Help! Platgeslagen boterhammen

vr 19 februari 2021

Categorieën: , ,

Door Renée Vonk-Hagtingius

Ik heb een probleem. “Eéntje maar?” vroeg de echtgenoot nonchalant toen ik het aankaartte. Ik zag er even de humor niet van in, want ik heb echt een probleem. Dus ik heb jullie hulp nodig.
Kijk, toen ik zo’n dertig jaar geleden hier in de Provence neerstreek, kon je qua broodvoorziening kiezen uit een baguette, een pain de campagne of een croissantje. Geen probleem, allemaal lekker, zeker als je gezegend was met een ambachtelijk zelfbakkertje in de buurt. Van de supermarché moest je het niet hebben; allemaal afbakspul.
Maar de tijden veranderden. De ambachtelijke bakker op ‘mijn’ platteland werd ‘depôt de pain’ en bakte zelfs niet meer af. De supermarché breidde in de loop der jaren het assortiment uit, dat wel, maar ik vond en vind er nog steeds niks aan, aan de fabrieksbroden. Dus bak ik al vele jaren zelf m’n brood. Ging ook altijd goed. Eerst met de hand, en toen dat een beetje problematisch werd, met een puike broodbakmachine; beschaafd prijsje, topbakwerk. Helaas ging het ding na verloop van tijd stuk, er moest een nieuwe. Na veel gezoek op internet kwam ik uit op een volop aangeprezen Panasonic SD-ZB2502. Behoorlijk aan de prijs vond ik, maar dan had je ook wat. Leek te kloppen, er kwam met enige regelmaat een acceptabel brood uit. Behalve dan dat de bovenkant vrijwel altijd ingestort bleek te zijn. De ene keer een soort van kraterlandschap, de andere een kleffe kleddercreatie, slechts heel af en toe zat er een mooie ‘kop’ op en was de boel mooi opgerezen en doorgegaard. Intussen heb ik echt van alles geprobeerd aan programma’s, baktijden, ingrediënten, en wat je nog meer kunt verzinnen. Maar het wil niet meer lukken om een fatsoenlijk brood uit die machine te schudden.
Zou het liggen aan de stroomvoorziening die hier niet altijd even stabiel is, aan de temperatuur in huis, aan de luchtdruk? Of toch gewoon aan die stomme machine? Een ‘lekkend’ deksel misschien? Op internet gezocht. De meest voorkomende klacht bij ‘mijn’ broodbakmachine is een kapotte condensator, zo werd me voorgehouden. Plus hoe je die met lasapparaten en allerhande technische hoogstandjes zou kunnen vervangen. Nee, de garantie is verlopen, dus dat gaat de firma Panasonic niet voor me regelen. En van een Repair Café hebben ze hier in de buurt nog nooit gehoord. Er zal een nieuwe machine moeten komen. Dus is mijn vraag: iemand een goede suggestie? Ik wil heel graag m’n eigen brood blijven bakken. Het recept vind je hieronder.

Ingrediënten:
450 gram broodmeel (bruin, meergranen)
1 zakje droge instantgistkorreltjes
100 gram geraspte Emmental of Gruyère
150 gram walnoten
15 olijven zonder pit
1 teen knoflook
1 afgestreken eetlepel suiker
1 theelepel zout
2½ eetlepel olijfolie
30 cc koud bier

Bereiding:
Hak de walnoten en de olijven grof.
Pel de knoflookteen.
Giet het bier in de cuve van de broodbakmachine, giet de olijfolie erbij.
Meng alle overige ingrediënten in een ruime kom door elkaar, knijp het knoflookteentje erbij uit, roer nog even om en doe alles over in de broodbakker, bovenop het bier. Bij sommige machines moet het trouwens precies andersom, dus volg de gebruiksaanwijzing van de machine.
Kies het bijbehorende bakprogramma. En dan maar duimen.
Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop klopt. En het is goed gerezen als de bovenkant geen vulkaanlandschap laat zien.

34 gedachten over “Help! Platgeslagen boterhammen”

 1. bak eens een brood met de bakmixen van Soezie. Als t daarmee mislukt ligt t echt aan je machine. En gebruik water op kamertemperatuur, niet zo’n ijskoude klats.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Heb het gecheckt. Ik kan hier in Frankrijk alleen witbrood, brioche en crêpemix krijgen. Maar ik wil gewoon bruin brood. Overigens heb ik ook lauwwarm water en bier geprobeerd. Geen succes. Maar dank voor het meedenken.

   1. blé complet (350 gr.) , le petit epautre, gemengd met blé semi-complet(150 gr.), le petit epautre (bio). Geen walnoten jammer genoeg, dan wordt het deeg te zwaar. Beetje suiker is goed, om het gist te verwennen. Beetje zout, en lauw water. Ik gebruik alleen verse gist 21gr. voor 500 gram meel. Mengen doe ik met zo lang mogelijk één hand. Eerst kort rijzen 2 uur, daarna lang en meteen in de oven. Bak nu ruim een half jaar en ik vind het lekker.

   2. Kijk, Zuid-Frankrijk!

    Dank je wel voor je adviezen Jeanine. Ik heb al heel veel geprobeerd, in diverse samenstellingen. Maar wat eerst perfect werkte in de ‘oude’ bakmachine, lukt (na enige tijd) niet meer in de huidige. Met de hand kneden is geen optie, dat kan ik niet meer.

   3. Kijk, Zuid-Frankrijk!

    Ik kan hier in de wijde omgeving geen Soezie krijgen. Op internet gekeken: geen pain de campagne of bruin van dat merk.

   4. Hoi, bij GammVert kan jeook donkerbruin meel kopen. Ik heb een Lidlbroodbakmachine. Prima ding.

  1. Wanneer je brood van boven inzakt gebruik je teveel vocht (het brood implodeert).
   Ik gebruik ook geen leidingwater maar flessenwater; echt een wereld van verschil.

   1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

    Ik kan hier in de wijde omgeving geen Soezie krijgen. Op internet gekeken: geen pain de campagne of bruin van dat merk.

   2. Kijk, Zuid-Frankrijk!

    Ik gebruik bier, en altijd in dezelfde hoeveelheid. Dus waarom het dan ineens niet meer lukt?

 2. Ik koop het brood gewoon en dat biertje blijft er ook in ? Bruinbrood kunnen we gewoon krijgen. Invriezen en rustig ontdooien dan smaakt het best, zeker in deze tijd dat we niet te vaak naar de winkel kunnen.

 3. Ik gebruikte hier al jaren een broodbakmachine van de Lidl (niet zo prijzig – was er ééntje met twee kneedhaken maar voorkeur gaat uit naar één haak). Nu is er een andere machine.
  Ik weet niet welk merk korrelgist jij gebruikt maar ik gebruik hier zowel FR als NL korrelgist en beperk mij tot 4 gr gist op 500 gr meel en met 250 ml vocht.

 4. Als Oude broodbakker. Valt mij op dat de hoeveelheid vocht te laag is
  Daarentegen is de hoeveelheid vette dingen te hoog
  Vet remt de gisting Dus voeg alle olie en vette noten er so laat mogelijk bij
  Verder is het zo dat je tijdens het bakken de machine niet mag openen
  Pas wanneer het baksel klaar is er in kijken staat ca 3,5 uur totaal voor
  Succes ermee
  Nb systeme U. En Intermarché verkoopt uitstekend volkoren broodmeel

  1. Meel verandert regelmatig bij iedere levering. Het deeg moet dan aanpast worden. Misschien is de machine gewoon versleten. Wij hebben een Panasonic. Goed brood!

  2. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Het ging altijd goed met genoemde hoeveelheden in deze machine. Tot een tijdje terug. Noten, kaas en olijven apart en er zo laat mogelijk bij. En nee, ik kijk niet onder het deksel of het brood al gerezen is.

   1. Dag Renée, hier geef ik je een recept van Mark Bittman – brood zonder kneden:
    600 gr bloem (ik doe 400 gr T65 en 200 gr seigle)
    3/4 th.l. gist boulanger, 2 kleine th.l. zout (guérande) oplossen in 5 dl water.
    Alles mengen in een grote kom en 12 tot 24 uur afgedekt laten staan op kamertemperatuur
    Maismeel op bakplaat strooien, deeg er op storten en omvouwen (linker- en rechterhelft naar het midden). Terug in de kom, nog 3 uur afgedekt laten staan.
    Gietijzeren pan insmeren met olijfolie en voorverwarmen in de oven op 212°C. Het lijkt me dat je tijdens het voorverwarmen de walnoten en olijven door het deeg kan roeren.
    Pan er uithalen, deeg erin storten, 30 min bakken met deksel en nog 15 min zonder deksel. Het gemak zit vooral in het niet hoeven kneden en niet op de tijd te hoeven letten: na 12 uur rusttijd bak je wanneer het je uitkomt. Benieuwd of het je lukt met de noten en olijven. (voor het geval je je vingers verbrandt: huile essentiel de lavande op een pleister op de brandplek – geneest pijnloos en snel zonder littekens.) Groet, Vera

 5. Als ex bakker bak ik ook altijd m’n eigen brood en doe dat ruim 12 jaar vlak bij Carcassonne en weet dus perfect hoe je vals moet spelen.temperatuur van het deeg is ontzettend belangrijk!Dure bakmachines is allemaal onzin gewoon een 2e handse op een vide grenier voor 5 euro is meer als zat.De truc is om de machine het zware werk te laten doen en te laten rijzen en dan eruit te halen. Dan wordt het een beetje frotten en blijven oefenen en leg je hem in een broodvorm van de Lidl (invetten!) en weer voor de laatste keer laten rijzen en afbakken in je eigen oven.kost iets meer moeite en tijd maar dan kan het bijna niet mis gaan.oventemperatuur ongeveer 200 tot 210 graden.ik zou het graag een keertje voordoen maar woon iets te ver weg.Complimenten voor de informatie en verhaaltjes,speciaal van Peter .

 6. Wat een leuke ingrediënten. Die ga ik ook eens gebruiken. Ik heb geen broodbakmachine maar bak mijn brood in de oven. Als volgt: doe alles in een kom, mix het even, doek erover en 8-12 uur laten staan (of langer). Daarna op bebloemd werkblad gooien en wat knijpen en duwen. Weer 2 uur onder doek laten staan. Dan gietijzeren pan met deksel voorverwarmen op 250”, brood op bakpapier in de pan. 30 minuten bakken op 250” en dan 15 minuten zonder deksel. Heerlijk brood.

 7. De suggesties die hier gedaan worden zijn :
  Bier is nooit hetzelfde, door de veranderende grondstoffen en bewerkingen
  Ook meel / bloem varieert ook binnen zijn soort
  De thermostaat kan ” verlopen” zijn
  De temperatuur van de ingrediënten en omgevingstemperatuur spelen een grote rol
  Een eigenaar van een meelfabriek vertelde ons dat hij, bij elke levering van bloem en meel aan de bakkers, eerst testte om de juiste hoeveelheid vocht te kunnen bepalen en als richtlijn te geven voor het juiste bak procedé.
  Wij malen zelf ons graan en is het inderdaad bij elke nieuwe levering weer zoeken.
  Maar het lijkt er het meest op dat de machine gewoon aan het muiten is.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Ik probeer alles altijd zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Dat pakte vrijwel altijd goed uit, dus ik denk inderdaad dat de machine an het muiten is geslagen.

 8. Na het verslijten van 3 boodbakmachines zijn we weer handmatig, nou ja, de keukenmachine doet het werk, brood gaan bakken. Bevalt prima. Voordeel is ook dat in vergelijking met brood uit de machine het er veel mooier uitziet en qua formaat ook meer op een echt brood lijkt.

 9. Bij Aldi in zowel nl als België worden een paar soorten kant en klare mengsels verkocht, waar alleen water bij moet. Kost heel weinig. Nou weet ik niet meer of in Frankrijk ook te vinden; kijk maar eens. Gebruiksaanwijzing voor machine: water eerst, meel erbij. Ik kies dan snel programma van 2.25 uur en donkere korst. Favoriet speltbrood, lukt altijd. Oude Severin machine. Groet, succes! Joanne

 10. Beste Renee, wat een fantastisch recept. Dit brood staat hier met stip bovenaan!
  Indeden doe ik ook niet meer, ik gebruik kneedhaken van mijn Braunmixer.
  Na een paar uur rijzen kiep ik het deeg in mijn gietijzeren Doufeu-pan. Ingevet en
  Onderin een stuk bakpapier. 30 min. met deksel en dan 20 min. zonder deksel op
  250 gr. Celsius. Onmisbare pan voor alles en nog wat, ook dit brood is prima
  gelukt. Groet, Martha

 11. ik kneed en laat de eerste maal rijzen in de machine, terug kneden, haal het uit, geef het een mooie vorm en laat het rijzen in de oven… nadien wat bloem er over heen, potje water bijzetten en afbakken
  voor jou probleem probeer eens wat minder water ….

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Ik heb een nieuwe broodbakmachine, zo’n beetje de allergoedkoopste. Prima brood vanaf het begin, met hetzelfde recept…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven