik kreeg al € 1,50.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven